Ziemniaki tłuczone z cebulą i boczkiem
40min
Łatwy
1
kg
Ziemniaki
1
Cebula
20
porcji
Boczek
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obieramy, płuczemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkosci.
Krok 2
5 min
Cebule obieramy, kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę.
Krok 3
5 min
Na patelni podsmażamy cebulę z boczkiem na złoto dodając maggi.
Krok 4
5 min
Do ziemniaków dodajemy samą cebulkę z boczkiem bez tłuszczy i ugniatamy tłuczkiem.
Ziemniaki tłuczone z cebulą i boczkiem to idealny dodatek do różnego rodzaju mięs, ale też dobry pomysł na przekąskę. Dodanie przyprawy w płynie Maggi doda im wyrazistości i sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Danie świetnie skomponuje się ze smakiem niedzielnego obiadu, a najlepiej smakuje jedzone z całą rodziną. Pycha!
Komentarze 0