Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
6
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę to pomysł na przepyszne pasteryzowane pomidory z bazylią, czosnkiem i innymi ziołami, wzbogacone smakiem Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY!Domowe pomidory w słoikach przydadzą się również jesienią, kiedy będziesz mieć ochotę na intensywnie pomidorowe przysmaki z ziołowym aromatem. Dla jeszcze lepszego zapachu polecamy wykorzystać bazylię z doniczki zamiast suszonej.
Przygotowanie
72 min
Krok 1
10 min
Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Odstaw.
Krok 2
10 min
Ładną bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Możesz też dodać inne zioła – np. oregano.
Krok 3
5 min
Pomidory, bazylię i czosnek włóż do miski, dodaj parę kropli Przyprawy w płynie, wymieszaj. Tak przygotowane pomidory nakładaj do słoików.
Krok 4
5 min
Gotowe słoiki musisz teraz zapasteryzować – do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie nalej wody i włóż słoiki (nakrętki słoików powinny wystawać z wody).
Krok 5
40 min
Zagotuj i trzymaj słoiki w gotującej się wodzie (na małym ogniu), przez około 40 minut. Dla pewności – żeby Twoje pomidory nie sfermentowały – możesz powtórzyć pasteryzację po kilku / kilkunastu godzinach.
Krok 6
2 min
Odstaw do przestygnięcia do góry dnem.
Krok 1
z
6
Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Odstaw.
Krok 2
z
6
Ładną bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Możesz też dodać inne zioła – np. oregano.
Krok 3
z
6
Pomidory, bazylię i czosnek włóż do miski, dodaj parę kropli Przyprawy w płynie, wymieszaj. Tak przygotowane pomidory nakładaj do słoików.
Krok 4
z
6
Gotowe słoiki musisz teraz zapasteryzować – do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie nalej wody i włóż słoiki (nakrętki słoików powinny wystawać z wody).
Krok 5
z
6
Zagotuj i trzymaj słoiki w gotującej się wodzie (na małym ogniu), przez około 40 minut. Dla pewności – żeby Twoje pomidory nie sfermentowały – możesz powtórzyć pasteryzację po kilku / kilkunastu godzinach.
Krok 6
z
6
Odstaw do przestygnięcia do góry dnem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0