Jeśli lubicie naleśniki, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że smakują wam także gofry – przysmak na każdym polskim jarmarku, ale też świetny sposób na deser łatwy do przygotowania w domu. Słodkie gofry wyśmienicie smakują solo, są również idealnym tłem dla mnóstwa ulubionych dodatków. Udekoruj je bitą śmietaną, dżemem albo świeżymi owocami. Możesz też przygotować je na słono, z tym, co akurat masz w lodówce. Możliwości jest całe mnóstwo, a sekret tkwi w idealnych proporcjach ciasta.
Poza smakiem gofry mają też tę zaletę, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Te z bitą śmietaną i sezonowymi owocami wykonasz w mniej niż godzinę. Mleko, jajka, żółtka oraz Cukier Wanilinowy WINIARY połącz z olejem, cukrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY, pamiętając o właściwych proporcjach. Stopniowo dodawaj do masy mąkę, miksując tak długo, aż powstanie gładka, jednolita konsystencja. Ciasto powinno przypominać masę potrzebną do naleśników.
Odstaw ciasto na około 20 minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę. Kilka łyżek ciasta powinno wystarczyć na jedną porcję. Złociste i pulchne gofry najlepiej smakują podane natychmiast po upieczeniu, ale można je zjeść również nieco później, po przestygnięciu. W trakcie pieczenia poszczególnych porcji możesz przygotować ulubione dodatki. Startą na dużych oczkach mleczną lub deserową czekoladę, dżem, świeże owoce – truskawki, maliny, borówki albo domowej roboty dżem.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Komentarze 9