Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli lubicie naleśniki, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że smakują wam także gofry – przysmak na każdym polskim jarmarku, ale też świetny sposób na deser łatwy do przygotowania w domu. Słodkie gofry wyśmienicie smakują solo, są również idealnym tłem dla mnóstwa ulubionych dodatków. Udekoruj je bitą śmietaną, dżemem albo świeżymi owocami. Możesz też przygotować je na słono, z tym, co akurat masz w lodówce. Możliwości jest całe mnóstwo, a sekret tkwi w idealnych proporcjach ciasta.
Poza smakiem gofry mają też tę zaletę, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Te z bitą śmietaną i sezonowymi owocami wykonasz w mniej niż godzinę. Mleko, jajka, żółtka oraz Cukier Wanilinowy WINIARY połącz z olejem, cukrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY, pamiętając o właściwych proporcjach. Stopniowo dodawaj do masy mąkę, miksując tak długo, aż powstanie gładka, jednolita konsystencja. Ciasto powinno przypominać masę potrzebną do naleśników.
Odstaw ciasto na około 20 minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę. Kilka łyżek ciasta powinno wystarczyć na jedną porcję. Złociste i pulchne gofry najlepiej smakują podane natychmiast po upieczeniu, ale można je zjeść również nieco później, po przestygnięciu. W trakcie pieczenia poszczególnych porcji możesz przygotować ulubione dodatki. Startą na dużych oczkach mleczną lub deserową czekoladę, dżem, świeże owoce – truskawki, maliny, borówki albo domowej roboty dżem.
Przygotowanie
32 min
Krok 1
10 min
Mleko, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, olej, proszek do pieczenia i cukier - połącz i dodawaj stopniowo mąkę, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.
Krok 2
20 min
Ciasto odstaw na 20 minut, następnie piecz w rozgrzanej gofrownicy, z kilku łyżek ciasta wypiekając jedną porcję.
Krok 3
2 min
Podawaj z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, owocami lub dżemem.
Krok 1
z
3
Mleko, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, olej, proszek do pieczenia i cukier - połącz i dodawaj stopniowo mąkę, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.
Krok 2
z
3
Ciasto odstaw na 20 minut, następnie piecz w rozgrzanej gofrownicy, z kilku łyżek ciasta wypiekając jedną porcję.
Krok 3
z
3
Podawaj z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, owocami lub dżemem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
7
M
Mari
Jak długo piec gofry ??
j
justyna
Witam ile gofrów uzyskam z tego przepisu?
K
Kermik
Przepis niedorobiony, brak proszku do pieczenia a potem sie pojawia...
D
Dominika
Wyszły super na pewno powtórzę
Winiary
Expert
Dominika, zachęcamy do częstszych powtórek i włączenia gofrów na stałe do menu - na śniadanie, przekąskę lub lekki deser :)
K
Klaudia
Chłopakowi wyszły świetne, bardzo dobry przepis ^^
Winiary
Expert
To trzeba teraz koniecznie je powtórzyć! :)
N
Natalia
Ja już od długiego czasu korzystam z tego przepisu i gofry są pycha 😊 a przepis na zupe meksykańska od Was to również sztos :)
Winiary
Expert
Dziękujemy! Cieszymy się, że służymy Ci jako książka kucharska :)
Komentarze 7