Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

0
3 godz 55 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Mleko kokosowe lub krowie
30  g
Nasiona chia
2  płaskich łyżek
Cukier lub syrop z agawy
20  g
Wiórki kokosowe
500  g
Truskawki
1  opakowanie
Galaretka truskawkowy smak WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.14 g
Węglowodany
28.21 g
Tłuszcze
29.75 g
Wartość energetyczna
375.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

235 min
Krok 1
10 min
Mleko kokosowe zagotuj z syropem z agawy lub cukrem i wiórkami kokosowymi.
Krok 2
200 min
Odstaw do ostudzenia i wymieszaj z nasionami chia. Mieszaj co jakiś czas do wystudzenia i wyłóż do pucharków. Włóż do lodówki na 3 godziny.
Krok 3
20 min
Zblenduj truskawki na puree. Rozpuść galaretkę truskawkową w 50 ml (3 – 4 łyżkach) wrzącej wody. Wlej do puree z truskawek i zblenduj razem.
Krok 4
5 min
Wyłóż na masę z chia i włóż do lodówki do stężenia. Ozdób świeżymi owocami.
Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

Krok 1 z 4

Mleko kokosowe zagotuj z syropem z agawy lub cukrem i wiórkami kokosowymi.

Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

Krok 2 z 4

Odstaw do ostudzenia i wymieszaj z nasionami chia. Mieszaj co jakiś czas do wystudzenia i wyłóż do pucharków. Włóż do lodówki na 3 godziny.

Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

Krok 3 z 4

Zblenduj truskawki na puree. Rozpuść galaretkę truskawkową w 50 ml (3 – 4 łyżkach) wrzącej wody. Wlej do puree z truskawek i zblenduj razem.

Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

Krok 4 z 4

Wyłóż na masę z chia i włóż do lodówki do stężenia. Ozdób świeżymi owocami.

Zdrowe przekąski nie muszą być bez smaku i nijakie. Nasz kokosowy deser z chia i musem truskawkowym stanowi smaczny i pożywny rarytas, który podbije serca nawet zagorzałych przeciwników cukru. Choć deser prezentuje się bardzo efektownie, jego przygotowanie jest banalne. Nie zajmuje wiele czasu i bazuje na naturalnych składnikach. Mus truskawkowy bez problemu przygotujesz ze świeżych owoców. Koniecznie trzeba go wypróbować latem!

Zacznij od zagotowania mleka kokosowego z syropem z agawy i wiórkami kokosowymi. Odstaw go do ostudzenia i wymieszaj z nasionami chia. Co jakiś czas zamieszaj płyn, aż do ostudzenia, a następnie przełóż go do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Truskawki zmiksuj, aż powstanie z nich gładkie puree. Galaretkę Truskawkowy Smak WINIARY rozpuść w 3-4 łyżkach wody (ok. 50 ml). Pamiętaj, że musi to być wrzątek! Następnie wlej galaretkę do musu z truskawek i zblenduj całość. Wyłóż truskawki na masę z nasion chia i wstaw do lodówki na czas stężenia galaretki. Każdy pucharek ozdób świeżymi owocami na wierzchu.

Taki deser kokosowy z chia i musem truskawkowym docenią osoby, które nie lubią skomplikowanych przepisów. Jest to też smakołyk dla tych, którzy muszą unikać laktozy i glutenu. Poza tym to zdrowy i orzeźwiający deser dla wszystkich!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Kasia
.

O co chodzi z tym deserem? W składnikach jest napisane "400 g Orzechy, mleko kokosowe, surowe (płyn wyciskany z tartego mięsa i wody)" i nie wspomina się nic o syropie z agawy który podobno trzeba dodać????

Winiary
.
Expert

Kasiu, dziękujemy, świetnie, że zauważyłaś błąd. Poprawiliśmy przepis - teraz wszystko powinno być już jasne. Zamiast agawy można też dodać zwykły cukier - kryształ. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy