Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże? | Porady i inspiracje WINIARY

Jak przechowywać pieczywo (chleb i bułki), aby było dłużej świeże i chrupiące?

Pyszny, pachnący chleb, mięciutki w środku i ze złocistą, cudownie chrupiącą skórką na zewnątrz… Świeże pieczywo jest tak smaczne, że chętnie zjadamy je bez niczego, albo jedynie z odrobiną masła. Jednak bułeczki czy chleb dość szybko tracą swoją chrupkość. Jak temu zaradzić?

Różne rodzaje pieczywa

Czasami zastanawiamy się dlaczego niektóre pieczywo szybko wysycha, a inne czerstwieje lub nawet zaczyna pleśnieć mimo, że wszystkie są przechowywane dokładnie w taki sam sposób? Otóż decydują o tym dodane składniki (mleko, tłuszcz, drożdże, ziarna), a zwłaszcza rodzaje i typy mąki, użyte do wypieku chleba lub bułek. I tak, pieczywo pszenne, wyrabiane na drożdżach ma skłonność do wysychania, z kolei chleby z mąki żytniej są wprawdzie dłużej miękkie i wilgotne, ale niewłaściwie przechowywane mogą zacząć pleśnieć. Podobnie jest z wypiekami mieszanymi, czyli składającymi się z różnych rodzajów mąk np. pszennej, żytniej, orkiszowej.

Najdłuższą świeżość zachowują wyroby z mąki pełnoziarnistej oraz żytniej, wypiekane na zakwasie. Potrafią one zachować właściwy smak i miękkość nawet przez kilka dni. Dlatego też, jeśli planujemy upiec chleb i cieszyć się nim przez co najmniej kilka dni, warto sprawdzić jak zrobić zakwas, przygotować pieczywo na mące żytniej lub mieszanej, a potem właściwie je przechowywać.

Chlebak – idealny do przechowywania pieczywa

Odpowiednim miejscem do trzymania pieczywa jest chlebak, wykonany z drewna, ceramiki lub stali. Powinien on mieć niewielkie otwory zapewniające odpowiednią cyrkulację powietrza. Najlepiej, by chlebak leżał w miejscu odległym od źródeł ciepła np. piekarnika, kuchenki, kaloryfera. Unikamy też stawiania go blisko okna, ponieważ promienie słoneczne mogą nagrzewać pojemnik i tym samym przyśpieszyć czerstwienie pieczywa. Pamiętajmy również o regularnym myciu chlebaka delikatnymi detergentami, które pomogą usunąć zanieczyszczenia zbierające się w wewnętrznej części.

W jaki sposób przechowujemy pieczywo w chlebaku? Świeże i niekrojone chleby wkładamy do środka luzem lub w lnianym woreczku, który zapewnia przepływ powietrza. Drobne pieczywo z nasionami na skórce jak np. bułki żytnie z ziarnami albo bułki z otrębami można dodatkowo włożyć do papierowej torebki. Z kolei pieczywo z większą zawartością tłuszczu, jak chleb maślany czy bułeczki z majonezem może brudzić dno chlebaka, dlatego lepiej podłożyć pod wypieki lnianą ściereczkę lub kawałek folii. Chałka, bułka drożdżowa z rodzynkami czy rogale, to rodzaj słodkiego pieczywa, które szybko wysychają, dlatego też przechowujemy je krótko i najlepiej w papierowej torbie.

Czy przechowywać pieczywo w lodówce?

Ogólnie pieczywo najdłużej pozostaje świeże, jeśli jest przechowywane w suchym miejscu o temperaturze pokojowej, czyli 18-22oC. Zbyt chłodne otoczenie sprawia, że wypieki (zwłaszcza drożdżowe i z pszennej mąki) stają się twardsze oraz bardziej zbite. Wyjątkiem jest chleb tostowy, który zazwyczaj kupujemy pokrojony i zapakowany do woreczka foliowego. Ten rodzaj pieczywa dłużej pozostanie miękki oraz zachowa swoją świeżość, jeśli będziemy go przechowywać w lodówce na najwyższych półkach.

Czy pieczywo można mrozić?

Dobrym sposobem na zachowanie świeżości pieczywa jest jego mrożenie. Chleb lub bułki wkładamy do woreczka foliowego na mrożonki, szczelnie zamykamy, a następnie umieszczamy w zamrażarce, gdzie może leżeć nawet kilka miesięcy. Pamiętajmy jednak że mrozimy wyłącznie świeże, niekrojone pieczywo, bo tylko takie zachowa swoje walory po rozmrożeniu. A jaki rodzaj pieczywa nadaje się do mrożenia? Niską temperaturę najlepiej znoszą produkty wypiekane na zakwasie oraz z mąki żytniej, ponieważ są bardziej wilgotne i zwarte. Raczej unikajmy mrożenia pieczywa pszennego, wyrastającego na drożdżach, gdyż po wyjęciu z zamrażalnika jego skórka może się kruszyć i rozpadać.

Polecane artykuły

Jak zrobić zakwas na chleb?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
Od ziarenka do bochenka, czyli jak zrobić domowy chleb
Od ziarenka do bochenka, czyli jak zrobić domowy chleb
Zobacz więcej artykułów
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu