Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak jeść i przechowywać awokado

Jak jeść i przechowywać awokado? Czy awokado można trzymać w lodówce?

Niektórzy uważają, że awokado ma mdły i mało charakterystyczny smak. Jednak w połączeniu z odpowiednimi przyprawami i składnikami możemy uzyskać z niego naprawdę pyszne danie lub zdrową przekąskę. Jak jeść awokado i jak przechowywać, by nie czerniało? Poznaj sprawdzone sposoby!
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź

Awokado – którą odmianę owocu warto kupić?

Często w sklepach możemy spotkać twarde, niedojrzałe awokado, którego nie możemy zjeść tego samego dnia. Jeżeli chcemy od razu przygotować posiłek z tego owocu, wystarczy tylko wybrać odpowiedni egzemplarz. Wówczas należy sprawdzić poziom dojrzałości awokado. Miąższ powinien lekko uginać się pod naciskiem kciuka, ale pozostawać sprężysty. Ponadto skórka musi być zielona i pozbawiona jakichkolwiek plam.

Przeważnie w sklepach mamy do wyboru dwa rodzaje awokado – fuerte o kremowym miąższu i gruszkowatym kształcie oraz hass, którego skórka ma fioletowy kolor, a owoc jest bardziej owalny. Jak jeść awokado i obrać je ze skórki? Wystarczy nakroić owoc dookoła, przekręcić i rozdzielić na pół. Pestkę można usunąć za pomocą ostrego noża. Wiele osób nie wiem, że nie tylko miąższ jest zdatny do spożycia, lecz także pestka. Można ją zetrzeć na tarce i przyrządzić z jej dodatkiem smaczny napój np. ze szpinaku, banana, jabłka i imbiru.

Jak przechowywać awokado, aby nie czerniało i zachowało swój smak?

Jak przechowywać awokado? Wszystko zależy od tego, kiedy i jak chcemy go użyć. Jeżeli potrzebujemy tylko niewielkiej ilości owocu, warto wykorzystać kilka domowych metod, które zapobiegną czernieniu i przedłużą jego trwałość. Niedojrzałe i nienaruszone awokado należy przechowywać w papierowej torbie – wówczas czas dojrzewania zajmie około 7 dni. Aby owoc szybciej dojrzał, można umieścić go w papierowej torbie wraz z jabłkiem i bananem. Owoce powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Awokado będzie miało ładny zielony kolor, jeżeli nie włożymy go do lodówki ani nie pozostawimy w świetle słonecznym. A jak przechowywać awokado pokrojone na dwie części? Bez problemu można przedłużyć ich trwałość, smarując każdą ze stron sokiem z cytryny. Wówczas spowolnimy proces utleniania. Posmarowane cytryną połówki warto złączyć wraz z pestką, dzięki czemu ograniczymy kontakt miąższu z powietrzem.

Odpowiednio dojrzałe awokado może być przechowywane nawet przez kilka dni – pod warunkiem, że owiniemy je folią spożywczą, włożymy do zamykanej plastikowej torebki i będziemy trzymać w lodówce. Warto wiedzieć, że awokado bez pestki psuje się szybciej, dlatego tym bardziej warto użyć soku z cytryny. A jak przechowywać awokado, by zachowało swój smak nawet przez kilka miesięcy? To proste! Wystarczy je zamrozić, obierając wcześniej ze skórki, rozdzielając na części i wyjmując pestkę.

Awokado – jak jeść owoc na różne sposoby? Sprawdź najlepsze inspiracje

Awokado to bardzo wszechstronny owoc. Można z niego stworzyć takie dania jak pasta z awokado, sałatka z awokado i kurczakiem, sałatka z łososiem i awokado, a także sałatka z awokado i rukolą. To tylko niektóre pomysły na przygotowanie pysznego posiłku. Warto pamiętać, że owoc sam w sobie ma bardzo delikatny i nienachalny smak, dlatego gdy go używamy w różnego rodzaju przepisach, możemy użyć nieco więcej przypraw niż zwykle.

Polecane przepisy

Pasta do pieczywa z awokado i serka

Pasta do pieczywa z awokado i serka

8 min Łatwy
Sałatka z łososiem i awokado

Sałatka z łososiem i awokado

48 min Łatwy
Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

13 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak obrać mango? Jak jeść ten owoc?
Jak jeść i obrać mango?
Jak wybrać awokado i co jest w nim dobrego?
Jak wybrać awokado i co jest w nim dobrego?
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść? | Porady i inspiracje WINIARY
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Granat – jak jeść i obrać? | Porady i inspiracje Winiary
Granat – jak jeść i obrać?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu