Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

0
109 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
350 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200 g
Mąka pszenna
100 g
Cukier
2 
Jajko
200 ml
Mleko
25 g
Drożdże
80 g
Masło
0.5 łyżeczka
Sól
40 g
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
9.42 g
Białko
9.1 g
Wartość energetyczna
337.82 kcal
Węglowodany
56.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

109 min
Krok 1
2 min
Drożdże rozpuścić w mleku.
Krok 2
2 min
Jajka wymieszać z cukrem.
Krok 3
2 min
W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.
Krok 4
5 min
Mieszając drewnianą łyżką, dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem, a pod koniec miękkie masło i rodzynki.
Krok 5
5 min
Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto (jeśli wymaga podsypać mąką).
Krok 6
3 min
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą.
Krok 7
15 min
Miskę odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż ciasto zwiększy objętość.
Krok 8
5 min
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki (jedna większa lub dwie mniejsze).
Krok 9
30 min
Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
Krok 10
40 min
Bułkę piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni (czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika). Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.
Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 1 z 10

Drożdże rozpuścić w mleku.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 2 z 10

Jajka wymieszać z cukrem.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 3 z 10

W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 4 z 10

Mieszając drewnianą łyżką, dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem, a pod koniec miękkie masło i rodzynki.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 5 z 10

Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto (jeśli wymaga podsypać mąką).

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 6 z 10

Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 7 z 10

Miskę odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż ciasto zwiększy objętość.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 8 z 10

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki (jedna większa lub dwie mniejsze).

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 9 z 10

Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Krok 10 z 10

Bułkę piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni (czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika). Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.

Bułka drożdżowa z rodzynkami to przysmak idealny na drugie śniadanie albo lunch. Świetnie smakuje, przywołuje na myśl lata dzieciństwa, a do tego wybornie pachnie! Cukier waniliowy WINIARY pozwoli jeszcze bardziej wzbogacić aromat naszego wypieku. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika