Kopytka z makiem
60min
Łatwy
600 g
Ziemniaki
1 opakowanie
1
Jajko
4 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Pieprz ziarnisty
1 trochę
Sól
2 płaskich łyżek
Miód
2 łyżek
Rodzynki
.
Wartości odżywcze
Białko
7.83 g
Węglowodany
45.51 g
Tłuszcze
3.46 g
Wartość energetyczna
276.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
0 min
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać budynie, mąkę, mak, sól,jajko. Z ciasta uformować wałek i pokroić na skośne kawałki.
Krok 2
0 min
Kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzach, polać płynnym miodem i posypać rodzynkami.
Kopytka z makiem dla urozmaicenia. W wersji dla dorosłych rodzynki można namoczyć w rumie. Smacznego !
Komentarze 0