Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak wekować żywność w słoikach?

Jak wekować żywność w słoikach?

Pasteryzacja to jeden z kilku sprawdzonych sposobów na zachowanie smaku i aromatu wielu warzyw, jak i owoców sezonowych. Wekowanie to żmudny proces, który jednak można sobie znacznie uprościć! Wystarczy wybrać wekowanie w piekarniku, które jest o wiele mniej kłopotliwe, niż wekowanie na mokro. Sprawdź, jak przygotować się do wekowania w piekarniku. Na co warto zwrócić uwagę, aby pasteryzacja na sucho okazała się udana?

Wekowanie w piekarniku, czyli co warto o nim wiedzieć 

Pasteryzowanie słoików w piekarniku to proces, który wykonywany jest na sucho. W czasie stosowania tej metody można uniknąć pary, która w małym pomieszczeniu bywa kłopotliwa. Dodatkowo nie będzie konieczności wykorzystania dużego i nieporęcznego garnka, który jest niezbędny w czasie pasteryzacji na mokro. Zatem, jak wekować słoiki? 

Ważna jest receptura, która umożliwi przygotowanie smacznych weków. W tym celu warto skorzystać z rodzinnych przepisów, które bardzo często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ciekawą propozycją są również liczne pomysły, jakie można znaleźć na blogach kulinarnych lub w książkach kucharskich. Smaczne, dobrej jakości i świeże produkty oraz dobry przepis to połowa sukcesu, jakim jest pasteryzacja. 

Istotne jest również właściwe przygotowanie naczyń, w których będą przechowywane potrawy. Do wekowania w piekarniku najlepiej nadają się tradycyjne zakręcane słoiki typu twist-off. Korzystając z metody pasteryzacji na sucho należy unikać słoików z gumą lub innymi uszczelkami, ponieważ wykonane są one z tworzywa. Pod wpływem wysokiej temperatury mogą ulec zniszczeniu. 

Należy sprawdzić, czy słoiki i nakrętki nie posiadają żadnych uszkodzeń. Ich obecność negatywnie wpłynie na szczelność weków. Następnie warto wyparzyć słoiki i je ostudzić. Istotne jest także osuszenie naczyń, nim umieścimy w nich produkty. Nakładając przetwory należy pamiętać, aby zostawić 2-3 centymetry wolnej przestrzeni w naczyniu. Co najważniejsze, słoiki do wekowania w piekarniku nie muszą być mocno dokręcone. 

Jak wekować słoiki w piekarniku? 

Wekowanie słoików w piekarniku to sprawdzony sposób, aby przedłużyć trwałość przygotowanych przetworów i ochronić je przed zepsuciem. Zaczynamy! Na dużą blaszkę należy położyć papier do pieczenia lub ściereczkę. Słoiki trzeba ustawiać nakrętką do góry w taki sposób, aby nie dotykały ścianek piekarnika lub sąsiednich słoików. Słoiki z przestudzonymi przetworami wkłada się do zimnego piekarnika, natomiast ciepłe - już do nagrzanego. 

Słoiki pasteryzuje się w temperaturze 120 - 130 stopni. Warto zauważyć, że czas pasteryzacji należy mierzyć od momentu osiągnięcia przez piekarnik ustawionej temperatury. Wynosi on 30 minut. Następnie należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim słoiki przez kolejne 30 minut. Gdy naczynia ostygną dokręcamy je i ustawiamy nakrętką do dołu. Gotowe! Po ostudzeniu przetwory warto umieścić w chłodnym i zacienionym miejscu. 

Wekowanie słoików to pomysł smaczne przetwory! 

Wekowanie bigosu to doskonały sposób na szybki obiad, ale i możliwość przygotowania świątecznej potrawy w dogodnym momencie. Równie ciekawą propozycją jest wekowanie zup, które są smacznym i sytym posiłkiem. Wspomniana pasteryzacja na sucho sprawdzi się w czasie przygotowywania licznych konfitur, kompotów oraz domowych warzyw konserwowych. Przekonaj się, że pasteryzacja na sucho to sprawdzony sposób, który zdecydowanie ułatwia każde wekowanie. Postaw na nowoczesne metody! 

Polecane artykuły

Jak wekować słoiki krok po kroku?
Jak wekować słoiki krok po kroku?
Co można zrobić ze śliwek?
Co można zrobić ze śliwek?
Jak otworzyć słoik? Sprawdzone sposoby
Jak otworzyć słoik? Sprawdzone sposoby
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu