Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bułka drożdżowa z rodzynkami
Dodaj do CookBook

Bułka drożdżowa z rodzynkami

(0)
1 godz 49 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
350  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200  g
Mąka pszenna
100  g
Cukier
2 
Jajko
200  ml
Mleko
25  g
Drożdże
80  g
Masło
0.5  łyżeczka
Sól
40  g
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
56.8 g
Wartość energetyczna
337.8 kcal
Tłuszcze
9.4 g
Białko
9.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bułka drożdżowa z rodzynkami to przysmak idealny na drugie śniadanie albo lunch. Świetnie smakuje, przywołuje na myśl lata dzieciństwa, a do tego wybornie pachnie! Cukier waniliowy WINIARY pozwoli jeszcze bardziej wzbogacić aromat naszego wypieku. Smacznego!

Przygotowanie

109 min
  • Krok 1

    2 min
    Drożdże rozpuścić w mleku.
  • Krok 2

    2 min
    Jajka wymieszać z cukrem.
  • Krok 3

    2 min
    W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.
  • Krok 4

    5 min
    Mieszając drewnianą łyżką, dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem, a pod koniec miękkie masło i rodzynki.
  • Krok 5

    5 min
    Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto (jeśli wymaga podsypać mąką).
  • Krok 6

    3 min
    Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą.
  • Krok 7

    15 min
    Miskę odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż ciasto zwiększy objętość.
  • Krok 8

    5 min
    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki (jedna większa lub dwie mniejsze).
  • Krok 9

    30 min
    Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
  • Krok 10

    40 min
    Bułkę piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni (czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika). Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.
Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 1 z 10

Drożdże rozpuścić w mleku.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 2 z 10

Jajka wymieszać z cukrem.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 3 z 10

W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 4 z 10

Mieszając drewnianą łyżką, dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem, a pod koniec miękkie masło i rodzynki.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 5 z 10

Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto (jeśli wymaga podsypać mąką).

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 6 z 10

Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 7 z 10

Miskę odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż ciasto zwiększy objętość.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 8 z 10

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki (jedna większa lub dwie mniejsze).

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 9 z 10

Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 10 z 10

Bułkę piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni (czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika). Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Młoda kapusta z bułką smażoną

    Młoda kapusta z bułką smażoną

    24 min Łatwy
  • Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

    Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

    45 min Łatwy
  • Leniwe z bułką tartą

    Leniwe z bułką tartą

    42 min Łatwy
  • Glazurowane szparagi z bułką tartą

    Glazurowane szparagi z bułką tartą

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu