Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mazurek nie musi być wyzwaniem! Poznaj rady, jak przygotować idealny | Porady Winiary

Jak przygotować idealny mazurek na święta?

Mazurek to typowo świąteczne ciasto, pojawiające się zazwyczaj na stole tylko raz w roku – na Wielkanoc. Chociaż najczęściej ma niewielkie rozmiary, to jednak często wyróżnia się pięknymi zdobieniami z kolorowych lukrów, płatków migdałowych, czekolady lub kandyzowanych owoców. Czy przygotowanie mazurka jest trudne?

Mazurek w polskiej kuchni

Mazurek należy do takich wypieków, które przygotowywane są na specjalną okazję. Podobnie jak torty na urodziny albo makowce i pierniki na Boże Narodzenie, tak i mazurki zazwyczaj mamy okazję spróbować raz do roku. Ciasto to zyskało popularność w polskiej kuchni już w XVII wieku i jest symbolem zakończenia Wielkiego Postu, poprzedzającego obrzędy Wielkanocne. Po 40 dniach wyrzekania się dań mięsnych, cukru i nabiału, przygotowywany na święta mazurek musiał być bardzo słodki, z dużą ilością lukru i konfitur.

Chociaż to ciasto od stuleci należy do najważniejszych potraw, które powinny się znaleźć na tradycyjnym wielkanocnym stole, to jednak nie ma konkretnego przepisu na jego wykonanie. Tak naprawdę każda gospodyni ma swoją własną recepturę i sposoby na sporządzenie idealnego mazurka. Najczęściej jest to niewielki, niski wypiek, składany z dwóch warstw ciasta, przekładanych słodką masą o różnych smakach. Wierzch mazurka pokrywają gruba warstwa lukru oraz świąteczne dekoracje.

Wprawdzie przygotowanie mazurka może się zdawać trudne i bardzo czasochłonne, jednak warto pamiętać, że istnieje wiele różnorodnych przepisów na to ciasto, a sporo z nich wcale nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Podczas przygotowywania uczty wielkanocnej na pewno wygospodarujesz kilka wolnych chwil na upieczenie i udekorowanie słodkiego mazurka, który będzie tradycyjną i niezwykle smaczną ozdobą stołu.

Pyszny mazurek kajmakowy

Najbardziej popularnego mazurka kajmakowego przygotujesz szybko i w łatwy sposób, ponieważ zawiera on jedynie dwie warstwy – kruche ciasto i masę kajmakową ze skondensowanego mleka lub krówkową. Pamiętaj, by zagniecione i schłodzone ciasto rozwałkować na placek od razu na papierze do pieczenia, żeby się nie porwał. Ostrożnie wytnij prostokąt, a z resztek ciasta koniecznie uformuj wałeczki i zrób brzegi mazurka. Gdy ciasto się upiecze i ostygnie, pozostanie już tylko równomierne rozprowadzenie masy krówkowej z puszki oraz udekorowanie całości. By mazurek nie wyszedł zbyt słodki, pomiędzy warstwy można dołożyć jeszcze jedną, najlepiej z kwaskowatych konfitur (owoce leśne, cytryny albo maliny).

Mazurek i czekolada

Na kruchym cieście, które jest szybkie i łatwe do zrobienia, możesz także przygotować znakomitego mazurka czekoladowego o intensywnie brązowym odcieniu. Masę szykuje się zazwyczaj jedynie z czterech składników – śmietany kremówki, gorzkiej czekolady, miodu i masła. Pamiętaj o przyklejeniu brzegów ciasta, żeby dość rzadki krem, przed stężeniem, nie wylewał się za brzegi. Ciemny czekoladowy mazurek najładniej będzie się prezentował, jeśli jego wierzch posypiesz płatkami migdałowymi lub ułożysz z nich wzory przypominające wiosenne bazie wierzbowe.

Prosty mazurek pomarańczowy

Jeśli masz pod ręką kilka dojrzałych cytrusów, przygotuj z nich pysznego, pachnącego latem mazurka. Upieczony spód (okrągły lub prostokątny) z rantem posmaruj roztopioną białą czekoladą, która nada mazurkowi słodko-mlecznego smaku. Wierzchnią warstwę ciasta będzie stanowić mus ze zmiksowanych pomarańczy, soku z limonki i cukru. Masę należy gotować na małym ogniu, mieszając tak długo, aż zgęstnieje i zrobi się szklista. Nakładamy ją na warstwę białej czekolady, kiedy jest jeszcze gorąca. Słoneczny, jasnopomarańczowy mazurek wystarczy udekorować płatkami migdałowymi, układając je np. w kwiatuszki lub krateczkę.

Polecane artykuły

Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Zabiegana Wielkanoc? Zobacz, które potrawy przygotujesz w pół godziny!
Zabiegana Wielkanoc? Zobacz, które potrawy przygotujesz w pół godziny!
Wielkanocna gorączka w kuchni? Sprawdź, jak się jej nie dać
Wielkanocna gorączka w kuchni? Sprawdź, jak się jej nie dać
Poznaj rady, jak nie zbankrutować podczas wielkanocnych zakupów
Poznaj rady, jak nie zbankrutować podczas wielkanocnych zakupów
Wielkanocne dania w lekkim wydaniu!
Wielkanocne dania w lekkim wydaniu!
Tradycyjne dania wielkanocne!
Tradycyjne dania wielkanocne!
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Jak zrobić tradycyjne pisanki wielkanocne?
Jak zrobić tradycyjne pisanki wielkanocne?
Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
Pomysły na niezwykłe wielkanocne przystawki
Pomysły na niezwykłe wielkanocne przystawki
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu