Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak suszyć zioła domowym sposobem? porady

Jak suszyć zioła domowym sposobem?

Suszone zioła to prawdziwa skarbnica dobroczynnych właściwości. Choć zioła nie są pełnoprawnymi lekami, to ich suplementacja może pomóc w nabraniu odporności czy walce z wieloma dolegliwościami, np. przeziębieniem i katarem. Dlaczego suszenie ziół w domu jest praktycznym rozwiązaniem? Przede wszystkim jest to bardzo tanie, ale też relaksujące. Pozwala na wypracowanie pozytywnych nawyków — od systematycznego picia ziół i umiejętności kucharsko-zielarskich, po uważność względem otoczenia i dbanie o środowisko.

Wspólne zbiory i suszenie ziół łączy pokolenia. To relaksująca, praktyczna czynność, którą możecie wykonywać razem z dziećmi lub seniorami rodu. Przybliża nas do członków rodziny, otoczenia, przyrody i lokalnej społeczności. Jak suszyć zioła w domu, aby mieć pewność co do ich pochodzenia, właściwości i jakości? Czytaj dalej.

 

Skąd wziąć zioła do suszenia?

Na rynku jest mnóstwo podręczników wskazujących, jak odróżnić gatunki ziół. Może być to przytłaczające dla osoby początkowej — zresztą jest to częsta obawa wśród osób początkujących, które nie chcą przypadkiem zebrać "chwastów" lub szkodliwej dla organizmu rośliny. Strach ten łączy potencjalnych zielarzy z początkującymi grzybiarzami.

Tymczasem zioła nie są tajemnymi cudownymi roślinami, które zbierają mnisi z pomocą złotych sierpów. To niepozorne, acz pomocne rośliny, często zapomniane lub pomijane, a nawet powszechnie znane jako wspomniane chwasty.

Najlepszym przykładem jest mniszek lekarski, znany popularnie (i nieprawidłowo) jako "mlecz". Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie wie, jak wygląda ta roślina. Mniszek zbierany jako świeży, kwitnący kwiat stanowi podstawę wielu dobroczynnych naparów. Jego liście są też pysznym dodatkiem do sałatki.

Innym przykładem są liście brzozy. Wyglądająca niepozornie brzoza jest jedną z najpopularniejszych roślin w Polsce. Drzewo rośnie zarówno w miastach, jak i na wsi. Jej liście zbiera się w maju, aby działały napotnie.

Inne zioła, które możesz zbierać zarówno na obrzeżach miast, jak i na wsi, to kwiaty czarnego bzu czy płatki róż. Jak widać, nie są to obce i nieznane, przerażające zioła.

Jak suszyć zioła w domu?

Suszarka

Jak suszyć zioła w domu? Najlepiej z pomocą profesjonalnego sprzętu, czyli suszarki. W suszarce możesz suszyć zarówno warzywa, jak i grzyby czy właśnie zioła.

Ile to kosztuje? Na rynku jest mnóstwo modeli od różnych producentów — z pewnością znajdziesz dla siebie taki sprzęt, który będzie w Twoim zakresie. Koszt suszenia na dobę oblicza się w zależności od taryfy. Może to być zaledwie kilka złotych za dobę suszenia!

Dlaczego warto nabyć suszarkę? Niektóre zioła potrzebują dłuższego suszenia w niższej temperaturze, np. kwiaty — nagietki, nasturcje (liście i kwiaty). Suszarka pomaga w precyzyjnym obliczeniu temperatury i czasu suszenia, jakiego potrzebują różne gatunki.

Naturalne suszenie na zewnątrz

Jeśli nie masz suszarki, zioła ususzysz na zewnątrz, w cieniu (byle nie w pełnym słońcu). Możesz rozłożyć je na stole, na gazie bądź powiesić w pęczkach pod dachem, jak robiły to nasze babcie. W cieniu suszymy np. dziurawiec, uważając, aby nie zamókł.

Susząc zioła na zewnątrz, należy systematycznie sprawdzać, czy zioła wyschły lub zamokły. Wilgotne, zamoczone zioła (np. od deszczu) będą gnić.

Jak długo suszymy zioła w naturalnych warunkach? Większość gatunków będzie potrzebowała ok. tygodnia, aby wyschnąć.

Pamiętaj, że suszy się tylko świeże zioła, tuż po ich zebraniu. Zioła w postaci kwiatostanów zbieramy rankiem, liście w okolicach pełni — wtedy jest w nich najwięcej soku.

Jak suszyć zioła w piekarniku?

Oczyszczone zioła układamy na papierze do pieczenia. Suszymy je w piekarniku nastawionym na maksymalnie 35 stopni. Drzwiczki piekarnika powinny być cały czas otwarte, aby odparowywana wilgoć miała ujście. Zioła będą gotowe po kilku godzinach. Sprawdź, czy kruszą się pod wpływem dotyku, wtedy są gotowe. Uwaga, niektórych gatunków nie powinno się łączyć ze sobą w procesie suszenia - np. mięta powinna być suszona osobno.

Jak przechowywać suszone zioła?

Wysuszone zioła przechowujemy w szklanych pojemnikach. Możesz tworzyć kompozycje pod herbaty lub napary, mieszając różne gatunki. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tworzeniem aromatycznych kompozycji czy zielarstwem, możesz w tym celu użyć szklanych słoików. Wykorzystaj mniejsze słoiki, aby wypróbować różne kompozycje, bez dużej straty na ilości suszu.

Polecane przepisy

Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

20 min Łatwy
Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami

Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami

20 min Łatwy
Soczysty kurczak z papryką i ziołami

Soczysty kurczak z papryką i ziołami

1 godz 11 min Łatwy
Schab pieczony z ziołami i miodem

Schab pieczony z ziołami i miodem

1 godz 33 min Średni
Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

1 godz 11 min Łatwy
Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
Ziołowy niezbędnik, czyli zioła do zup – jak je hodować?
Ziołowy niezbędnik, czyli zioła do zup – jak je hodować?
Niezłe ziółko, czyli majeranek w żurku i barszczu białym
Niezłe ziółko, czyli majeranek w żurku i barszczu białym
Jak jeść i do czego wykorzystać fenkuł – koper włoski?
Jak jeść i do czego wykorzystać fenkuł – koper włoski?
Poczuj miętę
Poczuj miętę
Pistou – zielony dodatek do zupy
Pistou – zielony dodatek do zupy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu