Pasta z dyni do chleba
80min
Łatwy
500 g
Dynia
3 ząbków
Czosnek
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3 łyżek
Pasta Tahini
400 g
Ciecierzyca
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 szczypta
Cynamon
1 trochę
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
16.04 g
Węglowodany
50.51 g
Tłuszcze
12.23 g
Wartość energetyczna
360.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
55 min
Dynię obraną i pokrojoną w kostkę (ok. 2cm) połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj też czosnek, skrop oliwą, szczyptą Ziarenek Smaku i piecz do miękkości (ok. 45 minut).
Krok 3
15 min
Gotową i ostudzoną dynię, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę z puszki (albo suszoną i wcześniej wymoczoną przez noc), pastę sezamową (tahini), łyżkę albo dwie oleju rzepakowego, czosnek, sól, pieprz i przyprawy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeżeli masa jest za gęsta – dodaj trochę zimnej wody mineralnej, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Krok 4
5 min
Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Jeżeli lubisz pastę z ciecierzycy do kanapek, z pewnością powinna Ci posmakować pasta z dyni do chleba – również z ciecierzycą, ale także z pastą sezamową tahini, cynamonem, ostrą papryką, czosnkiem i oliwą z oliwek!
Kompozycja składników w hummusie z dyni może brzmieć ekstrawagancko, ale warto podejmować kulinarne ryzyko – pajdy chleba z pastą dyniową z ciecierzycą na śniadanie to wyborny duet! Hummus z dyni urozmaić także kilkoma kroplami soku z cytryny, aby przełamać jego smak.
Komentarze 0