Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pesto z liści kalarepy - idea zero waste porady PWGiN

Pesto z liści kalarepy - idea zero waste

Kalarepa coraz częściej pojawia się w naszych daniach. Jeszcze jakiś czas temu jej popularność nie była tak duża, a dziś – szukamy kolejnych inspiracji na przygotowanie tego warzywa w coraz to nowym wydaniu.

Kalarepa to warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jest smaczna, zawiera wiele składników odżywczych, a przy tym świetnie sprawdzi się w przepisach w stylu zero waste.

Gotuj bez marnowania, zrób z nami pesto z liści kalarepy

Zdarzyło Ci się wyrzucić liście kalarepy, bo brakowało Ci pomysłu, jak je wykorzystać? To już przeszłość. Mamy prosty sposób na te zielone łodyżki. Zróbmy smaczne pesto z liści kalarepy, które podkręci smak Twoich codziennych potraw. Czego potrzebujesz, żeby zrobić takie pesto? Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników:

  • liście kalarepy,
  • oliwa,
  • twardy ser żółty (starty na tarce),
  • ulubione orzechy i pestki,
  • przyprawy,
  • czosnek.

Wszystkie składniki wkładasz do blendera, miksujesz i gotowe! Jeśli chcesz urozmaicić smak pesto, możesz dodać do niego też inną zieleninę, np. natkę pietruszki, szpinak, bazylię oraz suszone pomidory, oliwki, sok z cytryny. Tak przygotowane pesto przełóż do szklanego, szczelnie zamykanego pojemniczka i włóż do lodówki.

Co jeszcze zrobić z liści kalarepy?

Pesto z liści kalarepy to nie wszystko, co można z nich zrobić. Możesz je chrupać na surowo, podsmażyć, dusić lub piec. W zależności od tego, na co masz ochotę. Listki tego warzywa możesz dodać np. do

  • koktajli,
  • sałatki,
  • zupy,
  • zapiekanki,
  • dań jednogarnkowych.

To jeszcze nie wszystko! Liście kalarepy po usmażeniu w głębokim tłuszczu lub upieczeniu w piekarniku, mogą być świetną, chrupiącą przekąską. Możesz je też faszerować i dusić lub piec, robiąc danie na wzór znanych i lubianych gołąbków.

Liści kalarepy – źródło cennych składników

W liściach kalarepy kryje się nie tylko smak, ale też wiele wartościowych składników. Zawierają one m.in.

  • błonnik,
  • potas,
  • magnez,
  • jod.

To właśnie dlatego warto, żeby trafiały na talerz, a nie do kosza na śmieci lub kompostownika.

Polecane przepisy

Zupa warzywna krem

Zupa warzywna krem

55 min Łatwy
Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

3 godz 15 min Łatwy
Grzybowe krokiety z kurczakiem i warzywami

Grzybowe krokiety z kurczakiem i warzywami

1 godz 10 min Łatwy
Pistou – zielony dodatek do zupy

Pistou – zielony dodatek do zupy

17 min Łatwy
Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

45 min Łatwy
Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

38 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Warzywne zero waste - pesto z liści
Warzywne zero waste - pesto z liści
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu