Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

0
3 godz 15 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Kalarepa, opcjonalnie mogą być też inne warzywa do nadziania
4  łyżek
Soczewica brązowa, opcjonalnie zielona lub ugotowana ulubiona kasza (np. pęczak)
2 
Filet z kurczaka
1 
Cebula
4  łyżek
Masło
100  ml
Śmietana 30%
1 
Marchewka
50  g
Por (biała część)
1  łyżeczka
Curry
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.3 g
Węglowodany
20.01 g
Tłuszcze
22 g
Wartość energetyczna
389.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

195 min
Krok 1
5 min
Kalarepki obierz, zetnij wierzch, wydrąż (pozostaw brzegi o grubości 0,5 cm).
Krok 2
20 min
Gotuj 20 minut w Rosole drobiowym.
Krok 3
120 min
Soczewicę zalej wrzącą wodą (3/4 szkl.), pozostaw 2-3 godziny.
Krok 4
15 min
Ugotuj, ostudź.
Krok 5
5 min
Filety pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.
Krok 6
5 min
Na 2 łyżkach masła podsmaż mięso z cebulą, dodaj śmietanę i soczewicę.
Krok 7
3 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, curry i pieprzem.
Krok 8
10 min
Miąższ z kalarepek i wierzch, marchew i por pokrój w paski, duś na pozostałym maśle, podlej 100 ml wody i dopraw do smaku.
Krok 9
7 min
Kalarepki napełnij farszem mięsnym, pozostałą część mięsa połącz z duszonymi warzywami.
Krok 10
5 min
Na duszonych warzywach ułóż kalarepki i razem zapiekaj w piekarniku przez 5 minut w 200 st.C.
Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 1 z 10

Kalarepki obierz, zetnij wierzch, wydrąż (pozostaw brzegi o grubości 0,5 cm).

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 2 z 10

Gotuj 20 minut w Rosole drobiowym.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 3 z 10

Soczewicę zalej wrzącą wodą (3/4 szkl.), pozostaw 2-3 godziny.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 4 z 10

Ugotuj, ostudź.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 5 z 10

Filety pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 6 z 10

Na 2 łyżkach masła podsmaż mięso z cebulą, dodaj śmietanę i soczewicę.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 7 z 10

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, curry i pieprzem.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 8 z 10

Miąższ z kalarepek i wierzch, marchew i por pokrój w paski, duś na pozostałym maśle, podlej 100 ml wody i dopraw do smaku.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 9 z 10

Kalarepki napełnij farszem mięsnym, pozostałą część mięsa połącz z duszonymi warzywami.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Krok 10 z 10

Na duszonych warzywach ułóż kalarepki i razem zapiekaj w piekarniku przez 5 minut w 200 st.C.

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą to pomysł na zupełnie oryginalny obiad! Kalarepki nadziewamy farszem z kurczaka i zapiekamy na farszu z warzyw – soczewicy, marchewki, cebulki i pora – doprawionym curry i Przyprawą ZIARENKA SMAKU drobiowe WINIARY. Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą idealnie skomponują się z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
28.3g / 29%
Węglowodany
20g / 20%
Tłuszcze
22g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Would you recommend this item?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha