Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Powidła śliwkowo-czekoladowe

0
2 godz 39 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Śliwki
600  g
Cukier
100  g
Czekolada gorzka
100  g
Czekolada mleczna
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Kardamon
5  łyżek
Rum

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.57 g
Węglowodany
78.62 g
Tłuszcze
6.56 g
Wartość energetyczna
368.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

159 min
Krok 1
5 min
Śliwki dokładnie umyć. Usunąć pestki. Pokroić w ćwiartki.
Krok 2
5 min
Tak przygotowane owoce umieścić w garnku i zasypać cukrem. W zależności od tego, jak słodkie są śliwki, dodać więcej lub mniej cukru.
Krok 3
8 min
Smażyć na małym ogniu.
Krok 4
120 min
Kiedy śliwki zaczną puszczać sok, dodać cynamon i kardamon. Smażyć jeszcze przez ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
3 min
Kiedy powidła zrobią się ciemne i zgęstnieją, dodać połamaną w kostki czekoladę.
Krok 6
3 min
Jeśli mamy ochotę na śliwki w alkoholu opcjonalnie dodać kilka łyżek rumu.
Krok 7
15 min
Całość zagotować i przełożyć do słoiczków, owocowe konfitury zapasteryzować.
Powidła śliwkowo-czekoladowe

Krok 1 z 7

Śliwki dokładnie umyć. Usunąć pestki. Pokroić w ćwiartki.

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Krok 2 z 7

Tak przygotowane owoce umieścić w garnku i zasypać cukrem. W zależności od tego, jak słodkie są śliwki, dodać więcej lub mniej cukru.

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Krok 3 z 7

Smażyć na małym ogniu.

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Krok 4 z 7

Kiedy śliwki zaczną puszczać sok, dodać cynamon i kardamon. Smażyć jeszcze przez ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Krok 5 z 7

Kiedy powidła zrobią się ciemne i zgęstnieją, dodać połamaną w kostki czekoladę.

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Krok 6 z 7

Jeśli mamy ochotę na śliwki w alkoholu opcjonalnie dodać kilka łyżek rumu.

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Krok 7 z 7

Całość zagotować i przełożyć do słoiczków, owocowe konfitury zapasteryzować.

Powidła to klasyka wśród owocowych konfitur. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs, klusek na parze czy na kromce świeżej chałki z masłem. Z powideł wyczarujemy także słodką zupę! Przepis z dodatkiem czekolady to ukłon w stronę wszystkich miłośników kakao oraz najmłodszych. W wersji dla dorosłych dodać można kilka łyżek alkoholu. „Pijana śliwka” będzie jeszcze nieco bardziej wyrazista.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika