Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach
2 godz 10 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.13 g
Węglowodany
41.63 g
Tłuszcze
7.43 g
Wartość energetyczna
239.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
130 min
Krok 1
8 min
Nacięte pomidory zalewamy wrzątkiem, po chwili wyciągamy je z garnka, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.
Krok 2
5 min
W dużym garnku o grubym dnie lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i smażymy niecałą minutę.
Krok 3
30 min
Dodajemy pomidory (najpierw część, bo wszystkie na raz mogą nie zmieścić się się w garnku), doprawiamy solą i cukrem, po czym gotujemy ok. pół godziny – od momentu, gdy wszystkie pomidory będą w garnku i sok zacznie wrzeć.
Krok 4
6 min
Kiedy sporo wody odparuje, pomidory są gotowe. Dodajemy do nich posiekaną bazylię i chwilkę gotujemy
Krok 5
5 min
Jeszcze wrzące pomidory przekładamy do wygotowanych i suchych słoików, zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Krok 6
38 min
Nastawiamy piekarnik na 130ºC i pasteryzujemy słoiki pół godziny od chwili, gdy piekarnik się nagrzeje.
Krok 7
38 min
Na drugi dzień powtarzamy pasteryzację.
Sezon na pomidory w pełni. Kiedy stragany uginają się pod skrzynkami z przeróżnego rodzaju pomidorami, od malinówek, poprzez bawole serca, po kiście pomidorów koktajlowych, aż trudno uwierzyć, że za kilka miesięcy przyjdzie nam oglądać jedynie ich bladych kuzynów z zagranicy. Bez wyrazu i co gorsza – bez smaku. Chyba że zamkniemy te aromatyczne pomidory, których teraz mamy pod dostatkiem, w słoikach.
Na pomidorowe przetwory najlepiej wybierać mięsiste odmiany, na przykład pomidory lima. Łatwo je poznać po kształcie – są podłużne. Świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach. Jak dobrze pójdzie (czyt. jak dobrze je schowam przed domownikami), dotrwają do zimy i będzie z nich pyszna zupa pomidorowa.
Na pomidorowe przetwory najlepiej wybierać mięsiste odmiany, na przykład pomidory lima. Łatwo je poznać po kształcie – są podłużne. Świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach. Jak dobrze pójdzie (czyt. jak dobrze je schowam przed domownikami), dotrwają do zimy i będzie z nich pyszna zupa pomidorowa.
Komentarze 0