Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
7.4g / 10%
Węglowodany
48.1g / 67%
Tłuszcze
7.1g / 23%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

+

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Wróć

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

(0)
30min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Ziemniaki ugotowane
2  łyżek
Sos pieczeniowy ciemny w słoiku WINIARY
trochę
Grzyby mix takie, które mamy pod ręką
trochę
Ulubione zioła np. natka pietruszki, tymianek, koperek, szczypiorek
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
0.5  szklanka
Kefir
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.38 g
Węglowodany
48.15 g
Tłuszcze
7.11 g
Wartość energetyczna
279.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gdy kończy się lato i żegnamy ciepłe dni, mamy do wyboru dwie postawy. Możemy się zasmucić, zacząć tęsknić i powoli zapaść w długi zimowy sen. Albo wręcz przeciwnie: ucieszyć się na powitanie jesieni, jej smaków, aromatów i wszystkiego, co ze sobą wnosi.

Nasze dzisiejsze danie inspirowane jest letnią przekąską - młodymi ziemniaczkami z koperkiem i kefirem, ale zrobimy je w wersji jesiennej z aromatycznym, ciemnym sosem grzybowym. W takiej wersji będą sycące, kojące i doskonale nas rozgrzeją.

Podstawą dania mogą być ziemniaki, które już mamy ugotowane, np. po poprzednim obiedzie. Wtedy tłuczemy je i odsmażamy na patelni z cebulką i masłem. Następnie dodajemy kefir i mnóstwo ziół - dowolnych, takich jakie są akurat pod ręką. Teraz czas na sezonowy dodatek i skarb jesieni, czyli grzyby! Mogą być leśne, własnoręcznie zebrane, mogą być to sklepowe pieczarki. Odpowiednio doprawione, przyrządzone w aromatycznym, ciemnym sosie pieczeniowym WINIARY, nabiorą idealnej głębi smaku i aksamitnej konsystencji.

Ziemniaczki serwujemy gęsto polane aromatycznym sosem grzybowym. Świetnie będzie do tego pasowało sadzone jajko. W takim zestawieniu, przełom lata i jesieni może być tylko i wyłącznie przyjemnością. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki utłucz przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Cebule posiekaj drobno i wruć na patelnię razem z masłem. Smaż aż będzie miękka i rumiana. Dodaj ziemniaki i smaż aż będą ciepłe. Na końcu dodaj kefir, sól, pieprz oraz posiekane zioła i całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    15 min
    Grzyby pokrój w plastry. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i wrzuć grzyby. Smaż aż się zarumienią i stracą trochę objętości. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do grzybów. Smaż ok 1 min. Dodaj sos pieczeniowy oraz wodę i całość gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu całość dopraw pieprzem i ulubionymi ziołami.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki serwuj ze smażonymi grzybami i sosem. Świetnie będzie również do tego pasowało sadzone jajko.
Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Krok 1 z 3

Ziemniaki utłucz przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Cebule posiekaj drobno i wruć na patelnię razem z masłem. Smaż aż będzie miękka i rumiana. Dodaj ziemniaki i smaż aż będą ciepłe. Na końcu dodaj kefir, sól, pieprz oraz posiekane zioła i całość dokładnie wymieszaj.

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Krok 2 z 3

Grzyby pokrój w plastry. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i wrzuć grzyby. Smaż aż się zarumienią i stracą trochę objętości. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do grzybów. Smaż ok 1 min. Dodaj sos pieczeniowy oraz wodę i całość gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu całość dopraw pieprzem i ulubionymi ziołami.

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Krok 3 z 3

Ziemniaki serwuj ze smażonymi grzybami i sosem. Świetnie będzie również do tego pasowało sadzone jajko.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Inne
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Makaron z jajkiem i serem

    Makaron z jajkiem i serem

    15 min Łatwy
  • Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu