Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie porady PWGiN

Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie

Seler to doskonale znane nam warzywo. Zwykle używamy go do zupy, puree albo zapiekamy w całości. Ale seler to nie tylko biała, okrągła bulwa. Czasami w sklepach lub na bazarkach możesz kupić młode selery z listkami. Jeśli masz taką możliwość, wybierz je – dzięki temu zyskasz świetną bazę do przygotowania domowego pesto. Będzie to ciekawa i tańsza alternatywa dla doskonale znanego pesto bazyliowego. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a Ty będziesz mieć w lodówce gotowy dodatek, który wzbogaci smak Twoich dań.

Liście selera korzeniowego – czy warto je jeść?

W liściach selera korzeniowego kryje się wiele cennych składników, które dobrze wpływają na pracę naszego organizmu. Są one źródłem

  • flawonoidów,
  • antyoksydantów,
  • fitosteroli
  • soli mineralnych.

Substancje te mają działanie przeciwzapalne, oczyszczające oraz wspomagają układ pokarmowy. Właściwości zdrowotne to nie wszystko, co mają do zaoferowania liście selera korzeniowego. Są także bardzo smaczne i można z nich przygotować wiele potraw, które zaskoczą Twoich bliskich.

Przepis na domowe pesto z liści selera korzeniowego

Najprostszym sposobem na wykorzystanie z liści selera korzeniowego jest zrobienie z nich pesto. Wystarczy tylko zblendować ze sobą kilka składników i gotowe. Do blendera włóż

  • liście selera,
  • starty ser żółty,
  • oliwę,
  • podprażone orzechy lub pestki,
  • przyprawy (np. sól, pieprz, czosnek).

Całość zmiksuj, aż składniki się połączą. Gotowe pesto przełóż do szklanego, szczelnie zamykanego pojemniczka i umieść w lodówce. Możesz je przechowywać ok. 5 dni.

Do czego dodać pesto z liści selera korzeniowego?

Zaletą pesto jest to, że pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i tych w wersji wege. Ale pesto to nie jedyny sposób na wykorzystanie selera w kuchni. Co jeszcze możesz przygotować z liści selera korzeniowego? Te zielone łodyżki świetnie sprawdzą się jako składnik

  • sałatek,
  • zup, zwłaszcza zup kremów,
  • gulaszu,
  • dań jednogarnkowych,
  • zapiekanek makaronowych.

Z tych liści możesz też zrobić chrupiącą przekąskę na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Wystarczy, że umyjesz i dokładnie osuszysz liście. A następnie podpieczesz je w piekarniku z odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami.

Polecane przepisy

Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

30 min Łatwy
Wiosenny szybki gulasz warzywny

Wiosenny szybki gulasz warzywny

1 godz Łatwy
Domowe pesto

Domowe pesto

30 min Łatwy
Penne z cukinią

Penne z cukinią

39 min Łatwy
Sałatka z rukolą i kaszą gryczaną

Sałatka z rukolą i kaszą gryczaną

31 min Łatwy
Podpłomyk

Podpłomyk

45 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Warzywne zero waste - pesto z liści
Warzywne zero waste - pesto z liści
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Ragout warzywne w stylu zero waste
Ragout warzywne w stylu zero waste
Jak wekować żywność w słoikach?
Jak wekować żywność w słoikach?
Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy
Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy
Jak suszyć zioła domowym sposobem?
Jak suszyć zioła domowym sposobem?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu