Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sorbety i lody domowe

Sorbety i lody domowe – idealne na lato

Mówi się, że lody to przysmak dzieci, ale tak naprawdę wszyscy – niezależnie od wieku – chętnie po nie sięgamy. Trudno wyobrazić sobie upalne dni bez smakowitego orzeźwienia. Lody i sorbety domowe to atrakcyjna alternatywa dla produktów ze sklepu. Ich przygotowanie stanowi źródło satysfakcji i pozwala przyjemnie zaskoczyć najbliższych. Wystarczy sprawdzony przepis i składniki, które często i tak mamy w domach. Dowiedz się, jak zrobić lody i sorbety, które pokochają twoi bliscy!

Orzeźwiający sorbet z truskawek lub malin

Nie ma nic prostszego niż przyrządzenie sorbetu z truskawek, który przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Wystarczy zagotować i ostudzić 1 szklankę wody z cukrem, przygotować truskawki (umyć, usunąć szypułki), zmiksować składniki na gładką masę i schłodzić w zamrażalniku. Przysmak powinien spędzić w nim około 6 godzin – co 2 godziny należy go przemieszać. Aby sorbet był jeszcze bardziej orzeźwiający, przed podaniem udekoruj go listkiem melisy lub mięty.

W ten sam sposób możemy przygotować równie pyszny sorbet z malin. Jeśli chcemy się pozbyć drobnych pestek z owoców, wystarczy wcześniej zmiksować same maliny, a następnie przetrzeć je przez drobne sitko. Następnie należy dokładnie wymieszać owocową masę z ostudzoną wodą z cukrem i chłodzić tak, jak sorbet z truskawek. Jeśli maliny wydadzą się zbyt kwaśne, można je nieco osłodzić miodem, syropem z agawy lub stewią.

Jak zrobić lody śmietankowe?

Lody śmietankowe to chyba najpopularniejszy deser na zimno. Przepis na przygotowanie ich w domu jest naprawdę prosty. Aby zrobić lody śmietankowe na żółtkach potrzebujesz 1 szklankę mleka, 30% i 12% śmietanę, 4 żółtka i 0,5 szklanki cukru. Mleko, połowę tłustszej śmietanki i cukier należy mieszać i podgrzewać na małym ogniu, a następnie dodać do masy ubite żółtka. Gdy cukier się rozpuści i wszystko idealnie się połączy, należy zdjąć garnek z ognia i wlać resztę składników. Dokładnie wymieszaną masę trzeba schłodzić i umieścić w maszynie do lodów na 25-30 min. Jeśli nie posiadasz maszyny, wystarczy, że dłużej potrzymasz lody w zamrażalniku i co jakiś czas będziesz je mieszać. A jak zrobić domowe lody czekoladowe? Możesz skorzystać z tego samego przepisu. Wystarczy, że do gotowej masy z mlekiem dodasz połamaną tabliczkę czekolady. Mieszanie możesz zakończyć, kiedy czekolada się rozpuści.

Smakowite lody bananowe

Prawdziwym hitem wśród domowej produkcji lodów są lody bananowe. Do przygotowania kilku solidnych porcji powinny wystarczą 4 banany, 4 opakowania Cukru Waniliowego WINIARY, sok z cytryny, świeża melisa, cynamon, jogurt naturalny i posiekane orzechy. Zacznij od pokrojenia owoców w plastry. Następnie skrop je sokiem z cytryny i zmiksuj z cukrem. Dodaj jogurt i resztę składników, a potem schłodź lody w zamrażalniku.

Lody na patyku dla kawoszy

A może coś dla amatorów kawy? Ciekawą propozycją są aromatyczne włoskie lody kawowe na patyku. Do ich przygotowania wystarczą 4 porcje espresso, 4 łyżki śmietanki 30%, cukier trzcinowy, skórka z cytryny i 2 łyżki ulubionego alkoholu – np. amaretto, whisky, rumu czy burbonu. Wystarczy rozpuścić cukier w ciepłym espresso, dodać skórkę z cytryny i odstawić, aby się przegryzły. Następnie należy wyjąć skórkę, a kawę wymieszać ze śmietanką i mrozić w foremkach z patykami minimum 3 godziny. Jeśli nie tolerujesz laktozy, możesz zamienić śmietankę np. na mleko kokosowe, zamiast cukru zaś możesz użyć miodu lub syropu klonowego. Gotowe lody można oblać roztopioną gorzką czekoladą i posypiać wiórkami kokosowymi.

Naszła cię ochota na kremowe lody lub orzeźwiający sorbet? Nic prostszego!

 

 

Polecane przepisy

Sorbet malinowy

Sorbet malinowy

2 godz 29 min Łatwy
Budyń z owocami i sokiem malinowym

Budyń z owocami i sokiem malinowym

23 min Łatwy
Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

3 godz 55 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Przepisy na dobre ciasta lodowe – na ochłodę!
Przepisy na dobre ciasta lodowe – na ochłodę!
Smażone lody – przepis porady
Jak przygotować smażone lody?
Jak zrobić przezroczyste kostki lodu
Jak zrobić przezroczyste kostki lodu?
Jak zrobić sernik na zimno
Jak zrobić sernik na zimno?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu