Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak wybrać awokado i co jest w nim dobrego?

Jak wybrać awokado i co jest w nim dobrego?

Noworoczny obiad zwykle jest dość leniwy, co nie zmienia faktu, że powinien być też treściwy! Zupa krem z awokado z łososiem doskonale wpisuje się w świąteczny charakter pierwszego dnia nowego roku. Jedynym jej sekretem jest dojrzałe awokado. Dlatego dziś kilka słów o tym nietypowym, zielonym owocu.

Jak rozpoznać, czy awokado jest dojrzałe?

Jego skórka pod delikatnym naciskiem powinna się uginać, ale owoc nie może być zbyt miękki. Jeśli kupimy niedojrzałe awokado, wystarczy schować je do szafki, a za kilka dni będzie idealne. Ponieważ awokado to naprawdę świetny owoc, często mam je w swoim domu.

Co jest w nim takiego świetnego?

Miąższ z tego owocu to spora dawka witamin, między innymi A, C, E i witamin z grupy B. Zawiera też potas, likopen i luteinę. Dzięki sporej zawartości tłuszczu, witaminy z awokado są lepiej wchłaniane przez nas organizm. To owoc tak tłusty, że nadaje zupom kremom jedwabistej konsystencji. Można nim nawet posmarować kanapkę!

Co jeszcze warto wiedzieć o awokado?

Jego miąższ szybko ciemnieje, dlatego po obraniu czy przekrojeniu, owoc należy skropić sokiem z cytryny. Ciemnieniu zapobiega też… pestka. Dlatego jeśli chcemy zużyć tylko pół owocu, a drugą połówkę zużyć później, schowajmy do lodówkę tę, w której została pestka.

Obieranie awokado

Ostatnio sąsiadka pokazała mi szybki sposób na oddzielenie miąższu od skórki. Wystarczy przeciąć owoc na pół (tniemy nożem do pestki, obracamy ostrze wokół pestki i rozdzielamy owoc na dwie części), chwycić połówkę od zewnętrznej strony i przeciągnąć wewnętrzną po brzegu kubka lub szklanki tak, by miąższ wpadł do środka, a w ręku została „pusta” skórka.

To dobry sposób na awokado do zupy, do sałatki trzeba jednak je tradycyjnie obrać i pokroić. Nie powinno być to trudne, bo skórka odchodzi od dojrzałego owocu bez problemu – nie będzie potrzebna obieraczka, wystarczy łyżeczka lub mały nożyk dla wygody.

WINIARY ZwZ

 

Autor: Agata

Polecane artykuły

co musisz wiedzieć o awokado
Wszystko, co musisz wiedzieć o awokado!
Jak jeść i przechowywać awokado
Jak jeść i przechowywać awokado?
Superfood – niezwykła żywość ZWZ WINIARY
Superfood – niezwykła żywość
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu