Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pistou – zielony dodatek do zupy

0
17min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Świeże liście bazylii
4  ząbków
0.5  szklanka
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.42 g
Węglowodany
2.58 g
Tłuszcze
20.25 g
Wartość energetyczna
192.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

17 min
Krok 1
10 min
Listki bazylii przekładamy do moździerza, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ucieramy (możemy też wykorzystać blender – miksujemy bazylię z czosnkiem pulsacyjnie, by sos nie był idealnie gładki).
Krok 2
5 min
Do utartej bazylii z czosnkiem dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ucierając (oliwy dodajemy tyle, ile „przyjmie” bazylia;sos nie powinien być za rzadki, ale tak naprawdę konsystencja sosu pistou to rzecz gustu).
Krok 3
2 min
Sos pistou doprawiamy solą.
Pistou – zielony dodatek do zupy

Krok 1 z 3

Listki bazylii przekładamy do moździerza, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ucieramy (możemy też wykorzystać blender – miksujemy bazylię z czosnkiem pulsacyjnie, by sos nie był idealnie gładki).

Pistou – zielony dodatek do zupy

Krok 2 z 3

Do utartej bazylii z czosnkiem dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ucierając (oliwy dodajemy tyle, ile „przyjmie” bazylia;sos nie powinien być za rzadki, ale tak naprawdę konsystencja sosu pistou to rzecz gustu).

Pistou – zielony dodatek do zupy

Krok 3 z 3

Sos pistou doprawiamy solą.

Jeśli już na początku jesieni tęsknicie za kulinarnymi doznaniami, w które obfitowało lato, doprawiajcie swoje zupy świeżymi ziołami. Doskonałym sposobem na dodanie zupie wyjątkowego aromatu, jest prowansalski sos pistou ze świeżej bazylii. Pistou to francuski odpowiednik dobrze znanego włoskiego pesto. W odróżnieniu od pesto przygotowuje się go bez dodatku orzeszków piniowych i sera.

Tak naprawdę jest wiele wariacji na temat pistou i pesto, niektóre znacząco odbiegające od oryginału, a wszystkie warte spróbowania. Zacznijmy jednak od tradycyjnej receptury na sos pistou.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika