Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dlaczego naleśniki przywierają?

Po pierwsze, ciasto może mieć zbyt mało tłuszczu. Pamiętaj o tym, że gdy dodasz tłuszcz do ciasta (np. roztopione masło), nie będzie potrzeby dodawać oleju przed każdą porcją ciasta, którą wylejesz na patelnię.

Jednak i od tej reguły są odstępstwa i naleśniki potrafią przywierać, mimo dodanego do ciasta tłuszczu. Może to być spowodowane źle dobraną patelnią (bez specjalnej powłoki lub w nieodpowiednim do naleśników kształcie) albo zbyt wysoką temperaturą patelni.

W sklepach dostępne są płaskie patelnie teflonowe z minimalnym rantem, idealne do robienia naleśników.
Smażenie na małym ogniu również uchroni naleśniki przed przypalaniem.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty