Zupa pomidorowa z nutą pomarańczową i pesto
1 godz
Łatwy
500
ml
Przecier pomidorowy
1
łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1.5
l
Bulion Rybny
1
łyżka
Koncentrat pomidorowy
1
łyżeczka
Cukier
3
łodyg
Seler naciowy
1
Cebula
1
puszka
Pomidory z puszki krojone
2
łyżek
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Liść laurowy
3
Ziele angielskie
1
Pomarańcze
1
pęczek
Bazylia świeża
0.5
łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
0.5
szklanka
Parmezan
1
ząbek
2
łyżek
Orzechy, orzeszki piniowe, pinyon, suszone
2
łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
0.5
Cytryna
.
Wartości odżywcze
Białko
11.41 g
Węglowodany
20.93 g
Tłuszcze
15.79 g
Wartość energetyczna
257.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
7 min
Cebulę i seler naciowy pokrój w drobną kosteczkę.
Krok 2
15 min
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je do momentu aż cebula będzie miękka.
Krok 3
7 min
Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i chwilę podsmażymy. Warzywa zalej bulionem.
Krok 4
9 min
Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat oraz przyprawy, następnie wszystko zagotuj.
Krok 5
2 min
Dopraw solą i pieprzem oraz startą skórką z pomarańczy.
Krok 6
10 min
Wszystkie składniki pesto umieść w malakserze i zmiksuj na gęstą pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dodaj do mikstury więcej oliwy.
Krok 7
10 min
Wyłóż zupę na talerz i polej odrobiną pesto.
Zazwyczaj kojarzona z poniedziałkowym obiadem – my odczarowujemy ją, dodając jej nieco południowego temperamentu. Takiej pomidorowej jeszcze nie widzieliście!
Komentarze 0