Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Ziemniaki ugotowane
2  łyżek
Sos pieczeniowy ciemny w słoiku WINIARY
trochę
Grzyby mix takie, które mamy pod ręką
trochę
Ulubione zioła np. natka pietruszki, tymianek, koperek, szczypiorek
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
0.5  szklanka
Kefir
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.1 g
Wartość energetyczna
279.1 kcal
Tłuszcze
7.1 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gdy kończy się lato i żegnamy ciepłe dni, mamy do wyboru dwie postawy. Możemy się zasmucić, zacząć tęsknić i powoli zapaść w długi zimowy sen. Albo wręcz przeciwnie: ucieszyć się na powitanie jesieni, jej smaków, aromatów i wszystkiego, co ze sobą wnosi.

Nasze dzisiejsze danie inspirowane jest letnią przekąską - młodymi ziemniaczkami z koperkiem i kefirem, ale zrobimy je w wersji jesiennej z aromatycznym, ciemnym sosem grzybowym. W takiej wersji będą sycące, kojące i doskonale nas rozgrzeją.

Podstawą dania mogą być ziemniaki, które już mamy ugotowane, np. po poprzednim obiedzie. Wtedy tłuczemy je i odsmażamy na patelni z cebulką i masłem. Następnie dodajemy kefir i mnóstwo ziół - dowolnych, takich jakie są akurat pod ręką. Teraz czas na sezonowy dodatek i skarb jesieni, czyli grzyby! Mogą być leśne, własnoręcznie zebrane, mogą być to sklepowe pieczarki. Odpowiednio doprawione, przyrządzone w aromatycznym, ciemnym sosie pieczeniowym WINIARY, nabiorą idealnej głębi smaku i aksamitnej konsystencji.

Ziemniaczki serwujemy gęsto polane aromatycznym sosem grzybowym. Świetnie będzie do tego pasowało sadzone jajko. W takim zestawieniu, przełom lata i jesieni może być tylko i wyłącznie przyjemnością. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki utłucz przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Cebule posiekaj drobno i wruć na patelnię razem z masłem. Smaż aż będzie miękka i rumiana. Dodaj ziemniaki i smaż aż będą ciepłe. Na końcu dodaj kefir, sól, pieprz oraz posiekane zioła i całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    15 min
    Grzyby pokrój w plastry. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i wrzuć grzyby. Smaż aż się zarumienią i stracą trochę objętości. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do grzybów. Smaż ok 1 min. Dodaj sos pieczeniowy oraz wodę i całość gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu całość dopraw pieprzem i ulubionymi ziołami.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki serwuj ze smażonymi grzybami i sosem. Świetnie będzie również do tego pasowało sadzone jajko.
Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Krok 1 z 3

Ziemniaki utłucz przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Cebule posiekaj drobno i wruć na patelnię razem z masłem. Smaż aż będzie miękka i rumiana. Dodaj ziemniaki i smaż aż będą ciepłe. Na końcu dodaj kefir, sól, pieprz oraz posiekane zioła i całość dokładnie wymieszaj.

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Krok 2 z 3

Grzyby pokrój w plastry. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i wrzuć grzyby. Smaż aż się zarumienią i stracą trochę objętości. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do grzybów. Smaż ok 1 min. Dodaj sos pieczeniowy oraz wodę i całość gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu całość dopraw pieprzem i ulubionymi ziołami.

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Krok 3 z 3

Ziemniaki serwuj ze smażonymi grzybami i sosem. Świetnie będzie również do tego pasowało sadzone jajko.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Inne
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ziemniaki tłuczone z cebulą i boczkiem

    Ziemniaki tłuczone z cebulą i boczkiem

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu