Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gofry

15
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Jajko
3 
Żółtko
4  łyżek
Olej
2  szklanek
Mąka
2  łyżek
Cukier
1  szczypta
Sól
500  ml
Mleko krowie lub roślinne (np. owsiane lub migdałowe)
1  opakowanie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.72 g
Węglowodany
82.65 g
Tłuszcze
25.06 g
Wartość energetyczna
644.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
10 min
Mleko, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, olej, proszek do pieczenia i cukier - połącz i dodawaj stopniowo mąkę, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.
Krok 2
20 min
Ciasto odstaw na 20 minut, następnie piecz w rozgrzanej gofrownicy, z kilku łyżek ciasta wypiekając jedną porcję.
Krok 3
2 min
Podawaj z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, owocami lub dżemem.
Gofry

Krok 1 z 3

Mleko, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, olej, proszek do pieczenia i cukier - połącz i dodawaj stopniowo mąkę, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.

Gofry

Krok 2 z 3

Ciasto odstaw na 20 minut, następnie piecz w rozgrzanej gofrownicy, z kilku łyżek ciasta wypiekając jedną porcję.

Gofry

Krok 3 z 3

Podawaj z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, owocami lub dżemem.

Jeśli lubicie naleśniki, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że smakują wam także gofry – przysmak na każdym polskim jarmarku, ale też świetny sposób na deser łatwy do przygotowania w domu. Słodkie gofry wyśmienicie smakują solo, są również idealnym tłem dla mnóstwa ulubionych dodatków. Udekoruj je bitą śmietaną, dżemem albo świeżymi owocami. Możesz też przygotować je na słono, z tym, co akurat masz w lodówce. Możliwości jest całe mnóstwo, a sekret tkwi w idealnych proporcjach ciasta.

Poza smakiem gofry mają też tę zaletę, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Te z bitą śmietaną i sezonowymi owocami wykonasz w mniej niż godzinę. Mleko, jajka, żółtka oraz Cukier Wanilinowy WINIARY połącz z olejem, cukrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY, pamiętając o właściwych proporcjach. Stopniowo dodawaj do masy mąkę, miksując tak długo, aż powstanie gładka, jednolita konsystencja. Ciasto powinno przypominać masę potrzebną do naleśników.

Odstaw ciasto na około 20 minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę. Kilka łyżek ciasta powinno wystarczyć na jedną porcję. Złociste i pulchne gofry najlepiej smakują podane natychmiast po upieczeniu, ale można je zjeść również nieco później, po przestygnięciu. W trakcie pieczenia poszczególnych porcji możesz przygotować ulubione dodatki. Startą na dużych oczkach mleczną lub deserową czekoladę, dżem, świeże owoce – truskawki, maliny, borówki albo domowej roboty dżem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 3

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Klaudia
.

Chłopakowi wyszły świetne, bardzo dobry przepis ^^

Winiary
.
Expert

To trzeba teraz koniecznie je powtórzyć! :)

N Natalia
.

Ja już od długiego czasu korzystam z tego przepisu i gofry są pycha 😊 a przepis na zupe meksykańska od Was to również sztos :)

Winiary
.
Expert

Dziękujemy! Cieszymy się, że służymy Ci jako książka kucharska :)

m monika
.

zrobie je jutro na powieczorek

Winiary
.
Expert

Mamy nadzieję, że wyszły przepyszne. :-)

Pokaż więcej komentarzy