Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotlety mielone z mięsa z rosołu
Dodaj do CookBook

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

(6)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Helen68
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Gotowane Mięso Drobiowe z rosołu
2 
Jajko
1 
Cebula
1  dag
Sól
1  dag
Pieprz
1  dag
Przyprawa do kurczaka
1  dag
Koperek Świeży
20  g
Masło klarowane
2  łyżek
Oliwa z oliwek
3  płaskich łyżek
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.8 g
Wartość energetyczna
151.5 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
18.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Po przygotowaniu rosołu pozostaje zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupa się gotowała. Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso, można zrobić z niego pyszne kotlety mielone z mięsa z rosołu. Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze.

Jak przygotować kotlety mielone z mięsa z rosołu? Przepis jest prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Potrzebna nam będzie tylko maszynka do mielenia mięsa lub melakser.

Zaczynamy od obrania mięsa: usuwamy skórę, chrząstki, ewentualne kostki. Mielimy ugotowane mięso (powinno go być około 300 gramów) w maszynce lub melakserze, wkładamy do maszynki także jedną, pokrojoną na części cebulę. Do powstałej masy dodajemy 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i koperek. Mieszamy dokładnie i z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu kolor na złoty kolor.

Kotlety mielone z mięsa rosołu to świetne rozwiązanie dylematu, co zrobić z pozostałym z zupy mięsem. To wyjście ekonomiczne, ale też bardzo smaczne. Gotowane mięso jest bardzo delikatne, warto dodać do niego nieco większą ilość przypraw, jednak efekt powinien być przepyszny.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą.
  • Krok 2

    5 min
    Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić.
  • Krok 3

    15 min
    Zwilżonymi dłońmi formujemy male klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Krok 4

    5 min
    Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.
Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Krok 1 z 4

Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą.

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Krok 2 z 4

Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić.

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Krok 3 z 4

Zwilżonymi dłońmi formujemy male klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Krok 4 z 4

Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.8 z 5
4.8
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
44
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    21 min Łatwy
  • Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    38 min Łatwy
  • Kotlety mielone z pieczarkami

    Kotlety mielone z pieczarkami

    45 min Łatwy
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu