Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak wekować słoiki krok po kroku? | Porady i inspiracje Winiary

Jak wekować słoiki krok po kroku?

Wekowanie słoików to idealny sposób na przechowywanie produktów przez dłuższy czas. Zapach i wspaniały aromat świeżo zebranych owoców, ulubionych warzyw czy delikatnych mięs, może zostać zatrzymany w tej postaci nawet przez wiele miesięcy. Otwierając słoik z pachnącym dżemem truskawkowym albo konfiturą wiśniową, możemy przenieść się marzeniami do słonecznych letnich dni. Jak wekować słoiki, by zachować smak i aromat produktów możliwie jak najdłużej?

Czym jest wekowanie?

Wekowanie jest formą pasteryzacji czyli procesu konserwacji produktów spożywczych. Przetwory umieszcza się w szczelnie zamkniętych słoikach i podgrzewa przez określony czas do odpowiednio dobranej do produktu temperatury (pomiędzy 72-100°C). Ma to na celu przede wszystkim zniszczenie znajdujących się w pokarmie drobnoustrojów i enzymów. Prawidłowo zawekowane owoce, warzywa czy mięsa mogą być przechowywane nawet wiele miesięcy, nie tracąc przy tym swojego unikalnego smaku.

Produkty do wekowania

Do wekowana używamy świeżych produktów. Nawet jeśli chcemy dać do słoików przetwory (np. powidła wiśniowe, dżem z cukinii z galaretką, leczo, pomidory w słoikach na zimę), koniecznie zadbajmy o to by warzywa czy owoce były dojrzałe, zdrowe i jędrne. Unikajmy tych nawet lekko nadpsutych, gdyż mogą wpłynąć na smak potrawy, a także doprowadzić do zepsucia się całej zawartości. Przed przystąpieniem do obróbki termicznej produkty dokładnie oczyszczamy i myjemy.

Słoiki, w których chcemy zamieścić produkty, powinny być dokładnie wyczyszczone, wyparzone i mieć podobną wysokość, co znacznie ułatwi sam proces pasteryzacji. Użyte do nich nakrętki także powinny być czyste. Najlepiej używać nowych blaszanych nakrętek typu twist-off, które mają wewnątrz warstwę tworzywa nie wchodzącego w reakcję z żywnością. Jeśli musimy użyć starych nakrętek, zwróćmy uwagę czy pod wieczkiem lub na gwintach nie ma śladów zarysowań albo rdzy.

Odpowiedni czas pasteryzacji

Przed zamknięciem słoików z umieszczonymi w nich produktami, sprawdzamy uważnie, czy wszystkie gwinty są czyste. Pozostawienie choć odrobiny żywności pomiędzy gwintem słoika a nakrętką może doprowadzić do rozszczelnienia i zepsucia się całej zawartości. Aby się upewnić, że słoiki są dobrze zakręcone i szczelne, można przed pasteryzacją ułożyć je na kilka minut do góry nogami.

Jak pasteryzujemy żywność? Do słoików wkładamy tylko gorące przetwory. Nie powinny one sięgać do nakrętki, dobrze zostawić trochę wolnego miejsca – najlepiej około 2 cm. Świeżo wypełnione słoiki natychmiast zakręcamy i wkładamy do garnka z gorącą wodą, tak, żeby szkło się ze sobą nie stykało i aby woda sięgała do ¾ wysokości słoików. Całość powoli podgrzewamy pod przykryciem. Kiedy woda zacznie wrzeć, zaczynamy odliczać czas pasteryzacji słoików. Małe słoiki wystarczy wekować 15-20 minut, te większe potrzebują zazwyczaj około 30 minut. Warto pamiętać, że część przetworów (grzyby, mięso, niektóre warzywa) potrzebuje kilkukrotnej pasteryzacji, która daje pewność, że zostały wyniszczone wszystkie formy bakterii mające wpływ na psucie żywności.

Po czasie pasteryzacji słoiki należy wyciągnąć z garnka, ustawić na ściereczce do góry dnem i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie można sprawdzić czy wszystkie słoiki są szczelnie zamknięte. Jeśli wokół któregoś z nich zbiera się płyn, oznacza to, że należy wymienić przykrywkę na inną i najlepiej jeszcze raz poddać cały słoik procesowi pasteryzacji.

Wekowanie słoików w piekarniku i zmywarce

Najpopularniejszym sposobem pasteryzacji jest umieszczenie słoików w garnku z wodą i przetrzymywanie ich we wrzątku przez określony czas. Jednak słoiki można także wekować w piekarniku. Ustawiamy je w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą, a następnie rozgrzewamy urządzenie do 130°C. Czas pasteryzacji zaczynamy liczyć od momentu osiągnięcia wybranej przez nas temperatury. Zawekowane słoiki pozostawiamy w piekarniku aż nieco ostygną, a następnie układamy na ściereczce do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Wekowanie słoików w zmywarce przebiega w podobny sposób z tym, że słoiki układamy w koszach do góry dnem, a urządzenie nastawiamy na najwyższą możliwą temperaturę. Po zakończeniu programu, słoiki przekładamy na ściereczkę i czekamy aż zupełnie wystygną. Na koniec sprawdzamy, czy wszystkie wieczka są wklęsłe, co oznacza, że nasze przetwory zostały właściwie zawekowane.

Polecane artykuły

Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
Pomidory i przetwory na zimę
Pomidory i przetwory na zimę
Co można zrobić z papryki na zimę?
Co można zrobić z papryki na zimę?
Co dodać do robienia ogórków kiszonych?
Co dodać do robienia ogórków kiszonych?
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe?
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe?
Jak zrobić marynatę mokrą?
Jak zrobić marynatę mokrą?
Zobacz więcej

Polecane przepisy

Ogórki kiszone – przepis na przetwory

Ogórki kiszone – przepis na przetwory

20 min Łatwy
Szczaw na zimę w słoiczkach

Szczaw na zimę w słoiczkach

24 min Łatwy
Włoszczyzna solona na zimę

Włoszczyzna solona na zimę

30 min Łatwy
Pomidory w zalewie

Pomidory w zalewie

30 min Łatwy
Papryka marynowana

Papryka marynowana

1 godz 30 min Średni
Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

28 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu