Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Awokado
100 g
Rukola
1 
Makrela wędzona
0.5 
Czerwona cebula
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Sok z cytryny
1 trochę
Sól
1 trochę
Koperek
1 trochę
Sos chrzanowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
11.06 g
Węglowodany
12.1 g
Tłuszcze
28.01 g
Wartość energetyczna
527.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
2 min
Rozpuść sól w połowie soku z cytryny. Dodaj oliwę i wymieszaj.
Krok 2
15 min
Pokrój awokado w plastry i skrop resztą soku z cytryny, aby nie ciemniało. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Makrelę obierz ze skóry i podziel na małe kawałki/płatki. Możesz wypróbować ten przepis także z wędzonym pstrągiem. Mięso jest delikatniejsze i lekko słodkawe.
Krok 3
7 min
Na talerzu połóż garść rukoli, na niej plastry awokado, kawałki wędzonej ryby i piórka czerwonej cebuli. Całość polej odrobiną winegretu, a kawałki ryby sosem chrzanowym. Sos chrzanowy możesz też przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć małe kropki na kawałki ryby.
Krok 4
1 min
Przypraw świeżo mielonym pieprzem i udekoruj świeżym koperkiem. Jako alternatywę dla koperku, możesz użyć drobno posiekanego szczypiorku. Jego lekko cebulowaty posmak przełamie smak tłustej, wędzonej ryby.
Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

Krok 1 z 4

Rozpuść sól w połowie soku z cytryny. Dodaj oliwę i wymieszaj.

Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

Krok 2 z 4

Pokrój awokado w plastry i skrop resztą soku z cytryny, aby nie ciemniało. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Makrelę obierz ze skóry i podziel na małe kawałki/płatki. Możesz wypróbować ten przepis także z wędzonym pstrągiem. Mięso jest delikatniejsze i lekko słodkawe.

Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

Krok 3 z 4

Na talerzu połóż garść rukoli, na niej plastry awokado, kawałki wędzonej ryby i piórka czerwonej cebuli. Całość polej odrobiną winegretu, a kawałki ryby sosem chrzanowym. Sos chrzanowy możesz też przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć małe kropki na kawałki ryby.

Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

Krok 4 z 4

Przypraw świeżo mielonym pieprzem i udekoruj świeżym koperkiem. Jako alternatywę dla koperku, możesz użyć drobno posiekanego szczypiorku. Jego lekko cebulowaty posmak przełamie smak tłustej, wędzonej ryby.

Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym to propozycja na smakowitą i sycącą potrawę. Jeśli lubisz wędzone ryby (makrelę lub pstrąga), ale przejadły Ci się już jednolite pasty, spróbuj oryginalnej zielonej sałatki z kawałkami wędzonej ryby.

Takie połączenie składników, czyli delikatnej ryby, chrupiących piórek cebuli, aksamitnego awokado, sprężystej rukoli i Sosu chrzanowego WINIARY sprawi dużą przyjemność podczas jedzenia tak odmiennych konsystencji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika