Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

(0)
45min
Łatwy
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Kalarepa
1 
Jabłka
2 
Ogórki konserwowe
1 
Papryka czerwona
1  Płaska łyżka
Pietruszka
1  Płaska łyżka
Koperek posiekany
4  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
4  łyżek
Sos czosnkowy WINIARY
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.06 g
Węglowodany
21.87 g
Tłuszcze
32.88 g
Wartość energetyczna
381.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na grillowym ruszcie można przyrzadzić prawie wszystko.
Chociaż tradycyjnie najczęściej, bo najszybciej grillujemy kiełbaski, potem sięgamy też po karkówkę, czy kaszankę, to coraz częściej słyszy się, żena grillu lądują warzywa.
Są pyszne, lżejsze i smakują wyśmienicie.

Zapraszam na kalarepkę z grilla, ciepłą mięciutką i pełną warzywnej sałatki zmieszanej z gotowym sosem ziołowym Winiary w butelce. Całe danie można przyrządzić przy grillu, będąc w towarzystwie z grillującymi, a do posiekania warzyw zaangażować pozostałych. Podczas gdy kalarepka dochodzi na ruszcie, w tym czasie szybko robimy sałatką, mieszamy z gotowym sosem Winiary, który nie tylko dodaje jej smaku, ale też oszczędza czas i potem zbędnych naczyń.
Wystarczy wycisnąć z butelki bezpośrednio do sałatki i gotowe!
Dodatkowo sosu można jeszcze nałożyć na wierzch, bo wyciśnięcie sosu z butelki jest dziecinnie proste i szybkie :)
Tak podana kalarepka jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla lub jako samodzielna przekąska.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Kalarepki obrać i każdą przekroić na pół<br/>Ostrą łyżeczką wydrążyć środek pozostawiając brzegi ok. 1 cm.<br/>Włożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
  • Krok 2

    30 min
    Folię aluminiową posmarować oliwą. Ułożyć na niej po dwie połówki kalarepki i zawinąć. <br/>Położyć na grillu i opiekać po ok. 10-15 minut z każdej strony. Kalarepki muszą być miękkie.
  • Krok 3

    4 min
    W tym czasie ogórki, obrane jabłko, paprykę i połowę wydrążonych wcześniej z kalarepek środków pokroić w drobną kosteczkę. wymieszać z 3 - 4 łyżkami sosu ziolwego Winiary i posiekaną natką pietruszki.<br/>Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 4

    1 min
    Gotowe zgrillowane połówki kalarepek napełnić sałatką i od razu podawać.<br/>Przed podaniem można jeszcze ozdobić rozetką sosu ziołowego Winiary.
Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

Krok 1 z 4

Kalarepki obrać i każdą przekroić na pół<br/>Ostrą łyżeczką wydrążyć środek pozostawiając brzegi ok. 1 cm.<br/>Włożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

Krok 2 z 4

Folię aluminiową posmarować oliwą. Ułożyć na niej po dwie połówki kalarepki i zawinąć. <br/>Położyć na grillu i opiekać po ok. 10-15 minut z każdej strony. Kalarepki muszą być miękkie.

Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

Krok 3 z 4

W tym czasie ogórki, obrane jabłko, paprykę i połowę wydrążonych wcześniej z kalarepek środków pokroić w drobną kosteczkę. wymieszać z 3 - 4 łyżkami sosu ziolwego Winiary i posiekaną natką pietruszki.<br/>Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

Krok 4 z 4

Gotowe zgrillowane połówki kalarepek napełnić sałatką i od razu podawać.<br/>Przed podaniem można jeszcze ozdobić rozetką sosu ziołowego Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Grill
  • Obiad
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

    WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

    1 godz 50 min Łatwy
  • Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    1 godz Łatwy
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

    Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

    1 godz 30 min Łatwy
  • Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

    Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu