Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

0
94 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Mąka gryczana
70 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 g
Drożdże
1 szczypta
Sól
1 
Jajko
250 ml
Mleko
1 trochę
Olej
120 g
Łosoś wędzony
1 pęczek
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
297.45 kcal
Białko
15.34 g
Tłuszcze
11.85 g
Węglowodany
34.95 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

94 min
Krok 1
10 min
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na bliny aż uzyskasz gładką masę.
Krok 2
60 min
Przykryj folią spożywczą i odstaw na ok.godzinę.
Krok 3
4 min
Po godzinie wymieszaj ponownie, powinna trochę zgęstnieć.
Krok 4
5 min
Rozgrzej dużą patelnię i małą łyżeczką nakładaj na patelnię porcje ciasta, tak aby utworzyć małe, okrągłe placuszki. Masa nie powinna się zbytnio rozlewać po patelni.
Krok 55
10 min
Smaż po kilka blin naraz, ale tak, żeby nie tłoczyć ich na patelni. Bliny powinny być złociste po usmażeniu.
Krok 4
5 min
Przełóż deliktanie na talerz, posmaruj sosem czosnkowym, udekoruj plasterkami wędzonego łososia i koperkiem. Możesz skropić cytryną.
Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

Krok 1 z 6

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na bliny aż uzyskasz gładką masę.

Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

Krok 2 z 6

Przykryj folią spożywczą i odstaw na ok.godzinę.

Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

Krok 3 z 6

Po godzinie wymieszaj ponownie, powinna trochę zgęstnieć.

Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

Krok 4 z 6

Rozgrzej dużą patelnię i małą łyżeczką nakładaj na patelnię porcje ciasta, tak aby utworzyć małe, okrągłe placuszki. Masa nie powinna się zbytnio rozlewać po patelni.

Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

Krok 55 z 6

Smaż po kilka blin naraz, ale tak, żeby nie tłoczyć ich na patelni. Bliny powinny być złociste po usmażeniu.

Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

Krok 4 z 6

Przełóż deliktanie na talerz, posmaruj sosem czosnkowym, udekoruj plasterkami wędzonego łososia i koperkiem. Możesz skropić cytryną.

Bliny, tradycyjne drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej, pochodzące z kuchni rosyjskiej, powinny być podawane na ciepło – kiedy stygną, stają się bardzo kruche i danie z blinami traci swoje walory. Nasza propozycja podania to bliny gryczane z łososiem i Sosem Czosnkowym WINIARY, posypane posiekanym koperkiem i skropione delikatnie orzeźwiającym sokiem z cytryny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika