Dżem z cukinii z galaretką cytrynową
4 godz 5 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.73 g
Węglowodany
119.9 g
Tłuszcze
1.6 g
Wartość energetyczna
492.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
245 min
Krok 1
10 min
Cukinie obieramy ze skóry. Wydrążamy łyżką ze środka miąższ. Ścieramy cukinie na tarce jarzynowej o małych oczkach, możemy pomóc sobie robotem.
Krok 2
120 min
Zasypujemy cukinie 1 kg cukru. Zostawiamy na 2 godziny.
Krok 3
90 min
Po tym czasie przekładamy do brytfanki lub dużego garnka i smażymy około 1,5 godziny.
Krok 4
15 min
Pod koniec smażenia dodajemy kwasek i galaretki. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy.
Krok 5
10 min
Pasteryzujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z pasteryzacji obracamy dnem do góry.
Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście! Wydrążone i obrane ze skóry cukinie zasypujemy cukrem i smażymy, a następnie dodajemy do nich Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY i galaretkę cytrynową. Tak przygotowany dżem z cukinii z galaretką cytrynową pasteryzujemy w słoiczkach, a gdy dżem będzie już gotowy, podajemy go do kanapek lub naleśników.
Komentarze 0