Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tartaletki czekoladowe

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Mąka pszenna
350 g
Masło
1 
Jajko
400 ml
Mleko
5 łyżek
Cukier
1 łyżka
Mąka pszenna
3 łyżek
Cukier puder
1 słoik
Dżem wiśniowy
1 trochę
Czekolada

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.54 g
Węglowodany
27.07 g
Tłuszcze
27.91 g
Wartość energetyczna
375.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Krok 2
15 min
Ciasto: Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
Krok 3
20 min
Następnie rozwałkuj ciasto podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty lub do kilku tartaletek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C. Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.
Krok 4
5 min
Krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i łyżką mąki. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (100 g).
Krok 5
5 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
Krok 6
3 min
Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły. Wcześniej ciasto przełóż dżemem.
Krok 7
1 min
Udekoruj startą czekoladą.
Tartaletki czekoladowe

Krok 1 z 7

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Tartaletki czekoladowe

Krok 2 z 7

Ciasto: Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.

Tartaletki czekoladowe

Krok 3 z 7

Następnie rozwałkuj ciasto podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty lub do kilku tartaletek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C. Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.

Tartaletki czekoladowe

Krok 4 z 7

Krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i łyżką mąki. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (100 g).

Tartaletki czekoladowe

Krok 5 z 7

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).

Tartaletki czekoladowe

Krok 6 z 7

Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły. Wcześniej ciasto przełóż dżemem.

Tartaletki czekoladowe

Krok 7 z 7

Udekoruj startą czekoladą.

Połączenie chrupiącego kruchego ciasta, wiśniowego nadzienia i dużej ilości czekoladowego kremu – czego można chcieć więcej? Własnej tarty dla każdego z gości! Z naszym przepisem na tartaletki czekoladowe zachwycisz gości eleganckim deserem, pełnym ekstra ciemnego kakao z kremu na bazie Budyniu o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY. Aksamitny i wyrazisty krem czekoladowy podkreśla warstwa dżemu wiśniowego, a zdobią wiórki z twojej ulubionej czekolady. Jedni wolą gorzką, inni mleczną, jeszcze inni białą… A dzięki temu przepisowi na tartę – a właściwie kilka małych tart – każdy z twoich gości może mieć deser posypany swoją ulubioną czekoladą!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika