Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?

Polewa czekoladowa stanowi obowiązkowy element wielu wspaniałych deserów. Niektóre słodkości trudno sobie bez niej wyobrazić. Na szczęście z łatwością możemy wykonać ją samodzielnie w warunkach domowych. Jak rozpuścić czekoladę, aby polewa była idealnie gładka i pozbawiona grudek? Do czego możemy ją wykorzystać?

Polewa z czekolady i jej szerokie zastosowanie

Polewa z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady – każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj tego ważnego dodatku. Zasada jej przygotowania za każdym razem będzie identyczna. Polewa z czekolady ma w zasadzie nieograniczone zastosowanie w naszych kuchniach w trakcie przygotowywania słodkich, pysznych deserów. Może stanowić ukoronowanie ciast, babeczek, gofrów czy naleśników.

Jeśli zwykle nie możesz się oprzeć czekoladzie, zanim rozpoczniesz rozpuszczanie przygotuj jej większą ilość. Istnieje bowiem spore prawdopodobieństwo, że ulegniesz pokusie skosztowania jej łyżeczką, gdy będzie jeszcze ciepła, a przecież apetyt rośnie w miarę jedzenia...

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak roztopić czekoladę, aby nie było grudek?

Jeśli zastanawiasz się, jak rozpuścić czekoladę, aby miała idealnie gładką konsystencję i była pozbawiona grudek, wystarczy, że starannie zastosujesz się do proponowanego przez nas przepisu. Kąpiel wodna czekolady to sprawdzony i skuteczny sposób na przygotowanie polewy. W pierwszej kolejności gorzką, białą czy mleczną tabliczkę połam lub posiekaj na drobne kawałki. To bardzo ważne, bo w dużej mierze to właśnie od tej czynności zależeć będzie gładka konsystencja polewy.

Następnie fragmenty przełóż do metalowej lub szklanej miseczki. W tym czasie do rondelka wlej szklankę wody i doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda będzie się gotować, zmniejsz ogień, postaw miskę z czekoladą nad rondelkiem i dalej gotuj wolnym ogniu. Koniecznie zwróć uwagę na to, by naczynie z czekoladą nie miało bezpośredniego kontaktu z wodą, a jedynie z gorącą parą. Inaczej tabliczka nie rozpuści się równomiernie.

Kiedy czekolada będzie już płynna, delikatnie ją wymieszaj. Powstanie gładki mus. Zdejmij miskę z rondelka i wykorzystaj powstałą polewę z czekolady do uatrakcyjnienia deseru lub wypieku.

Jak zrobić czekoladę z ulubionymi dodatkami?

Polewa czekoladowa to podstawowy dodatek, który zrobisz z roztopionego przysmaku. Jednak możesz użyć swojej kreatywności i nieco poeksperymentować, np. tworząc własną tabliczkę, uwzględniając w niej swoje ulubione dodatki. Wystarczy wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę do prostokątnej formy, posypać ulubionymi dodatkami jak bakalie, wiórki kokosowe czy przyprawy i poczekać aż się wystudzi i zastygnie.

Roztopioną czekoladę z dodatkami możesz umieścić także w ulubionych foremkach, by uzyskać niepowtarzalne kształty. Efekt zależy wyłącznie od twoich preferencji i kreatywności, a tak przygotowany słodki przysmak z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich bliskich!

Polecane przepisy

Tartaletki czekoladowe

Tartaletki czekoladowe

50 min Łatwy
Sernik karmelowy

Sernik karmelowy

1 godz 45 min Łatwy
Pyszny i prosty krem czekoladowy z malinowym musem

Pyszny i prosty krem czekoladowy z malinowym musem

32 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu