Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

5
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Helen68
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Gotowane Mięso Drobiowe z rosołu
2 
Jajko
1 
Cebula
1  dag
Sól
1  dag
Pieprz
1  dag
Przyprawa do kurczaka
1  dag
Koperek Świeży
20  g
Masło klarowane
2  łyżek
Oliwa z oliwek
3  płaskich łyżek
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.66 g
Węglowodany
3.82 g
Tłuszcze
6.92 g
Wartość energetyczna
151.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą.
Krok 2
5 min
Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić.
Krok 3
15 min
Zwilżonymi dłońmi formujemy male klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Krok 4
5 min
Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.
KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Krok 1 z 4

Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą.

KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Krok 2 z 4

Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić.

KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Krok 3 z 4

Zwilżonymi dłońmi formujemy male klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.

KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Krok 4 z 4

Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.

Po przygotowaniu rosołu pozostaje zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupa się gotowała. Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso, można zrobić z niego pyszne kotlety mielone z mięsa z rosołu. Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze.

Jak przygotować kotlety mielone z mięsa z rosołu? Przepis jest prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Potrzebna nam będzie tylko maszynka do mielenia mięsa lub melakser.

Zaczynamy od obrania mięsa: usuwamy skórę, chrząstki, ewentualne kostki. Mielimy ugotowane mięso (powinno go być około 300 gramów) w maszynce lub melakserze, wkładamy do maszynki także jedną, pokrojoną na części cebulę. Do powstałej masy dodajemy 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i koperek. Mieszamy dokładnie i z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu kolor na złoty kolor.

Kotlety mielone z mięsa rosołu to świetne rozwiązanie dylematu, co zrobić z pozostałym z zupy mięsem. To wyjście ekonomiczne, ale też bardzo smaczne. Gotowane mięso jest bardzo delikatne, warto dodać do niego nieco większą ilość przypraw, jednak efekt powinien być przepyszny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.7g / 50%
Węglowodany
3.8g / 10%
Tłuszcze
6.9g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika