Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

(0)
4 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest IZABELA29

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
5  łyżeczek
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
5  kg
Cukinia
1  kg
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.55 g
Węglowodany
118.46 g
Tłuszcze
1.6 g
Wartość energetyczna
582.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście! Wydrążone i obrane ze skóry cukinie zasypujemy cukrem i smażymy, a następnie dodajemy do nich Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY i galaretkę cytrynową. Tak przygotowany dżem z cukinii z galaretką cytrynową pasteryzujemy w słoiczkach, a gdy dżem będzie już gotowy, podajemy go do kanapek lub naleśników.

Przygotowanie

245 min
  • Krok 1

    10 min
    Cukinie obieramy ze skóry. Wydrążamy łyżką ze środka miąższ. Ścieramy cukinie na tarce jarzynowej o małych oczkach, możemy pomóc sobie robotem.
  • Krok 2

    120 min
    Zasypujemy cukinie 1 kg cukru. Zostawiamy na 2 godziny.
  • Krok 3

    90 min
    Po tym czasie przekładamy do brytfanki lub dużego garnka i smażymy około 1,5 godziny.
  • Krok 4

    15 min
    Pod koniec smażenia dodajemy kwasek i galaretki. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy.
  • Krok 5

    10 min
    Pasteryzujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z pasteryzacji obracamy dnem do góry.
Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 1 z 5

Cukinie obieramy ze skóry. Wydrążamy łyżką ze środka miąższ. Ścieramy cukinie na tarce jarzynowej o małych oczkach, możemy pomóc sobie robotem.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 2 z 5

Zasypujemy cukinie 1 kg cukru. Zostawiamy na 2 godziny.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 3 z 5

Po tym czasie przekładamy do brytfanki lub dużego garnka i smażymy około 1,5 godziny.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 4 z 5

Pod koniec smażenia dodajemy kwasek i galaretki. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 5 z 5

Pasteryzujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z pasteryzacji obracamy dnem do góry.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Angie

W składnikach jest napisane, że galaretka ma być agrestowa, a w nagłówku, że cytrynowa. Więc jaka powinna być prawidłowo?

Winiary
Expert

Angie, dziękujemy za czujność i słuszne pytanie. Przepraszamy jednocześnie za błąd. Rekomendujemy galaretkę cytrynową, choć cukinia jest na tyle delikatna, że stworzy udany duet również z galaretką agrestową Winiary. Zmieniliśmy galaretkę na liście składników, by wszystko dla wszystkich było jasne :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mus jabłkowy na zimę

    Mus jabłkowy na zimę

    58 min Łatwy
  • Cukinia faszerowana z sosem pieczarkowym

    Cukinia faszerowana z sosem pieczarkowym

    1 godz 5 min Łatwy
  • Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

    Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

    1 godz 58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu