Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pomidory w zalewie

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 kg
Pomidory
1 
Cebula
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Ziele angielskie
1 trochę
Liść laurowy
6 ząbków
Czosnek
1 trochę
Koperek
6 
Goździki
1.5 l
Woda
1 szklanka
Ocet 10%
0.5 szklanka
Olej
6 łyżeczek
Cukier
2 łyżek
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
68.97 g
Białko
13.06 g
Wartość energetyczna
679.15 kcal
Tłuszcze
44.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Pomidory przemyć zimną wodą. Do wyparzonych słoików wrzucić ziele angielskie, pieprz, ząbek czosnku, liść laurowy, jeden goździk.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać i pokroić w talarki. Układać pomidory na przemian z talarkami cebuli. Na wierzch włożyć gałązkę koperku.
Krok 3
10 min
Do gotującej się zalewy dodać cukier, sól oraz ocet i olej. Zalewę przestudzić. Zalać zalewą pomidory w słoikach i zakręcić.
Krok 4
10 min
Pasteryzować słoiki 10 min.
Pomidory w zalewie

Krok 1 z 4

Pomidory przemyć zimną wodą. Do wyparzonych słoików wrzucić ziele angielskie, pieprz, ząbek czosnku, liść laurowy, jeden goździk.

Pomidory w zalewie

Krok 2 z 4

Cebulę obrać i pokroić w talarki. Układać pomidory na przemian z talarkami cebuli. Na wierzch włożyć gałązkę koperku.

Pomidory w zalewie

Krok 3 z 4

Do gotującej się zalewy dodać cukier, sól oraz ocet i olej. Zalewę przestudzić. Zalać zalewą pomidory w słoikach i zakręcić.

Pomidory w zalewie

Krok 4 z 4

Pasteryzować słoiki 10 min.

Pomidory w zalewie octowej mają przyjemnie intensywny smak, a to dzięki dodatkowi cebuli, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, czosnku, koperku i goździków. Mieszanka ta doskonale skomponuje się więc z mięsnymi daniami. Pomidory w zalewie mogą także stać się składnikiem sałatki warzywnej, zwłaszcza zimą, kiedy sezon na świeże warzywa za nami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika