Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułeczki z majonezem

0
130 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 ml
Maślanka
20 g
Drożdże
450 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.53 g
Tłuszcze
20.06 g
Węglowodany
86.51 g
Wartość energetyczna
569.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

130 min
Krok 1
5 min
Maślankę podgrzej, dodaj do niej pokruszone drożdże i cukier, odstaw aż powiększy objętość.
Krok 2
10 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, majonez i sól, dobrze wyrób.
Krok 3
30 min
Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 4
5 min
Po tym czasie wyłóż na stolnicę i przerób, podsypując mąką.
Krok 5
10 min
Ciasto podziel na osiem porcji. Uformuj bułeczki.
Krok 6
30 min
Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 7
5 min
Posmaruj wodą lub białkiem jajka.
Krok 8
15 min
Piekarnik rozgrzej do 230°C, piecz 15 minut.
Krok 9
20 min
Zmniejsz temp. do 180°C i piecz kolejne 15-20 minut.
Bułeczki z majonezem

Krok 1 z 9

Maślankę podgrzej, dodaj do niej pokruszone drożdże i cukier, odstaw aż powiększy objętość.

Bułeczki z majonezem

Krok 2 z 9

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, majonez i sól, dobrze wyrób.

Bułeczki z majonezem

Krok 3 z 9

Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Bułeczki z majonezem

Krok 4 z 9

Po tym czasie wyłóż na stolnicę i przerób, podsypując mąką.

Bułeczki z majonezem

Krok 5 z 9

Ciasto podziel na osiem porcji. Uformuj bułeczki.

Bułeczki z majonezem

Krok 6 z 9

Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Bułeczki z majonezem

Krok 7 z 9

Posmaruj wodą lub białkiem jajka.

Bułeczki z majonezem

Krok 8 z 9

Piekarnik rozgrzej do 230°C, piecz 15 minut.

Bułeczki z majonezem

Krok 9 z 9

Zmniejsz temp. do 180°C i piecz kolejne 15-20 minut.

Śniadaniowa niespodzianka dla rodziny - świeże, chrupiące bułeczki z majonezem wypełnią zapachem cały dom! Delikatne drożdżowe ciasto na maślance, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego ładnie wyrasta i smakuje przepysznie! Przed pieczeniem posmarowane białkiem bułeczki można posypać makiem, ziarnami słonecznika lub sezamem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika