Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasta z dyni do chleba

(3)
1 godz 20 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Dynia
3  ząbków
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3  łyżek
Pasta tahini (jeśli nie masz, możesz zmielić w blenderze 7-8 łyżek białego sezamu)
400  g
Ciecierzyca (z puszki lub suszona, wcześniej namoczona i ugotowana)
trochę
Papryka ostra
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  szczypta
Cynamon
trochę
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.04 g
Węglowodany
50.51 g
Tłuszcze
12.23 g
Wartość energetyczna
360.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
55 min
Dynię obraną i pokrojoną w kostkę (ok. 2cm) połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj też czosnek, skrop oliwą, szczyptą Ziarenek Smaku i piecz do miękkości (ok. 45 minut).
Krok 3
15 min
Gotową i ostudzoną dynię, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę z puszki (albo suszoną i wcześniej wymoczoną przez noc), pastę sezamową (tahini), łyżkę albo dwie oleju rzepakowego, czosnek, sól, pieprz i przyprawy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeżeli masa jest za gęsta – dodaj trochę zimnej wody mineralnej, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Krok 4
5 min
Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Pasta z dyni do chleba

Krok 1 z 4

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Pasta z dyni do chleba

Krok 2 z 4

Dynię obraną i pokrojoną w kostkę (ok. 2cm) połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj też czosnek, skrop oliwą, szczyptą Ziarenek Smaku i piecz do miękkości (ok. 45 minut).

Pasta z dyni do chleba

Krok 3 z 4

Gotową i ostudzoną dynię, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę z puszki (albo suszoną i wcześniej wymoczoną przez noc), pastę sezamową (tahini), łyżkę albo dwie oleju rzepakowego, czosnek, sól, pieprz i przyprawy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeżeli masa jest za gęsta – dodaj trochę zimnej wody mineralnej, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Pasta z dyni do chleba

Krok 4 z 4

Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Podawaj z chrupiącym pieczywem.


Jeżeli lubisz pastę z ciecierzycy do kanapek, z pewnością powinna Ci posmakować pasta z dyni do chleba – również z ciecierzycą, ale także z pastą sezamową tahini, cynamonem, ostrą papryką, czosnkiem i oliwą z oliwek!

Kompozycja składników w hummusie z dyni może brzmieć ekstrawagancko, ale warto podejmować kulinarne ryzyko – pajdy chleba z pastą dyniową z ciecierzycą na śniadanie to wyborny duet! Hummus z dyni urozmaić także kilkoma kroplami soku z cytryny, aby przełamać jego smak.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.6666666666667
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
22
11
00
00
00
Average: 4 (1 vote)
Tak, polecam!

polecam
maciej9u491529 (niezweryfikowany) śr., 10/13/2021 - 16:02 CEST Tak, polecam!
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 02/15/2021 - 12:59 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 02/11/2021 - 09:14 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha