Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sól kuchenna nadaje wyrazistego smaku wielu wytrawnym potrawom. Jest również dobrym środkiem konserwującym – zapobiega zepsuciu się produktów. Dodawana jest do wielu gotowych produktów, dlatego na co dzień, przygotowując dania, warto zastąpić ją innymi ziołami i przyprawami, które nadadzą smak naszym daniom. Czym zastąpić sól kuchenną?

Jakie są najpopularniejsze rodzaje soli?

Tradycyjna sól kuchenna jest najczęściej wykorzystywana podczas przygotowywania wytrawnych potraw. Do przyprawiania dań warto wykorzystać sól himalajską różową, która uznawana jest za najczystszą i najzdrowszą sól na świecie. Występuje w postaci małych, różowych kryształków – całkowicie czystych i naturalnych. Alternatywą dla niej jest sól morska, charakteryzująca się bardziej intensywnym smakiem i zawartością dużej ilości minerałów. Zarówno sól himalajska, jak i sól morska występuje w postaci kryształków, które można zmielić w specjalnym młynku.

Wyróżniamy także sól niskosodową, czyli jak sama nazwa wskazuje, zawiera mniej sodu niż sól kuchenna. Nawet 30% sodu zostało zastąpione solami potasu i magnezu, które wykazują pozytywny wpływ na organizm. Warto również wybierać mieszanki ziołowe, składające się z oregano, bazylii, pieprzu czarnego, cząbra, połączonych z sodą jodowaną. Sól ziołowa może również zawierać tymianek, czosnek, rozmaryn, pietruszkę, lubczyk czy pietruszkę. Te wyraziste w smaku zioła z pewnością nadadzą potrawom wyrazistego charakteru. Warto wiedzieć, że istnieją jednak także zamienniki soli. Jakie?

Najlepsze zamienniki soli – domowe mieszanki ziół i przypraw

Zamienników soli jest naprawdę dużo. Warto samodzielnie w domu przygotowywać mieszanki, które wykorzystamy w zależności od rodzaju przygotowywanych potraw. Niektóre zioła mają nie tylko wyrazisty aromat, ale również słony posmak. Dla wzmocnienia smaku rosołu i innych zup na bazie bulionu można wykorzystać lubczyk lub kminek. Zupy krem warto przyprawiać koperkiem, natką pietruszki czy kolendrą.

Dania mięsne będą znakomicie komponować się z tymiankiem, majerankiem czy estragonem. Jednak, żeby mięso przeszło aromatem ziół, należy je wcześniej rozetrzeć w moździerzu i natrzeć mieszanką surowe mięso. Do przyprawiania dań sprawdzą się również ostre przyprawy, takie jak chili, papryka ostra czy czosnek. Dzięki zawartym w nich olejkom eterycznym potrafią zastąpić smak soli.

Czym zastąpić tradycyjną sól kuchenną? Gotowe produkty

Nie tylko przyprawy to znakomite zamienniki soli. Czym zastąpić sól, aby nadać wyrazisty smak potrawom? W tym celu znakomicie sprawdzą się oliwki, które same w sobie są słone. Można je rozdrobnić i dodawać do sałatek, zapiekanek czy ryb. Również sery staną się w daniach dobrym zamiennikiem soli. Do produkcji niektórych serów używa się solanki, która wpływa na końcowy smak sera. Warto spróbować przygotować makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, bez dodatku soli lub sałatkę z fetą i oliwą. Dzięki serom nie będzie potrzeby dodatkowego dosalania potraw!

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty