Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

(4)
30 min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula z bulionu
120  g
Marchewka z bulionu
2 
Pietruszka z bulionu
1 
Por (może być z rosołu)
0.25 
Seler (ugotowany, może być z bulionu)
1  pęczek
Natka pietruszki
1  szklanka
Ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek drobna kasza
0.5  opakowanie
Bułka tarta
1  łyżka
Mielony kmin rzymski
1  łyżeczka
Kolendra mielona
0.5  łyżeczka
Mielony cynamon
0.5  łyżeczka
Mielony kardamon
1  łyżka
Papryka słodka mielona
trochę
Sos Boloński pikantny WINIARY
400  ml
Mleko kokosowe
35  g
Orzeszki ziemne prażone
1  pęczek
Kolendra świeża
10  liści
Mięta
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
94.8 g
Wartość energetyczna
724.4 kcal
Tłuszcze
32.9 g
Białko
17.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tipy: • wegańskie kulki mogą być przygotowane również z dowolnych warzyw strączkowych, najważniejsze są proporcje dodatków, które sprawią że masa na klopsiki gęstnieje, • jeśli nie wykorzystamy całego mleka z puszki aluminiowej, przelewamy je do umytego słoika po sosie pomidorowym Winiary i tak przechowujemy w lodówce, • sos pomidorowo-kokosowy możemy zamknąć w słoiku i wykorzystać do innych dań, np. jako baza do curry z warzywami.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj wraz z kaszą jaglaną.
  • Krok 2

    15 min
    Do warzyw z kaszą dodaj bułkę tartą, przyprawy (kumin, kolendrę, kardamon, cynamon, papryka, sól) oraz posiekaną miętę. Zagnieć masę i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 10 minut, cały czas mieszając.
  • Krok 3

    4 min
    Następnie sos pomidorowy połącz z mlekiem kokosowym i podgrzej na małej mocy kuchenki.
  • Krok 4

    5 min
    W międzyczasie posiekaj drobno czerwoną cebule oraz kolendrę i połącz z orzechami.
  • Krok 5

    1 min
    Gotowe klopsiki podawaj z ciepłym sosem oraz cebulką z kolendrą i orzechami.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 out of 5
5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
44
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jesienne klopsiki

    Jesienne klopsiki

    45 min Łatwy
  • Klopsiki rybne w galarecie

    Klopsiki rybne w galarecie

    1 godz 46 min Łatwy
  • Klopsiki w sosie warzywnym

    Klopsiki w sosie warzywnym

    1 godz 1 min Łatwy
  • Klopsiki szwedzkie

    Klopsiki szwedzkie

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu