Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
1kg
Rzodkiewka (lub kawałki białej rzepki, jeśli nie masz rzodkiewki)
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiszonki to polskie superfood, z którego powinniśmy być dumni! Kiszone rzodkiewki możesz jeść samodzielnie, bez dodatków, jak również jako przekąska do mocniejszych trunków czy dodatek do kanapek czy burgerów. Ostrokwaśna rzodkiewka będzie wspaniale chrupać i doda mięsnym kanapkom wyrazistości. Kiszone rzodkiewki przydadzą Ci się również jako dodatek do wiosennych sałatek. Wypróbuj!
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.
Krok 2
10 min
W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.
Krok 3
5 min
Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.
Krok 4
10080 min
Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.
Krok 1
z
4
Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.
Krok 2
z
4
W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.
Krok 3
z
4
Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.
Krok 4
z
4
Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
M
Marija
Jeszce nie gotowalam,sprobuje ,napisze , jestem zaciekawiona.
Marija
Winiary
Expert
Marija, daj koniecznie znać, jak wyszły przetwory! Pozdrawiamy!
A
Anna
Jest podane. 2,5 łyżki.
Winiary
Expert
Dziękujemy za komentarz :)
M
Marek
Szkoda ze nie podajecie ile soli..
Winiary
Expert
Marku, podaliśmy w przepisie ilość soli: 2,5 łyżki :)
Komentarze 3