Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

(4)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Rzodkiewka (lub kawałki białej rzepki, jeśli nie masz rzodkiewki)
1  kawałek
Chrzan
4  ząbków
Czosnek
4  łyżeczek
Gorczyca mielona
4 
Liść laurowy
8  kulek
Ziele angielskie
2.5  l
Woda
2.5  łyżek
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.86 g
Węglowodany
14.28 g
Tłuszcze
1.38 g
Wartość energetyczna
72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiszenie to prosty sposób na przechowywanie świeżych, krajowych warzyw, którymi niestety nie możemy cieszyć się przez cały rok. Kiszonki uznawane są także za nasze polskie superfood, ponieważ okazują się niezwykle zdrowe. Nie każdy wie jednak, że kisić można nie tylko ogórki, ale również inne świeże warzywa sezonowe, jak chociażby rzodkiewki. Kiszona rzodkiewka jest chrupiąca, ostro-kwaśna w smaku. Stanowi doskonały dodatek do kanapek, burgerów czy sałatek. Może być też samodzielną przekąską. Świetnie pasuje do mięs, którym nadaje wyrazistości. Co najważniejsze - pozwala cieszyć się smakiem rzodkiewki przez cały rok!


Z czym przygotować kiszone rzodkiewki?

Kiszone rzodkiewki są proste w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakują swoim smakiem - zwłaszcza tych, którzy kosztują je po raz pierwszy. Aby rzodkiewki nie tylko dobrze się przechowały i zachowały swoja chrupkość, ale również świetnie smakowały, należy kisić je w towarzystwie odpowiednio dobranych ziół i przypraw. Nasz przepis na kiszone rzodkiewki podpowie Ci, co najlepiej pasuje do tych warzyw. W czystych słoiczkach umieść obrany korzeń chrzanu, kwiat kopru, czosnek, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Dopełnij naczynia przygotowanym wcześniej rzodkiewkami i zalej wystudzoną, przegotowaną wodą z solą. Jeśli polubisz takie rzodkiewki kiszone, przepis możesz wykorzystać również do przygotowania kiszonych kawałków białej rzepy. To warzywo również świetnie smakuje w takim wydaniu!


Rzodkiewki kiszone przepis - jak kisić?

Ponieważ nie każdy wie, jak należy przygotowywać rzodkiewki kiszone. Przepis poniżej wyjaśnia krok po kroku, w jaki sposób ukisić warzywa tak, aby się nie zepsuły, lecz prawidłowo sfermentowały. Bardzo ważnym krokiem jest jedynie lekkie zakręcenie nakrętek słoików po zalaniu warzyw i dodatków zalewą. Takie niedokręcone słoiki powinny kisić się przez około 3 do 7 dni w temperaturze pokojowej. Dopiero później naczynia można dokręcić i odstawić w chłodne miejsce. Warto pamiętać również, że słoiczki do kiszenia przed użyciem należy wyparzyć i wytrzeć do sucha.

Kiszone rzodkiewki to jedna z ciekawszych w smaku kiszonek, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu, przekąska czy składnik kanapek. Pokochasz je za chrupkość i wyrazistość. Pamiętaj, że kiszone rzodkiewki możesz przygotować zarówno z całych warzyw, jak i z warzyw pokrojonych w plastry czy słupki. Jeśli pokroisz je przed kiszeniem, po wyjęciu ze słoika będą gotowym dodatkiem do wiosennej sałatki czy kanapki, zwłaszcza tej mięsnej.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.
  • Krok 2

    10 min
    W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.
  • Krok 4

    10080 min
    Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.
Kiszone rzodkiewki

Krok 1 z 4

Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.

Kiszone rzodkiewki

Krok 2 z 4

W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.

Kiszone rzodkiewki

Krok 3 z 4

Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.

Kiszone rzodkiewki

Krok 4 z 4

Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marija

Jeszce nie gotowalam,sprobuje ,napisze , jestem zaciekawiona. Marija

Winiary
Expert

Marija, daj koniecznie znać, jak wyszły przetwory! Pozdrawiamy!

A Anna

Jest podane. 2,5 łyżki.

Winiary
Expert

Dziękujemy za komentarz :)

M Marek

Szkoda ze nie podajecie ile soli..

Winiary
Expert

Marku, podaliśmy w przepisie ilość soli: 2,5 łyżki :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ogórki konserwowe

    Ogórki konserwowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Kiszone mini patisony

    Kiszone mini patisony

    72 godz 25 min Łatwy
  • Pikle

    Pikle

    1 godz 30 min Łatwy
  • Ogórki kiszone - jak zrobić?

    Ogórki kiszone - jak zrobić?

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu