Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

(2)
2 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  kg
Pomidor lima
10  łyżeczek
Sól morska lub himalajska
1  główka
Czosnek
5  gałązek
Bazylia świeża
1  łyżka
Cukier
4  łyżek
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.13 g
Węglowodany
41.63 g
Tłuszcze
7.43 g
Wartość energetyczna
239.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na pomidory w pełni. Kiedy stragany uginają się pod skrzynkami z przeróżnego rodzaju pomidorami, od malinówek, poprzez bawole serca, po kiście pomidorów koktajlowych, aż trudno uwierzyć, że za kilka miesięcy przyjdzie nam oglądać jedynie ich bladych kuzynów z zagranicy. Bez wyrazu i co gorsza – bez smaku. Chyba że zamkniemy te aromatyczne pomidory, których teraz mamy pod dostatkiem, w słoikach.

Na pomidorowe przetwory najlepiej wybierać mięsiste odmiany, na przykład pomidory lima. Łatwo je poznać po kształcie – są podłużne. Świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach. Jak dobrze pójdzie (czyt. jak dobrze je schowam przed domownikami), dotrwają do zimy i będzie z nich pyszna zupa pomidorowa.

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    8 min
    Nacięte pomidory zalewamy wrzątkiem, po chwili wyciągamy je z garnka, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.
  • Krok 2

    5 min
    W dużym garnku o grubym dnie lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i smażymy niecałą minutę.
  • Krok 3

    30 min
    Dodajemy pomidory (najpierw część, bo wszystkie na raz mogą nie zmieścić się się w garnku), doprawiamy solą i cukrem, po czym gotujemy ok. pół godziny – od momentu, gdy wszystkie pomidory będą w garnku i sok zacznie wrzeć.
  • Krok 4

    6 min
    Kiedy sporo wody odparuje, pomidory są gotowe. Dodajemy do nich posiekaną bazylię i chwilkę gotujemy
  • Krok 5

    5 min
    Jeszcze wrzące pomidory przekładamy do wygotowanych i suchych słoików, zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika.
  • Krok 6

    38 min
    Nastawiamy piekarnik na 130ºC i pasteryzujemy słoiki pół godziny od chwili, gdy piekarnik się nagrzeje.
  • Krok 7

    38 min
    Na drugi dzień powtarzamy pasteryzację.
Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 1 z 7

Nacięte pomidory zalewamy wrzątkiem, po chwili wyciągamy je z garnka, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 2 z 7

W dużym garnku o grubym dnie lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i smażymy niecałą minutę.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 3 z 7

Dodajemy pomidory (najpierw część, bo wszystkie na raz mogą nie zmieścić się się w garnku), doprawiamy solą i cukrem, po czym gotujemy ok. pół godziny – od momentu, gdy wszystkie pomidory będą w garnku i sok zacznie wrzeć.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 4 z 7

Kiedy sporo wody odparuje, pomidory są gotowe. Dodajemy do nich posiekaną bazylię i chwilkę gotujemy

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 5 z 7

Jeszcze wrzące pomidory przekładamy do wygotowanych i suchych słoików, zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 6 z 7

Nastawiamy piekarnik na 130ºC i pasteryzujemy słoiki pół godziny od chwili, gdy piekarnik się nagrzeje.

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

Krok 7 z 7

Na drugi dzień powtarzamy pasteryzację.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
L Lidka

Dzisiaj zrobiłam-przepyszne,polecam każdemu.Pozdrawiam smacznie 😀

Winiary
Expert

Dziękujemy - cieszymy się, że mogliśmy Ci sprawić przyjemność :)

K Kamila

Świetny przepis, naprawdę smaczne, jestem ultra zachwycona

Winiary
Expert

Dziękujemy za opinię :) Na przepisy Ani i Agaty z Zakochanych w Zupach zawsze można liczyć :) Polecamy też inne przepisy dziewczyn w naszym serwisie :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Zobacz także nasze pomysły

Nie marnujemy
Zapiekanka z sosem borowikowym Jak u Mamy Winiary

Pomagamy w gotowaniu

Ketchupy Winiary w 3 wariantach smakowych

Ketchupy prawdziwie pomidorowe

Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Nie wyrzucaj

Nie marnujemy
zobacz więcej

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

    Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

    1 godz 12 min Łatwy
  • Domowy przecier pomidorowy

    Domowy przecier pomidorowy

    2 godz 3 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

    Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

    1 godz 15 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

    Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

    1 godz 5 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu