Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
2 kg
Pomidory
1 pęczek
Bazylia świeża
1 główka
Czosnek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.69 g
Węglowodany
15.68 g
Tłuszcze
0.76 g
Wartość energetyczna
73.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
10 min
Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Odstaw.
Krok 2
10 min
Ładną bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Możesz też dodać inne zioła – np. oregano.
Krok 3
5 min
Pomidory, bazylię i czosnek włóż do miski, dodaj parę kropli Przyprawy w płynie, wymieszaj. Tak przygotowane pomidory nakładaj do słoików.
Krok 4
5 min
Gotowe słoiki musisz teraz zapasteryzować – do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie nalej wody i włóż słoiki (nakrętki słoików powinny wystawać z wody).
Krok 5
40 min
Zagotuj i trzymaj słoiki w gotującej się wodzie (na małym ogniu), przez około 40 minut. Dla pewności – żeby Twoje pomidory nie sfermentowały – możesz powtórzyć pasteryzację po kilku / kilkunastu godzinach.
Krok 6
2 min
Odstaw do przestygnięcia do góry dnem.
Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

Krok 1 z 6

Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Odstaw.

Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

Krok 2 z 6

Ładną bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Możesz też dodać inne zioła – np. oregano.

Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

Krok 3 z 6

Pomidory, bazylię i czosnek włóż do miski, dodaj parę kropli Przyprawy w płynie, wymieszaj. Tak przygotowane pomidory nakładaj do słoików.

Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

Krok 4 z 6

Gotowe słoiki musisz teraz zapasteryzować – do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie nalej wody i włóż słoiki (nakrętki słoików powinny wystawać z wody).

Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

Krok 5 z 6

Zagotuj i trzymaj słoiki w gotującej się wodzie (na małym ogniu), przez około 40 minut. Dla pewności – żeby Twoje pomidory nie sfermentowały – możesz powtórzyć pasteryzację po kilku / kilkunastu godzinach.

Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

Krok 6 z 6

Odstaw do przestygnięcia do góry dnem.


Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę to pomysł na przepyszne pasteryzowane pomidory z bazylią, czosnkiem i innymi ziołami, wzbogacone smakiem Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY!
Domowe pomidory w słoikach przydadzą się również jesienią, kiedy będziesz mieć ochotę na intensywnie pomidorowe przysmaki z ziołowym aromatem. Dla jeszcze lepszego zapachu polecamy wykorzystać bazylię z doniczki zamiast suszonej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika