Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

0
245 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 paczek
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
5 łyżeczek
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
5 kg
Cukinia
1 kg
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
6.73 g
Węglowodany
119.9 g
Tłuszcze
1.6 g
Wartość energetyczna
492.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

245 min
Krok 1
10 min
Cukinie obieramy ze skóry. Wydrążamy łyżką ze środka miąższ. Ścieramy cukinie na tarce jarzynowej o małych oczkach, możemy pomóc sobie robotem.
Krok 2
120 min
Zasypujemy cukinie 1 kg cukru. Zostawiamy na 2 godziny.
Krok 3
90 min
Po tym czasie przekładamy do brytfanki lub dużego garnka i smażymy około 1,5 godziny.
Krok 4
15 min
Pod koniec smażenia dodajemy kwasek i galaretki. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy.
Krok 5
10 min
Pasteryzujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z pasteryzacji obracamy dnem do góry.
Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 1 z 5

Cukinie obieramy ze skóry. Wydrążamy łyżką ze środka miąższ. Ścieramy cukinie na tarce jarzynowej o małych oczkach, możemy pomóc sobie robotem.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 2 z 5

Zasypujemy cukinie 1 kg cukru. Zostawiamy na 2 godziny.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 3 z 5

Po tym czasie przekładamy do brytfanki lub dużego garnka i smażymy około 1,5 godziny.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 4 z 5

Pod koniec smażenia dodajemy kwasek i galaretki. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Krok 5 z 5

Pasteryzujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z pasteryzacji obracamy dnem do góry.

Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście! Wydrążone i obrane ze skóry cukinie zasypujemy cukrem i smażymy, a następnie dodajemy do nich Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY i galaretkę cytrynową. Tak przygotowany dżem z cukinii z galaretką cytrynową pasteryzujemy w słoiczkach, a gdy dżem będzie już gotowy, podajemy go do kanapek lub naleśników.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika