Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pistou – zielony dodatek do zupy
Pistou – zielony dodatek do zupy
Pistou – zielony dodatek do zupy
Pistou – zielony dodatek do zupy
Pistou – zielony dodatek do zupy
Pistou – zielony dodatek do zupy

Pistou – zielony dodatek do zupy

(0)
17min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Świeże liście bazylii
4  ząbków
Czosnek
0.5  szklanka
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.42 g
Węglowodany
2.58 g
Tłuszcze
20.25 g
Wartość energetyczna
192.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli już na początku jesieni tęsknicie za kulinarnymi doznaniami, w które obfitowało lato, doprawiajcie swoje zupy świeżymi ziołami. Doskonałym sposobem na dodanie zupie wyjątkowego aromatu, jest prowansalski sos pistou ze świeżej bazylii. Pistou to francuski odpowiednik dobrze znanego włoskiego pesto. W odróżnieniu od pesto przygotowuje się go bez dodatku orzeszków piniowych i sera.

Tak naprawdę jest wiele wariacji na temat pistou i pesto, niektóre znacząco odbiegające od oryginału, a wszystkie warte spróbowania. Zacznijmy jednak od tradycyjnej receptury na sos pistou.

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    10 min
    Listki bazylii przekładamy do moździerza, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ucieramy (możemy też wykorzystać blender – miksujemy bazylię z czosnkiem pulsacyjnie, by sos nie był idealnie gładki).
  • Krok 2

    5 min
    Do utartej bazylii z czosnkiem dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ucierając (oliwy dodajemy tyle, ile „przyjmie” bazylia;sos nie powinien być za rzadki, ale tak naprawdę konsystencja sosu pistou to rzecz gustu).
  • Krok 3

    2 min
    Sos pistou doprawiamy solą.
Pistou – zielony dodatek do zupy

Krok 1 z 3

Listki bazylii przekładamy do moździerza, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ucieramy (możemy też wykorzystać blender – miksujemy bazylię z czosnkiem pulsacyjnie, by sos nie był idealnie gładki).

Pistou – zielony dodatek do zupy

Krok 2 z 3

Do utartej bazylii z czosnkiem dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ucierając (oliwy dodajemy tyle, ile „przyjmie” bazylia;sos nie powinien być za rzadki, ale tak naprawdę konsystencja sosu pistou to rzecz gustu).

Pistou – zielony dodatek do zupy

Krok 3 z 3

Sos pistou doprawiamy solą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka po benedyktyńsku

    Jajka po benedyktyńsku

    35 min Łatwy
  • Krem angielski - custard

    Krem angielski - custard

    45 min Łatwy
  • Zupa krem z awokado

    Zupa krem z awokado

    20 min Łatwy
  • Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

    Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

    3 godz 40 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu