Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wielkanocna gorączka w kuchni? Sprawdź, jak się jej nie dać | Porady Winiary

Wielkanocna gorączka w kuchni? Sprawdź, jak się jej nie dać

Im bliżej do Wielkanocy, tym częściej myślimy o zakupach, porządkach oraz daniach, które planujemy przygotować na rodzinne spotkanie. Często obawiamy się, że nie zdążymy wszystkiego ugotować czy upiec na czas. Tymczasem większość najpopularniejszych potraw możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej. Jak rozplanować przedświąteczne gotowanie?

Przede wszystkim dobry plan

Jeżeli masz zamiar przygotować świąteczny obiad dla całej rodziny, warto, abyś co najmniej tydzień przed ucztą zaplanowała wszystkie potrawy, przystawki i ciasta, które chcesz podać. Kolejnym krokiem jest spisanie listy potrzebnych składników, rozdzielając ją na takie produkty, które można kupić znacznie wcześniej (np. mąki, kasze, bakalie, cukier) i te niemal na ostatnią chwilę (surowe mięsa, wędliny, pieczywo, białą kiełbasę). Zanim przystąpisz do zakupów wielkanocnych, sprawdź wcześniej, czy części artykułów nie masz w swoich kuchennych zapasach. Skompletuj też akcesoria kuchenne jak np. folie aluminiowe, formy, papier i rękawy do pieczenia.

Najpierw niektóre ciasta i mięsa

Część świątecznych potraw możesz zacząć przygotowywać nawet 4 dni przed rodzinną ucztą. Przede wszystkim, jeśli chcesz podać pasztet własnej roboty, już w tygodniu możesz ugotować potrzebne mięsa, a dopiero później zemleć je, doprawić i upiec. Podobnie z zakwasem na żurek – zrób go kilka dni wcześniej, gdyż potrzebuje on około 3-4 doby, by nabrać pożądanej kwasowości. W przedświąteczny wtorek możesz upiec spody do przekładanych ciast kruchych, np. sernika parzonego.

Co przygotować 3 dni przed Wielkanocą?

Przedświąteczny czwartek to najlepszy czas na przygotowanie ćwikły z chrzanem lub aromatycznego tartego chrzanu z dodatkiem gotowanych na twardo jajek. Tego dnia możesz upiec także makowce, sernik i kruchy spód na mazurka. Gdy piekarnik będzie już wolny, dokończ przygotowywanie pasztetów – przełóż przyprawioną masę do formy i zapiekaj zgodnie z przepisem. Jeśli planujesz przygotowanie klasycznej sałatki warzywnej, to w wolnej chwili ugotuj jarzyny (marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę), które będziesz mogła obrać i posiekać następnego dnia.

Zadania na 2 dni przed rodzinną ucztą

W Wielki Piątek zarezerwuj czas na pieczenie typowo świątecznych ciast – paschy, babki drożdżowej lub ucieranej oraz wielkanocnego baranka, który będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jeśli masz odpowiednią drewnianą formę, możesz także przygotować baranka z masła, który od wieków jest nieodłącznym elementem świątecznego koszyczka. 2 dni przed rodzinnym spotkaniem przygotuj również sałatkę warzywną oraz dokończ mazurka. Wieczorem nie zapomnij o zamarynowaniu mięs, które przez dwa dni zdążą nabrać aromatu przypraw, a po pieczeniu zachowają kruchość i soczystość.

Przygotowania dzień przed Wielkanocą

Wielką Sobotę przeznacz przede wszystkim na ostatnie porządki i dekorację domu. Poranek zacznij od ugotowania na twardo sporej ilości jaj. Powinny wystarczyć nie tylko na pisanki i do koszyczka, ale także do potraw niedzielnych. Aby jajka nie pękały w trakcie gotowania, dodaj do wody trochę soku z cytryny albo łyżkę octu, lub delikatnie nakłuj skorupkę cienką igłą na zaokrąglonym czubku.

Sobotnie popołudnie to idealny czas na dokończenie ciast oraz przygotowanie żurku lub tzw. święconki, gotowanej na wędzonych mięsach, z dodatkiem wędlin, boczku i białej kiełbasy. Do potrawy możesz dodać plastry marchewki i ugotowane osobno ziemniaki, a całość przyprawić tartym chrzanem lub majerankiem. Jeśli żur wyjdzie zbyt kwaśny, wymieszaj go z odrobiną zahartowanej śmietany.

Wielkanoc i rodzinna uczta

Tego dnia do przygotowania pozostaje jeszcze zamarynowane wcześniej mięso, które wystarczy tylko odpowiednio doprawić i upiec w rękawie do pieczenia. Wcześniej możesz przyrządzić także sałatki ze świeżych warzyw oraz dressing, którym polejesz gotową potrawę tuż przed podaniem na stół. Na koniec podgrzej zupę, przelej ją do wazy i postaw na środku stołu, pomiędzy pieczeniami oraz przystawkami. I wreszcie, po całym tygodniu przygotowań, ciesz się rodzinną atmosferą oraz wspaniałym smakiem świątecznych potraw.

Polecane artykuły

Tradycyjne dania wielkanocne!

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Lekkie dania wielkanocne!

Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Jajka inaczej
Jajka inaczej
Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?
Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu