Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Taki pasztet z cukinii i marchewki z sosem majonezowo-jogurtowym z czosnkiem może jeszcze nigdy nie gościł na Twoich kanapkach - czas to zmienić! Nasz przepis na pasztet z cukinii i innych warzyw jest prosty w wykonaniu, a efekty - więcej niż zadowalające najwybredniejszych! Pasztet warzywny możesz podawać na kromkach pieczywa jasnego bądź ciemnego, ale także na gorąco. Pokrój go w plastry i polej sosem.
Przygotowanie
100 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 2
25 min
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
Krok 3
10 min
Marchew również umyj i zetrzyj, a cebulę pokrój i podsmaż przez chwilę na oleju (aż się zeszkli). Na tarce zetrzyj również ser.
Krok 4
10 min
W misce wymieszaj cukinię, marchew, cebulę, ser, tymianek oraz jajka, olej i bułkę tartą. Mieszaj aż połączą się wszystkie składniki. Dopraw.
Krok 5
45 min
Przygotuj niedużą formę. Przełóż do niej masę, włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut do godziny. Gotowy pasztet zostaw do ostudzenia.
Krok 6
3 min
<b>Sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem</b>: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
Krok 7
2 min
Pasztet podawaj samodzielnie lub na kanapkach polany sosem czosnkowym.
Krok 1
z
7
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 2
z
7
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
Krok 3
z
7
Marchew również umyj i zetrzyj, a cebulę pokrój i podsmaż przez chwilę na oleju (aż się zeszkli). Na tarce zetrzyj również ser.
Krok 4
z
7
W misce wymieszaj cukinię, marchew, cebulę, ser, tymianek oraz jajka, olej i bułkę tartą. Mieszaj aż połączą się wszystkie składniki. Dopraw.
Krok 5
z
7
Przygotuj niedużą formę. Przełóż do niej masę, włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut do godziny. Gotowy pasztet zostaw do ostudzenia.
Krok 6
z
7
<b>Sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem</b>: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
Krok 7
z
7
Pasztet podawaj samodzielnie lub na kanapkach polany sosem czosnkowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0