Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

(0)
27min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  ml
Jogurt naturalny
500  g
Mąka gryczana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  łyżeczka
Sól
1 
Jajko
1  łyżka
Masło klarowane
4  plastrów
Łosoś wędzony
1  łyżka
Sos chrzanowy WINIARY
trochę
Koperek
trochę
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.57 g
Węglowodany
93.68 g
Tłuszcze
13.35 g
Wartość energetyczna
564.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Są to naleśniki robione z różnych rodzajów mąk, np. z mąki gryczanej lub gryczano-żytniej. Mogą być podawane zarówno na słodko, ale tym razem proponujemy bliny gryczane z wędząnym łososiem i chrzanem podawane z Sosem chrzanowym WINIARY.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    3 min
    Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem.
  • Krok 2

    3 min
    Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Krok 3

    3 min
    Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Krok 4

    10 min
    Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.
  • Krok 5

    3 min
    Filety z łososia podziel na cienkie plastry.
  • Krok 6

    5 min
    Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.
Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 1 z 6

Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 2 z 6

Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 3 z 6

Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 4 z 6

Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 5 z 6

Filety z łososia podziel na cienkie plastry.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 6 z 6

Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

    Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

    20 min Łatwy
  • Łosoś pieczony

    Łosoś pieczony

    20 min Łatwy
  • Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

    Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

    1 godz 34 min Łatwy
  • Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

    Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu