Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Są to naleśniki robione z różnych rodzajów mąk, np. z mąki gryczanej lub gryczano-żytniej. Mogą być podawane zarówno na słodko, ale tym razem proponujemy bliny gryczane z wędząnym łososiem i chrzanem podawane z Sosem chrzanowym WINIARY.
Przygotowanie
27 min
Krok 1
3 min
Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem.
Krok 2
3 min
Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 3
3 min
Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4
10 min
Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.
Krok 5
3 min
Filety z łososia podziel na cienkie plastry.
Krok 6
5 min
Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.
Krok 1
z
6
Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem.
Krok 2
z
6
Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 3
z
6
Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4
z
6
Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.
Krok 5
z
6
Filety z łososia podziel na cienkie plastry.
Krok 6
z
6
Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0