Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Kuchnia Bliskiego Wschodu nie może się wprost obejść bez tahini. Ta sezamowa pasta o charakterystycznym, lekko gorzkawym smaku stanowi bazę wielu azjatyckich potraw. Bez niej nie byłoby tak fantastycznych dipów, jak doceniany w świecie hummus czy popularna w kuchni arabskiej baba ghanoush. Jak zrobić tahini w domu?

Czym jest pasta tahini?

Tahini to właściwie masło w formie dipu, wytwarzane z podprażonych nasion sezamu. We wschodnich rejonach Azji do produkcji tahini używa się niełuskanego sezamu, przez co smak powstałej pasty jest bardziej gorzki. Oryginalny smak tahini sprawia, że od lat jest używana w kuchni arabskiej, chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Jest także częstym dodatkiem do potraw wegetariańskich i wegańskich niemal na wszystkich kontynentach.

Pasta tahini powstaje w wyniku ucierania lub mielenia ziaren sezamu. Są one bardzo tłuste, przez co gotowe masło ma gęstą, nieco oleistą konsystencję. Tahini można samemu przygotować w domu, albo kupić w sklepie. Gotowa pasta sprzedawana jest najczęściej w słoiczkach. Jeśli po jego otwarciu zobaczymy, że tłuszcz i masa sezamowa się rozwarstwiły, wystarczy przed użyciem zamieszać wszystkie składniki.

Jak zrobić pastę tahini?

Przygotowanie tahini jest wyjątkowo proste i szybkie. Potrzebny jest do tego przede wszystkim dobrej jakości sezam, najlepiej łuskany, dzięki czemu gotowa pasta będzie miała mniej goryczki, za to bardziej kremową konsystencję. Kolejnym istotnym elementem w przygotowaniu tahini jest blender lub mikser o wysokiej mocy, który w krótkim czasie zamieni ziarenka w gładką masę. Zanim jednak zaczniemy blendować sezam, najlepiej go wcześniej uprażyć na niewielkim ogniu. Wsypujemy ziarna na szeroką patelnię i na niewielkiej mocy palników podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką od czasu do czasu. Sezam będzie gotowy, gdy nabierze złocistego koloru. Należy uważać, by nie uprażyć nasion zbyt mocno, ponieważ przygotowane z niego tahini będzie gorzkie i niesmaczne.

Lekko przestygnięty sezam przesypujemy do głębokiej miski i blendujemy tak długo, aż powstanie gładka masa. Aby pasta nie była zbyt gęsta, pod koniec miksowania dodajemy trochę oliwy z oliwek. Można także wrzucić szczyptę soli, jeśli tahini będzie w całości wykorzystane do dań wytrawnych, np. hummusu.

Pasta tahini – jak przechowywać?

Masło sezamowe zawiera bardzo dużo tłuszczu, dlatego też należy przechowywać je w warunkach chłodniczych. Gotową masę przekładamy do słoiczka, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek, by tahini nie wysychało. Całość szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce. Trzymana w ten sposób pasta powinna zachować wszystkie swoje właściwości przez 2-3 miesiące. Tahini można także mrozić. Jeśli jego nadmiar chcemy wykorzystać w późniejszym okresie, przekładamy pastę do małych woreczków na mrożonki, szczelnie zamykamy i chowamy w zamrażarce.

Hummus i inne przysmaki z pasty tahini

Tahini wyróżnia się dość delikatnym lecz charakterystycznym smakiem. Może stanowić idealny sos dla pieczonych warzyw (np. marchewki, kalafiora, groszku cukrowego). Wystarczy ulubione jarzyny wyłożyć na talerz, polać odrobiną tachini i mamy gotowe pyszne danie. Tahini może być składnikiem marynaty do mięs drobiowych, wybornych placuszków na ostro a nawet pasztetów. Ta wyjątkowa pasta jest często głównym składnikiem wielu słodkości, nadając im orientalnego smaku. Przygotowywane są z niej pyszne chałwy z dodatkiem ulubionych bakalii, oryginalne lody, delikatne ciasta, a także kruche ciasteczka.

Jednak najczęściej tahini jest używane do przygotowania hummusu – wybornej pasty, niezwykle popularnej w wielu zakątkach świata. W połączeniu tahini z ugotowaną ciecierzycą, czosnkiem i wybranymi dodatkami uzyskujemy dipy o różnych smakach, które najlepiej smakują ze świeżą pitą. Klasyczny lub paprykowy hummus idealnie podkreśla smak surowych warzyw pokrojonych w wygodne do zamaczania słupki (ogórka, marchewki, selera naciowego). Hummus jest również świetnym składnikiem dań makaronowych, sałatek, tortilli, a przede wszystkim wyśmienitym smarowidłem na kanapki.

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty