Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie porady PWGiN

Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie

Seler to doskonale znane nam warzywo. Zwykle używamy go do zupy, puree albo zapiekamy w całości. Ale seler to nie tylko biała, okrągła bulwa. Czasami w sklepach lub na bazarkach możesz kupić młode selery z listkami. Jeśli masz taką możliwość, wybierz je – dzięki temu zyskasz świetną bazę do przygotowania domowego pesto. Będzie to ciekawa i tańsza alternatywa dla doskonale znanego pesto bazyliowego. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a Ty będziesz mieć w lodówce gotowy dodatek, który wzbogaci smak Twoich dań.

Liście selera korzeniowego – czy warto je jeść?

W liściach selera korzeniowego kryje się wiele cennych składników, które dobrze wpływają na pracę naszego organizmu. Są one źródłem

  • flawonoidów,
  • antyoksydantów,
  • fitosteroli
  • soli mineralnych.

Substancje te mają działanie przeciwzapalne, oczyszczające oraz wspomagają układ pokarmowy. Właściwości zdrowotne to nie wszystko, co mają do zaoferowania liście selera korzeniowego. Są także bardzo smaczne i można z nich przygotować wiele potraw, które zaskoczą Twoich bliskich.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Przepis na domowe pesto z liści selera korzeniowego

Najprostszym sposobem na wykorzystanie z liści selera korzeniowego jest zrobienie z nich pesto. Wystarczy tylko zblendować ze sobą kilka składników i gotowe. Do blendera włóż

  • liście selera,
  • starty ser żółty,
  • oliwę,
  • podprażone orzechy lub pestki,
  • przyprawy (np. sól, pieprz, czosnek).

Całość zmiksuj, aż składniki się połączą. Gotowe pesto przełóż do szklanego, szczelnie zamykanego pojemniczka i umieść w lodówce. Możesz je przechowywać ok. 5 dni.

Do czego dodać pesto z liści selera korzeniowego?

Zaletą pesto jest to, że pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i tych w wersji wege. Ale pesto to nie jedyny sposób na wykorzystanie selera w kuchni. Co jeszcze możesz przygotować z liści selera korzeniowego? Te zielone łodyżki świetnie sprawdzą się jako składnik

  • sałatek,
  • zup, zwłaszcza zup kremów,
  • gulaszu,
  • dań jednogarnkowych,
  • zapiekanek makaronowych.

Z tych liści możesz też zrobić chrupiącą przekąskę na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Wystarczy, że umyjesz i dokładnie osuszysz liście. A następnie podpieczesz je w piekarniku z odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami.

Polecane przepisy

Domowe pesto

Domowe pesto

30 min Łatwy
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

30 min Łatwy
Wiosenny szybki gulasz warzywny

Wiosenny szybki gulasz warzywny

1 godz Łatwy
Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

30 min Łatwy
Zupa pomidorowa z nutą pomarańczową i pesto

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczową i pesto

1 godz Łatwy
Pizza z pesto bazyliowym, pomidorami i rukolą

Pizza z pesto bazyliowym, pomidorami i rukolą

38 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Koniec z marnowaniem!

Dzięki kilku zasadom, ciekawym trikom i prostym patentom dowiesz się, jak nie marnować żywności. Przekonaj się, jakie to łatwe.
Sprawdź

Polecane artykuły

Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN
Warzywne zero waste - pesto z liści
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN
Ragout warzywne w stylu zero waste
Jak wekować żywność w słoikach?
Jak wekować żywność w słoikach?
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek porady PWGiN
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek
Jak suszyć zioła domowym sposobem? porady
Jak suszyć zioła domowym sposobem?
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu | WINIARY

Gotowanie bez marnowania

Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia? Sprawdź, jak Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu. Dołącz do nas!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu