Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić ekstrakt waniliowy w domu? | Porady i inspiracje WINIARY

Jak zrobić ekstrakt waniliowy w domu?

Większość słodkości, wypieków i deserów nie może obejść się bez dodatku wanilii. Ta wyjątkowa przyprawa o słodko-korzennym zapachu nadaje potrawom jedynego w swoim rodzaju aromatu, tak bardzo uwielbianego zarówno przez małych, jak i dorosłych łasuchów. Warto mieć ekstrakt waniliowy pod ręką, zwłaszcza wtedy, gdy lubimy piec ciasta, babeczki albo przygotowywać domowe budynie.

Wanilia – cenna przyprawa

Wanilia jest rośliną pochodzącą z rodziny storczykowatych i występuje naturalnie w strefie tropikalnej. Jej owoce, w których kryją się drobne ziarenka, przybierają podłużny kształt. To właśnie te kilkunastocentymetrowe strąki, nazywane laskami wanilii, są najcenniejszym elementem rośliny. Po zerwaniu wyglądają niepozornie i nie pachną. Dopiero specjalny rodzaj obróbki, polegający na naprzemiennym suszeniu i nawilżaniu przez kilka miesięcy, nadaje strąkom ciemny kolor oraz tak cudowny aromat. Odpowiednio spreparowane laski wanilii można kupić w sklepach na działach z przyprawami. Do potraw dodajemy maleńkie czarne ziarenka, które delikatnie wyskrobujemy z wnętrza strąka.

Jak zrobić ekstrakt waniliowy?

W wielu przepisach na ciasta, torty czy puddingi, wśród różnych składników pojawia się ekstrakt waniliowy. Można go oczywiście kupić w sklepie, jednak warto zrobić go samemu, zwłaszcza gdy często kupujemy laski wanilii, a po wyjęciu ziarenek resztę wyrzucamy. Tymczasem właśnie ze skórek strąków można przygotować wyciąg, który jest dużo bardziej aromatyczny niż te dostępne w sklepach. Jak zrobić ekstrakt waniliowy samodzielnie?

Do zrobienia ekstraktu będziemy potrzebowali jedynie dwóch rzeczy: kilka lasek wanilii oraz czystą wódkę. Strąki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i wkładamy do niewielkiej buteleczki. Jeżeli są zbyt długie, możemy je przeciąć na pół. Do przygotowania ekstraktu świetnie nadają się także laski z których już wcześniej wyciągnęliśmy ziarenka (np. do przygotowania puddingu). Następnie wanilię zalewamy wódką tak, żeby przykryła całą wanilię, zamykamy i odstawiamy na kilka tygodni w ciemne, chłodne miejsce. W trakcie tworzenia się ekstraktu, możemy dodawać kolejne zużyte laski wanilii i lekko potrząsać butelką, dzięki czemu wyciąg będzie jeszcze bardziej intensywny. Już po kilku tygodniach ekstrakt nabierze złocistobrązowego koloru i charakterystycznego słodkiego aromatu.

Domowy cukier waniliowy

Teraz, gdy już wiemy, jak zrobić ekstrakt waniliowy, warto pokusić się także na przygotowanie aromatycznego cukru idealnego do wypieków albo pysznego latte. Warto zauważyć, że w większości sklepów możemy kupić cukier wanilinowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego. Wanilina bowiem jest organicznym związkiem chemicznym otrzymywanym na skalę przemysłową z gwajakolu. U osób wrażliwych na tę substancję oraz alergików może wywoływać wysypki, dlatego lepiej jej unikać.

Tymczasem pięknie pachnący, prawdziwy cukier waniliowy możemy przygotować sobie sami. Wystarczy tylko rozciąć laski wanilii, wstawić je do słoika, obsypać zwykłym cukrem, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na około dwa tygodnie. Gotowe!

Do czego używać ekstrakt z wanilii?

Ekstrakt waniliowy możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, których składnikiem jest cukier wanilinowy albo sama wanilia. Ma on tę zaletę, że w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu może leżeć miesiącami, a wspaniały aromat waniliowy nie ulegnie zwietrzeniu, a wręcz przeciwnie – będzie coraz bardziej intensywny.

Ekstrakt z wanilii dodany do ciepłego napoju (kawy z mlekiem, kakao) nada mu wyjątkowego słodkiego aromatu. Można go wykorzystać także do przygotowania domowych lodów, kremów i puddingów. Kilka kropel ekstraktu wlanego do różnorodnych ciast (biszkoptów, muffinek i babeczek) sprawi, że wypieki swoim wyjątkowym zapachem zwabią do kuchni wszystkich wielbicieli słodkości. Z kolei subtelna nutka wanilii w nadzieniu serowym, szybko zamieni tradycyjne naleśniki w jedno z ulubionych dań.

Polecane artykuły

Laska wanilii – skąd pochodzi i do czego ją stosujemy?
Laska wanilii – skąd pochodzi i do czego ją stosujemy?
Babeczki i muffiny – różnice
Babeczki i muffiny – różnice
Biszkopt idealny – jak przygotować biszkopt?
Biszkopt idealny – jak przygotować biszkopt?
Sorbety i lody domowe – idealne na lato
Sorbety i lody domowe – idealne na lato
Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?
Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?
Jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada?
Jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada?
Mazurek nie musi być wyzwaniem! Poznaj rady, jak przygotować idealny
Mazurek nie musi być wyzwaniem! Poznaj rady, jak przygotować idealny
Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Naleśniki na 7 sposobów
Naleśniki na 7 sposobów
Zobacz więcej
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu