Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN

Pasztet z resztek po rosole

Rosół to znana i lubiana zupa, która często pojawia się na naszych stołach. W garnku po jej ugotowaniu, poza pyszną zupą, zostaje też wiele innych składników – mięso, warzywa, przyprawy. One zwykle lądują w koszu, bo nie wiemy, jak je wykorzystać. To dobry moment, żeby wprowadzić zero waste do swojej kuchni i ograniczyć marnowanie jedzenia. Podpowiemy, jak zmienić resztki po rosole w smaczny pasztet, który świetnie pasuje do kanapek albo może być pomysłem na danie główne.

Rosół i co dalej?

Smak rosołu pochodzi od warzyw, mięsa i przypraw, które długo gotują się na wolnym ogniu. Najczęściej poza płynem, wykorzystujemy też marchewkę, którą kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Podobnie robimy z kawałkami mięsa. Ale co z resztą składników? Wcale nie musisz ich wyrzucać. Z powodzeniem możesz je wykorzystać i zrobić z nich pyszne dania i jednocześnie ograniczyć marnowanie jedzenia. Mamy kilka pomysłów, co ugotować z resztek rosołowych. Zrobisz z nich np.:

  • farsz do pierogów lub naleśników,
  • zupę-krem,
  • pastę kanapkową,
  • sałatkę jarzynową,
  • kotlety warzywne,
  • jednogarnkową potrawkę
  • pasztet z resztek po rosole.

W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki, które masz pod ręką, a przy tym zadbasz o domowy budżet. Będzie smacznie, bez wysiłku i w stylu zero waste. Przekonaj się, jakie to proste!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Przepis na pasztet z resztek rosołu

Pasztet to nie tylko odświętna potrawa, którą robi się na rodzinne uroczystości. Może to być też pomysł na codzienny obiad. Takie danie umożliwi wykorzystanie ugotowanych wcześniej warzyw i mięsa. Poznaj nasz przepis na pasztet z resztek rosołowych. Jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych problemów. Z łatwością możesz dopasować ten przepis do siebie i użyć tych składników, które akurat masz pod ręką.

Składniki na keksówkę:

  • 3 szklanki zblendowanych warzyw po rosole
  • puszka białej fasoli lub ciecierzycy
  • jajko
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ostrości, np. Harissa, sambal, ostra papryka, etc.
  • ząbek czosnku starty na tarce na małych oczkach
  • 1/2 łyżeczki soli



Przygotowanie:

Warzywa po rosole zblenduj z białą fasolą i dokładnie połącz z resztą składników.

Na blachę do pieczenia wylej ok. 1 cm wody. Masę warzywną przełóż do keksówki, ustaw na blasze z wodą i piecz przez ok. 40 – 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Tip: pasztet warzywny przechowuj w lodówce maksymalnie przez tydzień.

Tip: warzywa z rosołu przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni lub 3 tygodnie w zamrażalniku.

Polecane przepisy

Chrzanowy pasztet jajeczny z dodatkiem majonezu

Chrzanowy pasztet jajeczny z dodatkiem majonezu

55 min Łatwy
Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

30 min Łatwy
Sałatka z warzyw z rosołu i winogronami

Sałatka z warzyw z rosołu i winogronami

13 min Łatwy
Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

35 min Łatwy
Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

1 godz 40 min Łatwy
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

1 godz 53 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Koniec z marnowaniem!

Dzięki kilku zasadom, ciekawym trikom i prostym patentom dowiesz się, jak nie marnować żywności. Przekonaj się, jakie to łatwe.
Sprawdź

Polecane artykuły

Czy i jak można zamrozić pasztet? porady
Czy i jak można zamrozić pasztet?
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Zupa z rosołu - pomysły
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup ZWZ WINIARY
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Trzy zupy z pomidorówki
Trzy zupy z pomidorówki
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu | WINIARY

Gotowanie bez marnowania

Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia? Sprawdź, jak Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu. Dołącz do nas!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu