Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.7g / 50%
Węglowodany
3.8g / 10%
Tłuszcze
6.9g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

(5)
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Helen68

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Gotowane Mięso Drobiowe z rosołu
2 
Jajko
1 
Cebula
1  dag
Sól
1  dag
Pieprz
1  dag
Przyprawa do kurczaka
1  dag
Koperek Świeży
20  g
Masło klarowane
2  łyżek
Oliwa z oliwek
3  płaskich łyżek
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.66 g
Węglowodany
3.82 g
Tłuszcze
6.92 g
Wartość energetyczna
151.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Po przygotowaniu rosołu pozostaje zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupa się gotowała. Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso, można zrobić z niego pyszne kotlety mielone z mięsa z rosołu. Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze.

Jak przygotować kotlety mielone z mięsa z rosołu? Przepis jest prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Potrzebna nam będzie tylko maszynka do mielenia mięsa lub melakser.

Zaczynamy od obrania mięsa: usuwamy skórę, chrząstki, ewentualne kostki. Mielimy ugotowane mięso (powinno go być około 300 gramów) w maszynce lub melakserze, wkładamy do maszynki także jedną, pokrojoną na części cebulę. Do powstałej masy dodajemy 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i koperek. Mieszamy dokładnie i z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu kolor na złoty kolor.

Kotlety mielone z mięsa rosołu to świetne rozwiązanie dylematu, co zrobić z pozostałym z zupy mięsem. To wyjście ekonomiczne, ale też bardzo smaczne. Gotowane mięso jest bardzo delikatne, warto dodać do niego nieco większą ilość przypraw, jednak efekt powinien być przepyszny.
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą.
Krok 2
5 min
Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić.
Krok 3
15 min
Zwilżonymi dłońmi formujemy male klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Krok 4
5 min
Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.
KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Krok 1 z 4

Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą.

KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Krok 2 z 4

Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić.

KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Krok 3 z 4

Zwilżonymi dłońmi formujemy male klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.

KOTLETY MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Krok 4 z 4

Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika