Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kiszone rzodkiewki
Dodaj do CookBook

Kiszone rzodkiewki

(6)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Rzodkiewka (lub kawałki białej rzepki, jeśli nie masz rzodkiewki)
1  kawałek
Chrzan
4  ząbków
Czosnek
4  łyżeczek
Gorczyca mielona
4 
Liść laurowy
8  kulek
Ziele angielskie
2.5  l
Woda
2.5  łyżek
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.3 g
Wartość energetyczna
72 kcal
Tłuszcze
1.4 g
Białko
2.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiszenie to prosty sposób na przechowywanie świeżych, krajowych warzyw, którymi niestety nie możemy cieszyć się przez cały rok. Kiszonki uznawane są także za nasze polskie superfood, ponieważ okazują się niezwykle zdrowe. Nie każdy wie jednak, że kisić można nie tylko ogórki, ale również inne świeże warzywa sezonowe, jak chociażby rzodkiewki. Kiszona rzodkiewka jest chrupiąca, ostro-kwaśna w smaku. Stanowi doskonały dodatek do kanapek, burgerów czy sałatek. Może być też samodzielną przekąską. Świetnie pasuje do mięs, którym nadaje wyrazistości. Co najważniejsze - pozwala cieszyć się smakiem rzodkiewki przez cały rok!


Z czym przygotować kiszone rzodkiewki?

Kiszone rzodkiewki są proste w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakują swoim smakiem - zwłaszcza tych, którzy kosztują je po raz pierwszy. Aby rzodkiewki nie tylko dobrze się przechowały i zachowały swoja chrupkość, ale również świetnie smakowały, należy kisić je w towarzystwie odpowiednio dobranych ziół i przypraw. Nasz przepis na kiszone rzodkiewki podpowie Ci, co najlepiej pasuje do tych warzyw. W czystych słoiczkach umieść obrany korzeń chrzanu, kwiat kopru, czosnek, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Dopełnij naczynia przygotowanym wcześniej rzodkiewkami i zalej wystudzoną, przegotowaną wodą z solą. Jeśli polubisz takie rzodkiewki kiszone, przepis możesz wykorzystać również do przygotowania kiszonych kawałków białej rzepy. To warzywo również świetnie smakuje w takim wydaniu!


Rzodkiewki kiszone przepis - jak kisić?

Ponieważ nie każdy wie, jak należy przygotowywać rzodkiewki kiszone. Przepis poniżej wyjaśnia krok po kroku, w jaki sposób ukisić warzywa tak, aby się nie zepsuły, lecz prawidłowo sfermentowały. Bardzo ważnym krokiem jest jedynie lekkie zakręcenie nakrętek słoików po zalaniu warzyw i dodatków zalewą. Takie niedokręcone słoiki powinny kisić się przez około 3 do 7 dni w temperaturze pokojowej. Dopiero później naczynia można dokręcić i odstawić w chłodne miejsce. Warto pamiętać również, że słoiczki do kiszenia przed użyciem należy wyparzyć i wytrzeć do sucha.

Kiszone rzodkiewki to jedna z ciekawszych w smaku kiszonek, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu, przekąska czy składnik kanapek. Pokochasz je za chrupkość i wyrazistość. Pamiętaj, że kiszone rzodkiewki możesz przygotować zarówno z całych warzyw, jak i z warzyw pokrojonych w plastry czy słupki. Jeśli pokroisz je przed kiszeniem, po wyjęciu ze słoika będą gotowym dodatkiem do wiosennej sałatki czy kanapki, zwłaszcza tej mięsnej.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.
  • Krok 2

    10 min
    W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.
  • Krok 4

    10080 min
    Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.
Kiszone rzodkiewki

Krok 1 z 4

Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.

Kiszone rzodkiewki

Krok 2 z 4

W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.

Kiszone rzodkiewki

Krok 3 z 4

Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.

Kiszone rzodkiewki

Krok 4 z 4

Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
44
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

    Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

    25 min Łatwy
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    39 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z zakręconymi zawijasami z kapusty kiszonej i ciasta

    Barszcz czerwony z zakręconymi zawijasami z kapusty kiszonej i ciasta

    2 godz 9 min Łatwy
  • Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

    Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu