Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady

5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne

Kuchnia roślinna od kilku lat jest jednym z najpopularniejszych tematów. Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Należy jednak rozróżniać wegetarianizm i weganizm. Wegetarianizm to ograniczenie spożywania produktów mięsnych, z zachowaniem jajek i mleka w potrawach. Weganizm to zaprzestanie używania w swojej kuchni wszelkich produktów odzwierzęcych, czyli dodatkowo ogranicza się również nabiał, jaja, a często także miód. Placki warzywne to jeden z pomysłów na wegetariańskie danie, które można ugotować na szybko na obiad, czy kolację. Sprawdź nasze propozycje!

Pomysły na wege placki warzywne 

Placki z cukinią 

Jednymi z najpopularniejszych placków są placki warzywne z cukinią. Aby je przygotować, musimy obrać marchewkę i cukinię, a następnie zetrzeć je na dużych oczkach. Do smaku możemy pokroić cebulę. Warzywa solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby puściły sok. Odsączamy je i dodajemy mąkę i przyprawy. Dla odrobiny słonego smaku i większej zawartości białka warto dodać wegański ser feta. Uformowane placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.  

Placki z pieczarkami 

Kolejnym dobrym pomysłem jest przygotowanie placków z pieczarek. Grzyby i marchewkę musimy pokroić w słupki, posiekać szczypiorek i pietruszkę, a następnie wszystko wrzucić do miski. Wsypujemy tam mąkę i przyprawy, a następnie wlewamy trochę wody. Po wymieszaniu formujemy placuszki i smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Trzeba pamiętać, że należy obracać je dopiero wtedy, kiedy bardzo dobrze usmażą się z jednej strony- inaczej się rozpadną. 

Placki ziemniaczane 

Typowym polskim daniem są placki ziemniaczane. Nie muszą to być jednak same starte ziemniaki usmażone na oleju, lecz pieczone placuszki, składające się z kilku warzyw. Ziemniaki, marchewkę, pora i cebulę musimy zetrzeć na tarce i zostawić na dziesięć minut, a następnie odlać wodę. Dodajemy resztę składników - przyprawy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek, uformowane placki układamy na blasze i wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Takie pieczone placki warzywne powinny być w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Możemy podawać je tak, jak typowe placki ziemniaczane - najlepiej z wegańską śmietaną, żurawiną albo sosem.

Fit placki warzywne 

Placki kalafiorowe 

Jeśli dbamy o linię, to sprawdzą się nam placki warzywne fit. Do ich przygotowania idealnie sprawdzi się kalafior, który jest bardzo pożywnym, ale mało kalorycznym warzywem. Surowego kalafiora kroimy i blendujemy na bardzo drobną kaszkę. Łączymy go z mąką, jajkami, proszkiem do pieczenia, koperkiem i przyprawami. Tak przygotowana masa jest gotowa do pieczenia. Nasze placki warzywne z piekarnika są już prawie gotowe. Wystarczy rozgrzać urządzenie, położyć placuszki na blasze i piec je przez kilkanaście minut. Smakują wyśmienicie z ziemniakami i mizerią. 

Placki z kukurydzy i groszku 

Kolejną propozycją na dietetyczne wegetariańskie placki warzywne to placuszki z kukurydzy i groszku. Wystarczy kupić po jednej puszce każdego z tych warzyw, rozgnieść zawartość widelcem, dodać jajka, czosnek, sok z cytryny i mąkę, a następnie wymieszać. Taką masę należy doprawić solą, pieprzem i ziołami według uznania, a następnie uformować z nich placki. Następnie, wystarczy je upiec i gotowe! Do takiego dania idealnie pasuje dip jogurtowy lub czosnkowy.  

Jeśli nie mamy pojęcia, co zrobić na obiad lub jako posiłek do pracy, z pomocą przychodzą nam placki warzywne. Istnieje wiele wariacji i wersji tego dania, dzięki czemu nie ma tu miejsca na nudę. Szybko, tanio i wegetariańsko – czego chcieć więcej! 

 

Polecane artykuły

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Na czym smażyć warzywa?
Na czym smażyć warzywa?
Zobacz więcej artykułów

Polecane przepisy

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

18 min Łatwy
Placuszki z dyni

Placuszki z dyni

30 min Łatwy
Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

35 min Łatwy
Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

22 min Łatwy
Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

1 godz 34 min Łatwy
Placki z grzybami

Placki z grzybami

1 godz 11 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu