Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Powidła to klasyka wśród owocowych konfitur. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs, klusek na parze czy na kromce świeżej chałki z masłem. Z powideł wyczarujemy także słodką zupę! Przepis z dodatkiem czekolady to ukłon w stronę wszystkich miłośników kakao oraz najmłodszych. W wersji dla dorosłych dodać można kilka łyżek alkoholu. „Pijana śliwka” będzie jeszcze nieco bardziej wyrazista.
Przygotowanie
159 min
Krok 1
5 min
Śliwki dokładnie umyć. Usunąć pestki. Pokroić w ćwiartki.
Krok 2
5 min
Tak przygotowane owoce umieścić w garnku i zasypać cukrem. W zależności od tego, jak słodkie są śliwki, dodać więcej lub mniej cukru.
Krok 3
8 min
Smażyć na małym ogniu.
Krok 4
120 min
Kiedy śliwki zaczną puszczać sok, dodać cynamon i kardamon. Smażyć jeszcze przez ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
3 min
Kiedy powidła zrobią się ciemne i zgęstnieją, dodać połamaną w kostki czekoladę.
Krok 6
3 min
Jeśli mamy ochotę na śliwki w alkoholu opcjonalnie dodać kilka łyżek rumu.
Krok 7
15 min
Całość zagotować i przełożyć do słoiczków, owocowe konfitury zapasteryzować.
Krok 1
z
7
Śliwki dokładnie umyć. Usunąć pestki. Pokroić w ćwiartki.
Krok 2
z
7
Tak przygotowane owoce umieścić w garnku i zasypać cukrem. W zależności od tego, jak słodkie są śliwki, dodać więcej lub mniej cukru.
Krok 3
z
7
Smażyć na małym ogniu.
Krok 4
z
7
Kiedy śliwki zaczną puszczać sok, dodać cynamon i kardamon. Smażyć jeszcze przez ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
z
7
Kiedy powidła zrobią się ciemne i zgęstnieją, dodać połamaną w kostki czekoladę.
Krok 6
z
7
Jeśli mamy ochotę na śliwki w alkoholu opcjonalnie dodać kilka łyżek rumu.
Krok 7
z
7
Całość zagotować i przełożyć do słoiczków, owocowe konfitury zapasteryzować.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0