Pistou – zielony dodatek do zupy
17min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.42 g
Węglowodany
2.58 g
Tłuszcze
20.25 g
Wartość energetyczna
192.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
17 min
Krok 1
10 min
Listki bazylii przekładamy do moździerza, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ucieramy (możemy też wykorzystać blender – miksujemy bazylię z czosnkiem pulsacyjnie, by sos nie był idealnie gładki).
Krok 2
5 min
Do utartej bazylii z czosnkiem dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ucierając (oliwy dodajemy tyle, ile „przyjmie” bazylia;sos nie powinien być za rzadki, ale tak naprawdę konsystencja sosu pistou to rzecz gustu).
Krok 3
2 min
Sos pistou doprawiamy solą.
Jeśli już na początku jesieni tęsknicie za kulinarnymi doznaniami, w które obfitowało lato, doprawiajcie swoje zupy świeżymi ziołami. Doskonałym sposobem na dodanie zupie wyjątkowego aromatu, jest prowansalski sos pistou ze świeżej bazylii. Pistou to francuski odpowiednik dobrze znanego włoskiego pesto. W odróżnieniu od pesto przygotowuje się go bez dodatku orzeszków piniowych i sera.
Tak naprawdę jest wiele wariacji na temat pistou i pesto, niektóre znacząco odbiegające od oryginału, a wszystkie warte spróbowania. Zacznijmy jednak od tradycyjnej receptury na sos pistou.
Tak naprawdę jest wiele wariacji na temat pistou i pesto, niektóre znacząco odbiegające od oryginału, a wszystkie warte spróbowania. Zacznijmy jednak od tradycyjnej receptury na sos pistou.
Komentarze 0