Bułka drożdżowa z rodzynkami
109min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.1 g
Węglowodany
56.8 g
Tłuszcze
9.42 g
Wartość energetyczna
337.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
109 min
Krok 1
2 min
Drożdże rozpuścić w mleku.
Krok 2
2 min
Jajka wymieszać z cukrem.
Krok 3
2 min
W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.
Krok 4
5 min
Mieszając drewnianą łyżką, dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem, a pod koniec miękkie masło i rodzynki.
Krok 5
5 min
Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto (jeśli wymaga podsypać mąką).
Krok 6
3 min
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą.
Krok 7
15 min
Miskę odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż ciasto zwiększy objętość.
Krok 8
5 min
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki (jedna większa lub dwie mniejsze).
Krok 9
30 min
Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
Krok 10
40 min
Bułkę piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni (czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika). Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.
Bułka drożdżowa z rodzynkami to przysmak idealny na drugie śniadanie albo lunch. Świetnie smakuje, przywołuje na myśl lata dzieciństwa, a do tego wybornie pachnie! Cukier waniliowy WINIARY pozwoli jeszcze bardziej wzbogacić aromat naszego wypieku. Smacznego!
Komentarze 0