Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gofry - przepis

Gofry - przepis

(30)
32min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1 
Jajko
3 
Żółtko
4  łyżek
Olej
2  szklanek
Mąka
2  łyżek
Cukier
1  szczypta
Sól
500  ml
Mleko krowie lub roślinne (np. owsiane lub migdałowe)
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.72 g
Węglowodany
82.65 g
Tłuszcze
25.06 g
Wartość energetyczna
644.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli lubicie naleśniki, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że smakują wam także gofry – przysmak na każdym polskim jarmarku, ale też świetny sposób na deser łatwy do przygotowania w domu. Słodkie gofry wyśmienicie smakują solo, są również idealnym tłem dla mnóstwa ulubionych dodatków. Udekoruj je bitą śmietaną, dżemem albo świeżymi owocami. Możesz też przygotować je na słono, z tym, co akurat masz w lodówce. Możliwości jest całe mnóstwo, a sekret tkwi w idealnych proporcjach ciasta.

Poza smakiem gofry mają też tę zaletę, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Te z bitą śmietaną i sezonowymi owocami wykonasz w mniej niż godzinę. Mleko, jajka, żółtka oraz Cukier Wanilinowy WINIARY połącz z olejem, cukrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY, pamiętając o właściwych proporcjach. Stopniowo dodawaj do masy mąkę, miksując tak długo, aż powstanie gładka, jednolita konsystencja. Ciasto powinno przypominać masę potrzebną do naleśników.

Odstaw ciasto na około 20 minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę. Kilka łyżek ciasta powinno wystarczyć na jedną porcję. Złociste i pulchne gofry najlepiej smakują podane natychmiast po upieczeniu, ale można je zjeść również nieco później, po przestygnięciu. W trakcie pieczenia poszczególnych porcji możesz przygotować ulubione dodatki. Startą na dużych oczkach mleczną lub deserową czekoladę, dżem, świeże owoce – truskawki, maliny, borówki albo domowej roboty dżem.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    10 min
    Mleko, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, olej, proszek do pieczenia i cukier - połącz i dodawaj stopniowo mąkę, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.
  • Krok 2

    20 min
    Ciasto odstaw na 20 minut, następnie piecz w rozgrzanej gofrownicy, z kilku łyżek ciasta wypiekając jedną porcję.
  • Krok 3

    2 min
    Podawaj z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, owocami lub dżemem.
Gofry - przepis

Krok 1 z 3

Mleko, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, olej, proszek do pieczenia i cukier - połącz i dodawaj stopniowo mąkę, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.

Gofry - przepis

Krok 2 z 3

Ciasto odstaw na 20 minut, następnie piecz w rozgrzanej gofrownicy, z kilku łyżek ciasta wypiekając jedną porcję.

Gofry - przepis

Krok 3 z 3

Podawaj z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, owocami lub dżemem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 7

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Mari

Jak długo piec gofry ??

j justyna

Witam ile gofrów uzyskam z tego przepisu?

K Kermik

Przepis niedorobiony, brak proszku do pieczenia a potem sie pojawia...

D Dominika

Wyszły super na pewno powtórzę

Winiary
Expert

Dominika, zachęcamy do częstszych powtórek i włączenia gofrów na stałe do menu - na śniadanie, przekąskę lub lekki deser :)

K Klaudia

Chłopakowi wyszły świetne, bardzo dobry przepis ^^

Winiary
Expert

To trzeba teraz koniecznie je powtórzyć! :)

N Natalia

Ja już od długiego czasu korzystam z tego przepisu i gofry są pycha 😊 a przepis na zupe meksykańska od Was to również sztos :)

Winiary
Expert

Dziękujemy! Cieszymy się, że służymy Ci jako książka kucharska :)

m monika

zrobie je jutro na powieczorek

Winiary
Expert

Mamy nadzieję, że wyszły przepyszne. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Złociste racuchy z borówkami i jabłkami

    Złociste racuchy z borówkami i jabłkami

    20 min Łatwy
  • Pleśniak

    Pleśniak

    1 godz 15 min Łatwy
  • Gofry na kefirze

    Gofry na kefirze

    26 min Łatwy
  • Gofry na maślance

    Gofry na maślance

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu