Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN

Pasztet z resztek po rosole

Rosół to znana i lubiana zupa, która często pojawia się na naszych stołach. W garnku po jej ugotowaniu, poza pyszną zupą, zostaje też wiele innych składników – mięso, warzywa, przyprawy. One zwykle lądują w koszu, bo nie wiemy, jak je wykorzystać. To dobry moment, żeby wprowadzić zero waste do swojej kuchni i ograniczyć marnowanie jedzenia. Podpowiemy, jak zmienić resztki po rosole w smaczny pasztet, który świetnie pasuje do kanapek albo może być pomysłem na danie główne.

Rosół i co dalej?

Smak rosołu pochodzi od warzyw, mięsa i przypraw, które długo gotują się na wolnym ogniu. Najczęściej poza płynem, wykorzystujemy też marchewkę, którą kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Podobnie robimy z kawałkami mięsa. Ale co z resztą składników? Wcale nie musisz ich wyrzucać. Z powodzeniem możesz je wykorzystać i zrobić z nich pyszne dania i jednocześnie ograniczyć marnowanie jedzenia. Mamy kilka pomysłów, co ugotować z resztek rosołowych. Zrobisz z nich np.:

  • farsz do pierogów lub naleśników,
  • zupę-krem,
  • pastę kanapkową,
  • sałatkę jarzynową,
  • kotlety warzywne,
  • jednogarnkową potrawkę
  • pasztet z resztek po rosole.

W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki, które masz pod ręką, a przy tym zadbasz o domowy budżet. Będzie smacznie, bez wysiłku i w stylu zero waste. Przekonaj się, jakie to proste!

Przepis na pasztet z resztek rosołu

Pasztet to nie tylko odświętna potrawa, którą robi się na rodzinne uroczystości. Może to być też pomysł na codzienny obiad. Takie danie umożliwi wykorzystanie ugotowanych wcześniej warzyw i mięsa. Poznaj nasz przepis na pasztet z resztek rosołowych. Jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych problemów. Z łatwością możesz dopasować ten przepis do siebie i użyć tych składników, które akurat masz pod ręką.

Składniki na keksówkę:

  • 3 szklanki zblendowanych warzyw po rosole
  • puszka białej fasoli lub ciecierzycy
  • jajko
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ostrości, np. Harissa, sambal, ostra papryka, etc.
  • ząbek czosnku starty na tarce na małych oczkach
  • 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:
Warzywa po rosole zblenduj z białą fasolą i dokładnie połącz z resztą składników.

Na blachę do pieczenia wylej ok. 1 cm wody. Masę warzywną przełóż do keksówki, ustaw na blasze z wodą i piecz przez ok. 40 – 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Tip: pasztet warzywny przechowuj w lodówce maksymalnie przez tydzień.
Tip: warzywa z rosołu przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni lub 3 tygodnie w zamrażalniku.

Polecane przepisy

Chrzanowy pasztet jajeczny z dodatkiem majonezu

Chrzanowy pasztet jajeczny z dodatkiem majonezu

55 min Łatwy
Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

30 min Łatwy
Lane kluski

Lane kluski

15 min Łatwy
Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw

28 min Łatwy
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

1 godz 53 min Łatwy
Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu