
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Grillowane kalarepki z sałatką w sosie ziołowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Chociaż tradycyjnie najczęściej, bo najszybciej grillujemy kiełbaski, potem sięgamy też po karkówkę, czy kaszankę, to coraz częściej słyszy się, żena grillu lądują warzywa.
Są pyszne, lżejsze i smakują wyśmienicie.
Zapraszam na kalarepkę z grilla, ciepłą mięciutką i pełną warzywnej sałatki zmieszanej z gotowym sosem ziołowym Winiary w butelce. Całe danie można przyrządzić przy grillu, będąc w towarzystwie z grillującymi, a do posiekania warzyw zaangażować pozostałych. Podczas gdy kalarepka dochodzi na ruszcie, w tym czasie szybko robimy sałatką, mieszamy z gotowym sosem Winiary, który nie tylko dodaje jej smaku, ale też oszczędza czas i potem zbędnych naczyń.
Wystarczy wycisnąć z butelki bezpośrednio do sałatki i gotowe!
Dodatkowo sosu można jeszcze nałożyć na wierzch, bo wyciśnięcie sosu z butelki jest dziecinnie proste i szybkie :)
Tak podana kalarepka jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla lub jako samodzielna przekąska.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
30 minKrok 3
4 minKrok 4
1 minKrok 1 z 4
Kalarepki obrać i każdą przekroić na pół<br/>Ostrą łyżeczką wydrążyć środek pozostawiając brzegi ok. 1 cm.<br/>Włożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Krok 2 z 4
Folię aluminiową posmarować oliwą. Ułożyć na niej po dwie połówki kalarepki i zawinąć. <br/>Położyć na grillu i opiekać po ok. 10-15 minut z każdej strony. Kalarepki muszą być miękkie.
Krok 3 z 4
W tym czasie ogórki, obrane jabłko, paprykę i połowę wydrążonych wcześniej z kalarepek środków pokroić w drobną kosteczkę. wymieszać z 3 - 4 łyżkami sosu ziolwego Winiary i posiekaną natką pietruszki.<br/>Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 z 4
Gotowe zgrillowane połówki kalarepek napełnić sałatką i od razu podawać.<br/>Przed podaniem można jeszcze ozdobić rozetką sosu ziołowego Winiary.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0