Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pesto z liści kalarepy - idea zero waste porady PWGiN

Pesto z liści kalarepy - idea zero waste

Kalarepa coraz częściej pojawia się w naszych daniach. Jeszcze jakiś czas temu jej popularność nie była tak duża, a dziś – szukamy kolejnych inspiracji na przygotowanie tego warzywa w coraz to nowym wydaniu.

Kalarepa to warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jest smaczna, zawiera wiele składników odżywczych, a przy tym świetnie sprawdzi się w przepisach w stylu zero waste.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Gotuj bez marnowania, zrób z nami pesto z liści kalarepy

Zdarzyło Ci się wyrzucić liście kalarepy, bo brakowało Ci pomysłu, jak je wykorzystać? To już przeszłość. Mamy prosty sposób na te zielone łodyżki. Zróbmy smaczne pesto z liści kalarepy, które podkręci smak Twoich codziennych potraw. Czego potrzebujesz, żeby zrobić takie pesto? Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników:

  • liście kalarepy,
  • oliwa,
  • twardy ser żółty (starty na tarce),
  • ulubione orzechy i pestki,
  • przyprawy,
  • czosnek.

Wszystkie składniki wkładasz do blendera, miksujesz i gotowe! Jeśli chcesz urozmaicić smak pesto, możesz dodać do niego też inną zieleninę, np. natkę pietruszki, szpinak, bazylię oraz suszone pomidory, oliwki, sok z cytryny. Tak przygotowane pesto przełóż do szklanego, szczelnie zamykanego pojemniczka i włóż do lodówki.

Co jeszcze zrobić z liści kalarepy?

Pesto z liści kalarepy to nie wszystko, co można z nich zrobić. Możesz je chrupać na surowo, podsmażyć, dusić lub piec. W zależności od tego, na co masz ochotę. Listki tego warzywa możesz dodać np. do

  • koktajli,
  • sałatki,
  • zupy,
  • zapiekanki,
  • dań jednogarnkowych.

To jeszcze nie wszystko! Liście kalarepy po usmażeniu w głębokim tłuszczu lub upieczeniu w piekarniku, mogą być świetną, chrupiącą przekąską. Możesz je też faszerować i dusić lub piec, robiąc danie na wzór znanych i lubianych gołąbków.

Liści kalarepy – źródło cennych składników

W liściach kalarepy kryje się nie tylko smak, ale też wiele wartościowych składników. Zawierają one m.in.

  • błonnik,
  • potas,
  • magnez,
  • jod.

To właśnie dlatego warto, żeby trafiały na talerz, a nie do kosza na śmieci lub kompostownika.

Polecane przepisy

Pistou – zielony dodatek do zupy

Pistou – zielony dodatek do zupy

17 min Łatwy
Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

3 godz 15 min Łatwy
Zupa warzywna krem

Zupa warzywna krem

55 min Łatwy
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

30 min Łatwy
Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

30 min Łatwy
Zupa kalarepowa dla dzieci

Zupa kalarepowa dla dzieci

26 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Koniec z marnowaniem!

Dzięki kilku zasadom, ciekawym trikom i prostym patentom dowiesz się, jak nie marnować żywności. Przekonaj się, jakie to łatwe.
Sprawdź

Polecane artykuły

Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN
Warzywne zero waste - pesto z liści
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek porady PWGiN
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie porady PWGiN
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Gotuj sezonowo! Lipiec – kalarepa, fasolka szparagowa i jeżyny
Gotuj sezonowo! Lipiec – kalarepa, fasolka szparagowa i jeżyny
Zupa z rosołu - pomysły
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu | WINIARY

Gotowanie bez marnowania

Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia? Sprawdź, jak Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu. Dołącz do nas!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu