Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak wybrać awokado i co jest w nim dobrego?

Jak wybrać awokado i co jest w nim dobrego?

Noworoczny obiad zwykle jest dość leniwy, co nie zmienia faktu, że powinien być też treściwy! Zupa krem z awokado z łososiem doskonale wpisuje się w świąteczny charakter pierwszego dnia nowego roku. Jedynym jej sekretem jest dojrzałe awokado. Dlatego dziś kilka słów o tym nietypowym, zielonym owocu.

Jak rozpoznać, czy awokado jest dojrzałe?

Jego skórka pod delikatnym naciskiem powinna się uginać, ale owoc nie może być zbyt miękki. Jeśli kupimy niedojrzałe awokado, wystarczy schować je do szafki, a za kilka dni będzie idealne. Ponieważ awokado to naprawdę świetny owoc, często mam je w swoim domu.

Co jest w nim takiego świetnego?

Miąższ z tego owocu to spora dawka witamin, między innymi A, C, E i witamin z grupy B. Zawiera też potas, likopen i luteinę. Dzięki sporej zawartości tłuszczu, witaminy z awokado są lepiej wchłaniane przez nas organizm. To owoc tak tłusty, że nadaje zupom kremom jedwabistej konsystencji. Można nim nawet posmarować kanapkę!

Co jeszcze warto wiedzieć o awokado?

Jego miąższ szybko ciemnieje, dlatego po obraniu czy przekrojeniu, owoc należy skropić sokiem z cytryny. Ciemnieniu zapobiega też… pestka. Dlatego jeśli chcemy zużyć tylko pół owocu, a drugą połówkę zużyć później, schowajmy do lodówkę tę, w której została pestka.

Obieranie awokado

Ostatnio sąsiadka pokazała mi szybki sposób na oddzielenie miąższu od skórki. Wystarczy przeciąć owoc na pół (tniemy nożem do pestki, obracamy ostrze wokół pestki i rozdzielamy owoc na dwie części), chwycić połówkę od zewnętrznej strony i przeciągnąć wewnętrzną po brzegu kubka lub szklanki tak, by miąższ wpadł do środka, a w ręku została „pusta” skórka.

To dobry sposób na awokado do zupy, do sałatki trzeba jednak je tradycyjnie obrać i pokroić. Nie powinno być to trudne, bo skórka odchodzi od dojrzałego owocu bez problemu – nie będzie potrzebna obieraczka, wystarczy łyżeczka lub mały nożyk dla wygody.

WINIARY ZwZ

 

Autor: Agata

Polecane artykuły

Wszystko, co musisz wiedzieć o awokado!
Wszystko, co musisz wiedzieć o awokado!
Jak jeść i przechowywać awokado?
Jak jeść i przechowywać awokado?
Superfood – niezwykła żywość
Superfood – niezwykła żywość
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu