Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
zawartość koszyczka wielkanocnego

Zajączek wielkanocny - jak zrobić go z ciasta drożdżowego?

Drożdżowe zajączki są nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Delikatne, pyszne, maślane bułeczki są smakowitym dodatkiem na świątecznym stole.

Wykonanie ich jest niezwykle proste! Możesz również wciągnąć w pracę nad nimi najmłodszych kucharzy – będą się przy tym świetnie bawić! Niżej podpowiadamy jak zrobić drożdżowe zajączki wielkanocne w prosty sposób.

  • Podgrzej mleko. Rozpuść i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec zagniatania stopniowo dodaj płynne masło i zagniataj do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta.
  • Kiedy ciasto wyrośnie – zagnieć je i podziel na części. Najlepiej jest ciasto podzielić na 25 części i ulepić z nich kulki – 12 większych kulek, które wykorzystasz do ulepienia tułowia, 12 mniejszych kulek, które wykorzystasz do ulepienia głowy oraz jeden kawałek, z którego będziesz formować tułów. Ważne! W czasie formowania kulek przykryj resztę ciasta, aby nie obeschła.
  • Każdą większą kulkę połącz z mniejszą za pomocą roztrzepanego jajka i układaj je na blaszce. Z wałka ciasta odcinaj wąskie paski, które po upieczeniu staną się uszami. Układaj je na głowie zająca na płasko – do góry stroną, z której było cięcie – dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha.
  • Patyczkiem dociskaj końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się razem zlepiły. Po zrobieniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na około 30 minut. Pamiętaj! Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem z wodą, aby się nie przypaliły!
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

14 przepisów, z którymi przyrządzisz idealne śniadanie wielkanocne!
14 przepisów, z którymi przyrządzisz idealne śniadanie wielkanocne!
17 przepisów na wielkanocne ciasta i wypieki
17 przepisów na wielkanocne ciasta i wypieki
14 przepisów na obiad wielkanocny, który zachwyci twoich gości!
14 przepisów na obiad wielkanocny, który zachwyci twoich gości!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu