Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę to pomysł na przepyszne pasteryzowane pomidory z bazylią, czosnkiem i innymi ziołami, wzbogacone smakiem Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY!Domowe pomidory w słoikach przydadzą się również jesienią, kiedy będziesz mieć ochotę na intensywnie pomidorowe przysmaki z ziołowym aromatem. Dla jeszcze lepszego zapachu polecamy wykorzystać bazylię z doniczki zamiast suszonej.
Przygotowanie
72 min
Krok 1
10 min
Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Odstaw.
Krok 2
10 min
Ładną bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Możesz też dodać inne zioła – np. oregano.
Krok 3
5 min
Pomidory, bazylię i czosnek włóż do miski, dodaj parę kropli Przyprawy w płynie, wymieszaj. Tak przygotowane pomidory nakładaj do słoików.
Krok 4
5 min
Gotowe słoiki musisz teraz zapasteryzować – do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie nalej wody i włóż słoiki (nakrętki słoików powinny wystawać z wody).
Krok 5
40 min
Zagotuj i trzymaj słoiki w gotującej się wodzie (na małym ogniu), przez około 40 minut. Dla pewności – żeby Twoje pomidory nie sfermentowały – możesz powtórzyć pasteryzację po kilku / kilkunastu godzinach.
Krok 6
2 min
Odstaw do przestygnięcia do góry dnem.
Krok 1
z
6
Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Odstaw.
Krok 2
z
6
Ładną bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Możesz też dodać inne zioła – np. oregano.
Krok 3
z
6
Pomidory, bazylię i czosnek włóż do miski, dodaj parę kropli Przyprawy w płynie, wymieszaj. Tak przygotowane pomidory nakładaj do słoików.
Krok 4
z
6
Gotowe słoiki musisz teraz zapasteryzować – do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie nalej wody i włóż słoiki (nakrętki słoików powinny wystawać z wody).
Krok 5
z
6
Zagotuj i trzymaj słoiki w gotującej się wodzie (na małym ogniu), przez około 40 minut. Dla pewności – żeby Twoje pomidory nie sfermentowały – możesz powtórzyć pasteryzację po kilku / kilkunastu godzinach.
Krok 6
z
6
Odstaw do przestygnięcia do góry dnem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0