Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

(0)
27min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  ml
Jogurt naturalny
500  g
Mąka gryczana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  łyżeczka
Sól
1 
Jajko
1  łyżka
Masło klarowane
4  plastrów
Łosoś wędzony
1  łyżka
Sos chrzanowy WINIARY
trochę
Koperek
trochę
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.57 g
Węglowodany
93.68 g
Tłuszcze
13.35 g
Wartość energetyczna
564.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Są to naleśniki robione z różnych rodzajów mąk, np. z mąki gryczanej lub gryczano-żytniej. Mogą być podawane zarówno na słodko, ale tym razem proponujemy bliny gryczane z wędząnym łososiem i chrzanem podawane z Sosem chrzanowym WINIARY.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    3 min
    Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem.
  • Krok 2

    3 min
    Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Krok 3

    3 min
    Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Krok 4

    10 min
    Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.
  • Krok 5

    3 min
    Filety z łososia podziel na cienkie plastry.
  • Krok 6

    5 min
    Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.
Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 1 z 6

Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 2 z 6

Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 3 z 6

Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 4 z 6

Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 5 z 6

Filety z łososia podziel na cienkie plastry.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 6 z 6

Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gravlax -aromatyzowany świeży łosoś

    20 min Łatwy
  • Łosoś pieczony

    20 min Łatwy
  • Bliny gryczane z łososiem i sosem czosnkowym

    1 godz 34 min Łatwy
  • Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu