Jak rozpoznać, czy awokado jest dojrzałe?
Jego skórka pod delikatnym naciskiem powinna się uginać, ale owoc nie może być zbyt miękki. Jeśli kupimy niedojrzałe awokado, wystarczy schować je do szafki, a za kilka dni będzie idealne. Ponieważ awokado to naprawdę świetny owoc, często mam je w swoim domu.
Co jest w nim takiego świetnego?
Miąższ z tego owocu to spora dawka witamin, między innymi A, C, E i witamin z grupy B. Zawiera też potas, likopen i luteinę. Dzięki sporej zawartości tłuszczu, witaminy z awokado są lepiej wchłaniane przez nas organizm. To owoc tak tłusty, że nadaje zupom kremom jedwabistej konsystencji. Można nim nawet posmarować kanapkę!
Co jeszcze warto wiedzieć o awokado?
Jego miąższ szybko ciemnieje, dlatego po obraniu czy przekrojeniu, owoc należy skropić sokiem z cytryny. Ciemnieniu zapobiega też… pestka. Dlatego jeśli chcemy zużyć tylko pół owocu, a drugą połówkę zużyć później, schowajmy do lodówkę tę, w której została pestka.
Obieranie awokado
Ostatnio sąsiadka pokazała mi szybki sposób na oddzielenie miąższu od skórki. Wystarczy przeciąć owoc na pół (tniemy nożem do pestki, obracamy ostrze wokół pestki i rozdzielamy owoc na dwie części), chwycić połówkę od zewnętrznej strony i przeciągnąć wewnętrzną po brzegu kubka lub szklanki tak, by miąższ wpadł do środka, a w ręku została „pusta” skórka.
To dobry sposób na awokado do zupy, do sałatki trzeba jednak je tradycyjnie obrać i pokroić. Nie powinno być to trudne, bo skórka odchodzi od dojrzałego owocu bez problemu – nie będzie potrzebna obieraczka, wystarczy łyżeczka lub mały nożyk dla wygody.

Autor: Agata