Bułeczki z majonezem
130min
Łatwy
3 łyżek
250 ml
Maślanka
20 g
Drożdże
450 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
17.53 g
Węglowodany
86.51 g
Tłuszcze
20.06 g
Wartość energetyczna
569.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
130 min
Krok 1
5 min
Maślankę podgrzej, dodaj do niej pokruszone drożdże i cukier, odstaw aż powiększy objętość.
Krok 2
10 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, majonez i sól, dobrze wyrób.
Krok 3
30 min
Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 4
5 min
Po tym czasie wyłóż na stolnicę i przerób, podsypując mąką.
Krok 5
10 min
Ciasto podziel na osiem porcji. Uformuj bułeczki.
Krok 6
30 min
Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 7
5 min
Posmaruj wodą lub białkiem jajka.
Krok 8
15 min
Piekarnik rozgrzej do 230°C, piecz 15 minut.
Krok 9
20 min
Zmniejsz temp. do 180°C i piecz kolejne 15-20 minut.
Śniadaniowa niespodzianka dla rodziny - świeże, chrupiące bułeczki z majonezem wypełnią zapachem cały dom! Delikatne drożdżowe ciasto na maślance, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego ładnie wyrasta i smakuje przepysznie! Przed pieczeniem posmarowane białkiem bułeczki można posypać makiem, ziarnami słonecznika lub sezamem.
Komentarze 0