
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Gofry - przepis
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Poza smakiem gofry mają też tę zaletę, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Te z bitą śmietaną i sezonowymi owocami wykonasz w mniej niż godzinę. Mleko, jajka, żółtka oraz Cukier Wanilinowy WINIARY połącz z olejem, cukrem i Proszkiem do pieczenia WINIARY, pamiętając o właściwych proporcjach. Stopniowo dodawaj do masy mąkę, miksując tak długo, aż powstanie gładka, jednolita konsystencja. Ciasto powinno przypominać masę potrzebną do naleśników.
Odstaw ciasto na około 20 minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę. Kilka łyżek ciasta powinno wystarczyć na jedną porcję. Złociste i pulchne gofry najlepiej smakują podane natychmiast po upieczeniu, ale można je zjeść również nieco później, po przestygnięciu. W trakcie pieczenia poszczególnych porcji możesz przygotować ulubione dodatki. Startą na dużych oczkach mleczną lub deserową czekoladę, dżem, świeże owoce – truskawki, maliny, borówki albo domowej roboty dżem.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
20 minKrok 3
2 min
Krok 1 z 3
Mleko, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, olej, proszek do pieczenia i cukier - połącz i dodawaj stopniowo mąkę, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.

Krok 2 z 3
Ciasto odstaw na 20 minut, następnie piecz w rozgrzanej gofrownicy, z kilku łyżek ciasta wypiekając jedną porcję.

Krok 3 z 3
Podawaj z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, owocami lub dżemem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 5