Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasta z dyni do chleba

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Dynia
3 ząbków
Czosnek
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3 łyżek
Pasta Tahini
400 g
Ciecierzyca
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 szczypta
Cynamon
1 trochę
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.51 g
Białko
16.04 g
Wartość energetyczna
360.55 kcal
Tłuszcze
12.23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
55 min
Dynię obraną i pokrojoną w kostkę (ok. 2cm) połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj też czosnek, skrop oliwą, szczyptą Ziarenek Smaku i piecz do miękkości (ok. 45 minut).
Krok 3
15 min
Gotową i ostudzoną dynię, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę z puszki (albo suszoną i wcześniej wymoczoną przez noc), pastę sezamową (tahini), łyżkę albo dwie oleju rzepakowego, czosnek, sól, pieprz i przyprawy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeżeli masa jest za gęsta – dodaj trochę zimnej wody mineralnej, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Krok 4
5 min
Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Pasta z dyni do chleba

Krok 1 z 4

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Pasta z dyni do chleba

Krok 2 z 4

Dynię obraną i pokrojoną w kostkę (ok. 2cm) połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj też czosnek, skrop oliwą, szczyptą Ziarenek Smaku i piecz do miękkości (ok. 45 minut).

Pasta z dyni do chleba

Krok 3 z 4

Gotową i ostudzoną dynię, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę z puszki (albo suszoną i wcześniej wymoczoną przez noc), pastę sezamową (tahini), łyżkę albo dwie oleju rzepakowego, czosnek, sól, pieprz i przyprawy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeżeli masa jest za gęsta – dodaj trochę zimnej wody mineralnej, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Pasta z dyni do chleba

Krok 4 z 4

Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Podawaj z chrupiącym pieczywem.


Jeżeli lubisz pastę z ciecierzycy do kanapek, z pewnością powinna Ci posmakować pasta z dyni do chleba – również z ciecierzycą, ale także z pastą sezamową tahini, cynamonem, ostrą papryką, czosnkiem i oliwą z oliwek!

Kompozycja składników w hummusie z dyni może brzmieć ekstrawagancko, ale warto podejmować kulinarne ryzyko – pajdy chleba z pastą dyniową z ciecierzycą na śniadanie to wyborny duet! Hummus z dyni urozmaić także kilkoma kroplami soku z cytryny, aby przełamać jego smak.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika