Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kiszone rzodkiewki

(4)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Rzodkiewka (lub kawałki białej rzepki, jeśli nie masz rzodkiewki)
1  kawałek
Chrzan
4  ząbków
Czosnek
4  łyżeczek
Gorczyca mielona
4 
Liść laurowy
8  kulek
Ziele angielskie
2.5  l
Woda
2.5  łyżek
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.86 g
Węglowodany
14.28 g
Tłuszcze
1.38 g
Wartość energetyczna
72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiszonki to polskie superfood, z którego powinniśmy być dumni! Kiszone rzodkiewki możesz jeść samodzielnie, bez dodatków, jak również jako przekąska do mocniejszych trunków czy dodatek do kanapek czy burgerów. Ostrokwaśna rzodkiewka będzie wspaniale chrupać i doda mięsnym kanapkom wyrazistości. Kiszone rzodkiewki przydadzą Ci się również jako dodatek do wiosennych sałatek. Wypróbuj!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.
  • Krok 2

    10 min
    W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.
  • Krok 4

    10080 min
    Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.
Kiszone rzodkiewki

Krok 1 z 4

Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.

Kiszone rzodkiewki

Krok 2 z 4

W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.

Kiszone rzodkiewki

Krok 3 z 4

Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.

Kiszone rzodkiewki

Krok 4 z 4

Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marija

Jeszce nie gotowalam,sprobuje ,napisze , jestem zaciekawiona. Marija

Winiary
Expert

Marija, daj koniecznie znać, jak wyszły przetwory! Pozdrawiamy!

A Anna

Jest podane. 2,5 łyżki.

Winiary
Expert

Dziękujemy za komentarz :)

M Marek

Szkoda ze nie podajecie ile soli..

Winiary
Expert

Marku, podaliśmy w przepisie ilość soli: 2,5 łyżki :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ogórki konserwowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Ogórki kiszone

    1 godz Średni
  • Kiszone mini patisony

    72 godz 25 min Łatwy
  • Dynia i gruszki w occie z goździkami

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu