Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?

Drożdżowe zajączki są nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Delikatne, pyszne, maślane bułeczki są smakowitym dodatkiem na świątecznym stole.

Wykonanie ich jest niezwykle proste! Możesz również wciągnąć w pracę nad nimi najmłodszych kucharzy – będą się przy tym świetnie bawić! Niżej podpowiadamy jak zrobić drożdżowe zajączki wielkanocne w prosty sposób.

  • Podgrzej mleko. Rozpuść i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec zagniatania stopniowo dodaj płynne masło i zagniataj do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta.
  • Kiedy ciasto wyrośnie – zagnieć je i podziel na części. Najlepiej jest ciasto podzielić na 25 części i ulepić z nich kulki – 12 większych kulek, które wykorzystasz do ulepienia tułowia, 12 mniejszych kulek, które wykorzystasz do ulepienia głowy oraz jeden kawałek, z którego będziesz formować tułów. Ważne! W czasie formowania kulek przykryj resztę ciasta, aby nie obeschła.
  • Każdą większą kulkę połącz z mniejszą za pomocą roztrzepanego jajka i układaj je na blaszce. Z wałka ciasta odcinaj wąskie paski, które po upieczeniu staną się uszami. Układaj je na głowie zająca na płasko – do góry stroną, z której było cięcie – dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha.
  • Patyczkiem dociskaj końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się razem zlepiły. Po zrobieniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na około 30 minut. Pamiętaj! Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem z wodą, aby się nie przypaliły!

Polecane artykuły

14 przepisów, z którymi przyrządzisz idealne śniadanie wielkanocne!
17 przepisów na wielkanocne ciasta i wypieki
14 przepisów na obiad wielkanocny, który zachwyci twoich gości!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu