Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bułka drożdżowa z rodzynkami to przysmak idealny na drugie śniadanie albo lunch. Świetnie smakuje, przywołuje na myśl lata dzieciństwa, a do tego wybornie pachnie! Cukier waniliowy WINIARY pozwoli jeszcze bardziej wzbogacić aromat naszego wypieku. Smacznego!
Przygotowanie
109 min
Krok 1
2 min
Drożdże rozpuścić w mleku.
Krok 2
2 min
Jajka wymieszać z cukrem.
Krok 3
2 min
W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.
Krok 4
5 min
Mieszając drewnianą łyżką, dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem, a pod koniec miękkie masło i rodzynki.
Krok 5
5 min
Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto (jeśli wymaga podsypać mąką).
Krok 6
3 min
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą.
Krok 7
15 min
Miskę odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż ciasto zwiększy objętość.
Krok 8
5 min
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki (jedna większa lub dwie mniejsze).
Krok 9
30 min
Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
Krok 10
40 min
Bułkę piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni (czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika). Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 1
z
10
Drożdże rozpuścić w mleku.
Krok 2
z
10
Jajka wymieszać z cukrem.
Krok 3
z
10
W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.
Krok 4
z
10
Mieszając drewnianą łyżką, dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem, a pod koniec miękkie masło i rodzynki.
Krok 5
z
10
Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto (jeśli wymaga podsypać mąką).
Krok 6
z
10
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą.
Krok 7
z
10
Miskę odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż ciasto zwiększy objętość.
Krok 8
z
10
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki (jedna większa lub dwie mniejsze).
Krok 9
z
10
Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
Krok 10
z
10
Bułkę piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni (czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika). Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0