Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kopytka z masłem i ziołami
Dodaj do CookBook

Kopytka z masłem i ziołami

(2)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
375  g
Ugotowane i wystudzone ziemniaki (np. pozostałość po obiedzie)
0.5  szklanka
Mąka pszenna (i trochę do oprószenia stolnicy)
1 
Małe jajko
0.5  łyżeczka
Sól
75  g
Masło
trochę
Ulubione zioła: bazylia, kolendra, natka pietruszki, etc. - mix (zero waste)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.8 g
Wartość energetyczna
416.9 kcal
Tłuszcze
22.5 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Można powiedzieć, że kopytka to takie polskie gnocchi - a zarazem bardzo dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Danie wyzwala kreatywność - może być podawane zarówno na słono, jak i na słodko, np. z masłem, cynamonem i cukrem. Tym razem wypróbuj wytrawną wersję. Kopytka z masłem i ziołami to proste i szybkie danie, którego przygotowanie zajmie Ci zaledwie 20 minut. Możesz je zmodyfikować, dodając do sosu pomidory, redukując je wcześniej na patelni razem z ziołami i masłem czy dodając drobne kawałki mięsa. Kurczak z rosołu będzie tutaj świetny. Wypróbuj kopytka z masłem i ziołami - to świetna baza do dalszych eksperymentów.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    6 min
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo dokładnie utłucz, aby nie było grudek. Dodaj mąkę, jajko oraz sól i krótko wymieszaj tylko do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj odrobinę mąki.
  • Krok 2

    10 min
    W garnku zagotuj wodę z solą. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część oprósz mąką i uformuj w zwarty wałek, który następnie pokrój na około 2 cm kawałki. Kopytka gotuj około 2-3 min w osolonym wrzątku.
  • Krok 3

    4 min
    Na patelni rozgrzej masło i dodaj zioła. Wsyp ugotowane kopytka i krótko obsmaż, aby kluski lekko nabrały koloru. Podawaj z maślanym sosem.
Kopytka z masłem i ziołami

Krok 1 z 3

Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo dokładnie utłucz, aby nie było grudek. Dodaj mąkę, jajko oraz sól i krótko wymieszaj tylko do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj odrobinę mąki.

Kopytka z masłem i ziołami

Krok 2 z 3

W garnku zagotuj wodę z solą. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część oprósz mąką i uformuj w zwarty wałek, który następnie pokrój na około 2 cm kawałki. Kopytka gotuj około 2-3 min w osolonym wrzątku.

Kopytka z masłem i ziołami

Krok 3 z 3

Na patelni rozgrzej masło i dodaj zioła. Wsyp ugotowane kopytka i krótko obsmaż, aby kluski lekko nabrały koloru. Podawaj z maślanym sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Tanie gotowanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy
  • Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    45 min Średni
  • Kopytka ze szpinakiem

    Kopytka ze szpinakiem

    43 min Łatwy
  • Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

    Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu