Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi ZWZ WINIARY

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Święta wielkanocne spędzam w gronie rodzinnym zaczynając od uroczystego śniadania. Od kilku lat razem z dziećmi przygotowuję jeden, wspólny koszyczek do święconki. Kiedyś kupowałam w piekarni gotowe babeczki i bułki. Jednak satysfakcja z samodzielnie przygotowanych potraw jest ogromna więc podjęłam wyzwanie. Wypiekanie babeczek wielkanocnych i dekorowanie opanowaliśmy do perfekcji więc przyszedł czas na bułki do święconki.

Dosyć długo poszukiwałam przepisu, który byłby w miarę prosty, efektowny, ale przede wszystkim smaczny. Kilka dni temu odbyła się próba generalna i razem z Nikolką i małym Igorem upiekliśmy dwie partie bułeczek wielkanocnych. Na zdjęciu powyżej widzicie małego Igora, który zafascynowany obserwował cały proces wyrabiania ciasta. Ciasto drożdżowe idealnie nadaje się na taką zabawę z dziećmi, bo po pierwsze nie brudzi a po drugie nie klei się do rąk i jest przyjemnie miękkie i plastyczne.

W trakcie pracy mały Igor zgłodniał i jako pierwszy zjadł naszą bułeczkę wielkanocną. Zniknęła cała, jak i wszystkie pozostałe. Bułeczki są lekko słodkie. Przypominały mi w smaku nieco bułki maślane lub chałkę.

Taka wspólna zabawa w kuchni to też świetny sposób na niejadka, bo jakie dziecko nie skosztuje tego, co samo zrobiło. Tutaj ma okazję dotknąć, powąchać i obserwować cały proces wyrastania ciasta i pieczenia. Już od samych zapachów można nabrać apetytu.

Przepis na bułeczki wielkanocne znalazłam na blogu Fotografia od kuchni. Zmieniłam go nieco dodając swoje ulubione składniki. Z podanych proporcji można upiec 6 dużych bułeczek lub 8 średnich. Jeśli chodzi o czas pieczenia to najlepiej sugerować się wyglądem bułeczek (powinny być ładnie przyrumienione), bo mam nowy piekarnik, który piecze zdecydowanie wolniej niż poprzedni i muszę zawsze wydłużyć w nim nieco czas pieczenia podany w przepisie.

DSC_0048 ZWZ WINIARYDSC_0005 ZWZ WINIARY

 

Polecane artykuły

Jak zrobić tradycyjne pisanki wielkanocne?
Jak zrobić tradycyjne pisanki wielkanocne?
Lepienie uszek z dziećmi – pożyteczna zabawa na Święta
Lepienie uszek z dziećmi – pożyteczna zabawa na Święta
Jak ugotować zupę z botwiny dla dzieci?
Jak ugotować zupę z botwiny dla dzieci?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu