Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak jeść i przechowywać awokado? Czy awokado można trzymać w lodówce?

Niektórzy uważają, że awokado ma mdły i mało charakterystyczny smak. Jednak w połączeniu z odpowiednimi przyprawami i składnikami możemy uzyskać z niego naprawdę pyszne danie lub zdrową przekąskę. Jak jeść awokado i jak przechowywać, by nie czerniało? Poznaj sprawdzone sposoby!

Awokado – którą odmianę owocu warto kupić?

Często w sklepach możemy spotkać twarde, niedojrzałe awokado, którego nie możemy zjeść tego samego dnia. Jeżeli chcemy od razu przygotować posiłek z tego owocu, wystarczy tylko wybrać odpowiedni egzemplarz. Wówczas należy sprawdzić poziom dojrzałości awokado. Miąższ powinien lekko uginać się pod naciskiem kciuka, ale pozostawać sprężysty. Ponadto skórka musi być zielona i pozbawiona jakichkolwiek plam.

Przeważnie w sklepach mamy do wyboru dwa rodzaje awokado – fuerte o kremowym miąższu i gruszkowatym kształcie oraz hass, którego skórka ma fioletowy kolor, a owoc jest bardziej owalny. Jak jeść awokado i obrać je ze skórki? Wystarczy nakroić owoc dookoła, przekręcić i rozdzielić na pół. Pestkę można usunąć za pomocą ostrego noża. Wiele osób nie wiem, że nie tylko miąższ jest zdatny do spożycia, lecz także pestka. Można ją zetrzeć na tarce i przyrządzić z jej dodatkiem smaczny napój np. ze szpinaku, banana, jabłka i imbiru.

Jak przechowywać awokado, aby nie czerniało i zachowało swój smak?

Jak przechowywać awokado? Wszystko zależy od tego, kiedy i jak chcemy go użyć. Jeżeli potrzebujemy tylko niewielkiej ilości owocu, warto wykorzystać kilka domowych metod, które zapobiegną czernieniu i przedłużą jego trwałość. Niedojrzałe i nienaruszone awokado należy przechowywać w papierowej torbie – wówczas czas dojrzewania zajmie około 7 dni. Aby owoc szybciej dojrzał, można umieścić go w papierowej torbie wraz z jabłkiem i bananem. Owoce powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Awokado będzie miało ładny zielony kolor, jeżeli nie włożymy go do lodówki ani nie pozostawimy w świetle słonecznym. A jak przechowywać awokado pokrojone na dwie części? Bez problemu można przedłużyć ich trwałość, smarując każdą ze stron sokiem z cytryny. Wówczas spowolnimy proces utleniania. Posmarowane cytryną połówki warto złączyć wraz z pestką, dzięki czemu ograniczymy kontakt miąższu z powietrzem.

Odpowiednio dojrzałe awokado może być przechowywane nawet przez kilka dni – pod warunkiem, że owiniemy je folią spożywczą, włożymy do zamykanej plastikowej torebki i będziemy trzymać w lodówce. Warto wiedzieć, że awokado bez pestki psuje się szybciej, dlatego tym bardziej warto użyć soku z cytryny. A jak przechowywać awokado, by zachowało swój smak nawet przez kilka miesięcy? To proste! Wystarczy je zamrozić, obierając wcześniej ze skórki, rozdzielając na części i wyjmując pestkę.

Awokado – jak jeść owoc na różne sposoby? Sprawdź najlepsze inspiracje

Awokado to bardzo wszechstronny owoc. Można z niego stworzyć takie dania jak pasta z awokado, sałatka z awokado i kurczakiem, sałatka z łososiem i awokado, a także sałatka z awokado i rukolą. To tylko niektóre pomysły na przygotowanie pysznego posiłku. Warto pamiętać, że owoc sam w sobie ma bardzo delikatny i nienachalny smak, dlatego gdy go używamy w różnego rodzaju przepisach, możemy użyć nieco więcej przypraw niż zwykle.

Polecane artykuły

Pasta do pieczywa z awokado i serka

Pasta do pieczywa z awokado i serka

8 min Łatwy
Sałatka z łososiem i awokado

Sałatka z łososiem i awokado

48 min Łatwy
Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

13 min Łatwy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu