Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach
Dodaj do CookBook

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

(2)
2 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  kg
Pomidor lima
10  łyżeczek
Sól morska lub himalajska
1  główka
Czosnek
5  gałązek
Bazylia świeża
1  łyżka
Cukier
4  łyżek
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.6 g
Wartość energetyczna
239.4 kcal
Tłuszcze
7.4 g
Białko
9.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na pomidory w pełni. Kiedy stragany uginają się pod skrzynkami z przeróżnego rodzaju pomidorami, od malinówek, poprzez bawole serca, po kiście pomidorów koktajlowych, aż trudno uwierzyć, że za kilka miesięcy przyjdzie nam oglądać jedynie ich bladych kuzynów z zagranicy. Bez wyrazu i co gorsza – bez smaku. Chyba że zamkniemy te aromatyczne pomidory, których teraz mamy pod dostatkiem, w słoikach.

Na pomidorowe przetwory najlepiej wybierać mięsiste odmiany, na przykład pomidory lima. Łatwo je poznać po kształcie – są podłużne. Świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach. Jak dobrze pójdzie (czyt. jak dobrze je schowam przed domownikami), dotrwają do zimy i będzie z nich pyszna zupa pomidorowa.

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    8 min
    Nacięte pomidory zalewamy wrzątkiem, po chwili wyciągamy je z garnka, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.
  • Krok 2

    5 min
    W dużym garnku o grubym dnie lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i smażymy niecałą minutę.
  • Krok 3

    30 min
    Dodajemy pomidory (najpierw część, bo wszystkie na raz mogą nie zmieścić się się w garnku), doprawiamy solą i cukrem, po czym gotujemy ok. pół godziny – od momentu, gdy wszystkie pomidory będą w garnku i sok zacznie wrzeć.
  • Krok 4

    6 min
    Kiedy sporo wody odparuje, pomidory są gotowe. Dodajemy do nich posiekaną bazylię i chwilkę gotujemy
  • Krok 5

    5 min
    Jeszcze wrzące pomidory przekładamy do wygotowanych i suchych słoików, zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika.
  • Krok 6

    38 min
    Nastawiamy piekarnik na 130ºC i pasteryzujemy słoiki pół godziny od chwili, gdy piekarnik się nagrzeje.
  • Krok 7

    38 min
    Na drugi dzień powtarzamy pasteryzację.
Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 1 z 7

Nacięte pomidory zalewamy wrzątkiem, po chwili wyciągamy je z garnka, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 2 z 7

W dużym garnku o grubym dnie lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i smażymy niecałą minutę.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 3 z 7

Dodajemy pomidory (najpierw część, bo wszystkie na raz mogą nie zmieścić się się w garnku), doprawiamy solą i cukrem, po czym gotujemy ok. pół godziny – od momentu, gdy wszystkie pomidory będą w garnku i sok zacznie wrzeć.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 4 z 7

Kiedy sporo wody odparuje, pomidory są gotowe. Dodajemy do nich posiekaną bazylię i chwilkę gotujemy

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 5 z 7

Jeszcze wrzące pomidory przekładamy do wygotowanych i suchych słoików, zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 6 z 7

Nastawiamy piekarnik na 130ºC i pasteryzujemy słoiki pół godziny od chwili, gdy piekarnik się nagrzeje.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 7 z 7

Na drugi dzień powtarzamy pasteryzację.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    4 godz 20 min Łatwy
  • Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki

    Zupa maślankowa dla dzieci – przepis czytelniczki

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu