Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na grillowym ruszcie można przyrzadzić prawie wszystko. Chociaż tradycyjnie najczęściej, bo najszybciej grillujemy kiełbaski, potem sięgamy też po karkówkę, czy kaszankę, to coraz częściej słyszy się, żena grillu lądują warzywa. Są pyszne, lżejsze i smakują wyśmienicie.
Zapraszam na kalarepkę z grilla, ciepłą mięciutką i pełną warzywnej sałatki zmieszanej z gotowym sosem ziołowym Winiary w butelce. Całe danie można przyrządzić przy grillu, będąc w towarzystwie z grillującymi, a do posiekania warzyw zaangażować pozostałych. Podczas gdy kalarepka dochodzi na ruszcie, w tym czasie szybko robimy sałatką, mieszamy z gotowym sosem Winiary, który nie tylko dodaje jej smaku, ale też oszczędza czas i potem zbędnych naczyń. Wystarczy wycisnąć z butelki bezpośrednio do sałatki i gotowe! Dodatkowo sosu można jeszcze nałożyć na wierzch, bo wyciśnięcie sosu z butelki jest dziecinnie proste i szybkie :) Tak podana kalarepka jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla lub jako samodzielna przekąska.
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Kalarepki obrać i każdą przekroić na pół<br/>Ostrą łyżeczką wydrążyć środek pozostawiając brzegi ok. 1 cm.<br/>Włożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Krok 2
30 min
Folię aluminiową posmarować oliwą. Ułożyć na niej po dwie połówki kalarepki i zawinąć. <br/>Położyć na grillu i opiekać po ok. 10-15 minut z każdej strony. Kalarepki muszą być miękkie.
Krok 3
4 min
W tym czasie ogórki, obrane jabłko, paprykę i połowę wydrążonych wcześniej z kalarepek środków pokroić w drobną kosteczkę. wymieszać z 3 - 4 łyżkami sosu ziolwego Winiary i posiekaną natką pietruszki.<br/>Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
1 min
Gotowe zgrillowane połówki kalarepek napełnić sałatką i od razu podawać.<br/>Przed podaniem można jeszcze ozdobić rozetką sosu ziołowego Winiary.
Krok 1
z
4
Kalarepki obrać i każdą przekroić na pół<br/>Ostrą łyżeczką wydrążyć środek pozostawiając brzegi ok. 1 cm.<br/>Włożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Krok 2
z
4
Folię aluminiową posmarować oliwą. Ułożyć na niej po dwie połówki kalarepki i zawinąć. <br/>Położyć na grillu i opiekać po ok. 10-15 minut z każdej strony. Kalarepki muszą być miękkie.
Krok 3
z
4
W tym czasie ogórki, obrane jabłko, paprykę i połowę wydrążonych wcześniej z kalarepek środków pokroić w drobną kosteczkę. wymieszać z 3 - 4 łyżkami sosu ziolwego Winiary i posiekaną natką pietruszki.<br/>Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
z
4
Gotowe zgrillowane połówki kalarepek napełnić sałatką i od razu podawać.<br/>Przed podaniem można jeszcze ozdobić rozetką sosu ziołowego Winiary.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0