Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kopytka ze szpinakiem

0
43 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Ziemniaki
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 szklanka
Szpinak
0.5 szklanka
Mąka pszenna
1 łyżka
Mąka ziemniaczana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. Rozgniatamy praską.
Krok 2
5 min
Szpinak drobno siekamy, nadmiar sosku wylewamy.
Krok 3
10 min
Na stolnicę kładziemy ziemniaki, szpinak, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto dodając mąkę pszenną (około 1/2 szklanki- ale ilość zależy od ziemniaków).
Krok 4
3 min
Formujemy wałeczki, wycinamy kopytka. Wstawiamy w garnku wodę- do gotującej się wody wrzucamy kopyta i gotujemy od wypłynięcia 2 min.
Krok 5
5 min
Sos robimy wg instrukcji na opakowaniu- polewamy gtowym kopytka i podajemy z sałatką.
Kopytka ze szpinakiem

Krok 1 z 5

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. Rozgniatamy praską.

Kopytka ze szpinakiem

Krok 2 z 5

Szpinak drobno siekamy, nadmiar sosku wylewamy.

Kopytka ze szpinakiem

Krok 3 z 5

Na stolnicę kładziemy ziemniaki, szpinak, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto dodając mąkę pszenną (około 1/2 szklanki- ale ilość zależy od ziemniaków).

Kopytka ze szpinakiem

Krok 4 z 5

Formujemy wałeczki, wycinamy kopytka. Wstawiamy w garnku wodę- do gotującej się wody wrzucamy kopyta i gotujemy od wypłynięcia 2 min.

Kopytka ze szpinakiem

Krok 5 z 5

Sos robimy wg instrukcji na opakowaniu- polewamy gtowym kopytka i podajemy z sałatką.

Tradycyjne kopytka wyśmienicie pasują do wielu dań mięsnych. Propozycja na kopytka ze szpinakiem sprawi, że danie to można podawać z mięsem, ale również jako samodzielne danie bezmięsne. Kopytka ze szpinakiem wyśmienicie smakują polane Sosem pomidorowym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika