Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wielkanocne słodkości z całego świata | Porady i inspiracje Winiary

Wielkanocne słodkości z całego świata

Wielkanoc to szczególny czas, który chętnie spędzamy w gronie najbliższych, przygotowując różnorodne potrawy i słodkości. Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć lukrowanej babki, słodkich mazurków, makowca czy aromatycznego sernika. A jakie ciekawe wypieki są przygotowywane na święta w innych krajach? Sprawdzamy.

Simnel cake – Wielka Brytania

Najpopularniejszym świątecznym wypiekiem na wyspach jest bardzo słodki simnel cake, składający się z warstwa marcepanu, marmolady i biszkoptu nadzianego mnóstwem bakalii. Ciasto zazwyczaj jest okrągłe, a jego pokryty warstwą marcepanu wierzch zdobi najczęściej 11 równomiernie ułożonych kulek, symbolizujących apostołów (bez Judasza). Ze względu na długie wypiekanie i sporą ilość bakalii, simnel cake dość długo zachowuje świeżość, dlatego też w średniowieczu był przygotowywany nawet kilka tygodni przed świętami.

Pinca – Chorwacja

Podczas Wielkanocy na tradycyjnym chorwackim stole absolutnie nie może zabraknąć charakterystycznego wypieku, smakiem nieco przypominającego francuskie brioche. Pinca to rodzaj słodkiego ciasta drożdżowego z dużą ilością rodzynek, skórek cytryny i pomarańczy oraz cukru waniliowego. Chorwackie gospodynie domowe często dodają także odrobinę rumu albo aromatycznej rakiji. Gotowe chlebki wyróżniają się krzyżem naciętym na powierzchni skórki, symbolizującym ukrzyżowanie Chrystusa.

Kulich – kraje prawosławne

W krajach prawosławnych takich jak Rosja, Serbia, Białoruś, Ukraina czy Gruzja tradycyjnym wypiekiem wielkanocnym jest kulich – ciasto drożdżowe z dodatkiem zalanych w rumie rodzynek, orzechów, skórki otartej z cytrusów i niekiedy mieszanki bakaliowej. Wyrośnięte ciasto na kulich przekładane jest do charakterystycznej, cylindrycznej formy, dzięki czemu gotowy wypiek kształtem przypomina walec. Ten rodzaj babki wielkanocnej polewany jest na koniec dużą ilością lukru, a jego boki owija się szeroką, ozdobną szarfą lub koronką.

Ma’amoul – kraje arabskie

Wśród arabskich chrześcijan najpopularniejszą słodkością, przygotowywaną w okresie świątecznym, są niewielkie, kruche ciasteczka z mąki pszennej i semoliny, nadziewane masą daktylową, orzechową lub pistacjową. Ma’amouly mają najczęściej stożkowaty kształt, a ich powierzchnie zdobią wzory z kółek lub kresek. Ciasteczka są wyciskane przy użyciu specjalnych drewnianych form zwanych taabeh, przy czym każdy wzór formy jest przeznaczony do ciastek o różnym nadzieniu.

Paçoca de Amendoim – Brazylia

Wyjątkowo słodki smakołyk znany w Brazylii jeszcze z czasów kolonialnych. Powstaje ze zmielonych orzeszków ziemnych, mąki maniokowej, cukru, soli i odrobiny skondensowanego mleka. Gotową masę, po wylaniu do niskiej formy, schładza się w lodówce, a potem tnie na prostopadłościenne cukierki. Paçoca de Amendoim należy do najpopularniejszych słodyczy w Brazylii, zwłaszcza w okresie Wielkanocy.

Nid de Pȃques – Francja

Francuska Wielkanoc dosłownie opływa czekoladą, która jest głównym składnikiem niemal wszystkich słodkości goszczących na świątecznym stole. Oczywiście najpopularniejsze są czekoladowe jajka, ukrywane w niedzielę wielkanocną w domu czy ogrodzie. Na ich poszukiwanie podczas zabawy „polowanie na jajka” chętnie udają się nie tylko dzieci, lecz także dorośli. Na świąteczny deser przygotowywane jest ciasto czekoladowe przypominające nieco babkę. Środek wypieku wypełniany jest tradycyjnie małymi jajeczkami i słodyczami, oczywiście również z czekolady.

Tsoureki – Grecja

Grecy już od czasów Bizancjum wypiekali tsoureki na specjalnie okazje. Jest to rodzaj słodkiego chlebka, smakiem i miękkością nieco przypominającego naszą chałkę. Do wyrabianego ciasta drożdżowego dodaje się tradycyjne dodatki takie jak mahlepi (mielone pestki wiśni wonnej) oraz mastyks (miękka żywica z pistacji kleistej). Tsoureki ma zazwyczaj kształt warkocza lub wieńca i jest pieczony wraz z ugotowanymi i zabarwionymi na czerwono jajkami, umieszczanymi w cieście.

Colomba Pasquale – Włochy

Włoskie ciasto wielkanocne wyróżnia się wśród innych wypieków nietypowym kształtem gołębicy z rozpostartymi skrzydłami. Według legendy, pewien ubogi cukiernik upiekł takie ciasto podczas oblężenia Pawii w VI wieku, wierząc, że w mieście wreszcie zapanuje pokój. Colomba Pasquale to słodki wypiek drożdżowy z delikatną nutką cytrusową dzięki dodaniu kandyzowanych skórek cytryny, pomarańczy i cedru. Wierzch ciasta zdobiony jest całymi migdałami, cukrem perłowym oraz białym lukrem migdałowym, który po upieczeniu tworzy charakterystyczne pęknięcia.

Słodkości z różnych stron świata mogą być świetnym urozmaiceniem tradycyjnej, polskiej Wielkanocy, dlatego warto wypróbować przepis na któreś z tych dań!

Polecane artykuły

Mazurek nie musi być wyzwaniem! Poznaj rady, jak przygotować idealny
Mazurek nie musi być wyzwaniem! Poznaj rady, jak przygotować idealny
Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?
Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?
Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?
Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu