Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście! Wydrążone i obrane ze skóry cukinie zasypujemy cukrem i smażymy, a następnie dodajemy do nich Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY i galaretkę cytrynową. Tak przygotowany dżem z cukinii z galaretką cytrynową pasteryzujemy w słoiczkach, a gdy dżem będzie już gotowy, podajemy go do kanapek lub naleśników.
Przygotowanie
245 min
Krok 1
10 min
Cukinie obieramy ze skóry. Wydrążamy łyżką ze środka miąższ. Ścieramy cukinie na tarce jarzynowej o małych oczkach, możemy pomóc sobie robotem.
Krok 2
120 min
Zasypujemy cukinie 1 kg cukru. Zostawiamy na 2 godziny.
Krok 3
90 min
Po tym czasie przekładamy do brytfanki lub dużego garnka i smażymy około 1,5 godziny.
Krok 4
15 min
Pod koniec smażenia dodajemy kwasek i galaretki. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy.
Krok 5
10 min
Pasteryzujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z pasteryzacji obracamy dnem do góry.
Krok 1
z
5
Cukinie obieramy ze skóry. Wydrążamy łyżką ze środka miąższ. Ścieramy cukinie na tarce jarzynowej o małych oczkach, możemy pomóc sobie robotem.
Krok 2
z
5
Zasypujemy cukinie 1 kg cukru. Zostawiamy na 2 godziny.
Krok 3
z
5
Po tym czasie przekładamy do brytfanki lub dużego garnka i smażymy około 1,5 godziny.
Krok 4
z
5
Pod koniec smażenia dodajemy kwasek i galaretki. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy.
Krok 5
z
5
Pasteryzujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z pasteryzacji obracamy dnem do góry.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
A
Angie
W składnikach jest napisane, że galaretka ma być agrestowa, a w nagłówku, że cytrynowa. Więc jaka powinna być prawidłowo?
Winiary
Expert
Angie, dziękujemy za czujność i słuszne pytanie. Przepraszamy jednocześnie za błąd. Rekomendujemy galaretkę cytrynową, choć cukinia jest na tyle delikatna, że stworzy udany duet również z galaretką agrestową Winiary. Zmieniliśmy galaretkę na liście składników, by wszystko dla wszystkich było jasne :) Pozdrawiamy!
Komentarze 1