Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zdrowe przekąski nie muszą być bez smaku i nijakie. Nasz kokosowy deser z chia i musem truskawkowym stanowi smaczny i pożywny rarytas, który podbije serca nawet zagorzałych przeciwników cukru. Choć deser prezentuje się bardzo efektownie, jego przygotowanie jest banalne. Nie zajmuje wiele czasu i bazuje na naturalnych składnikach. Mus truskawkowy bez problemu przygotujesz ze świeżych owoców. Koniecznie trzeba go wypróbować latem!
Zacznij od zagotowania mleka kokosowego z syropem z agawy i wiórkami kokosowymi. Odstaw go do ostudzenia i wymieszaj z nasionami chia. Co jakiś czas zamieszaj płyn, aż do ostudzenia, a następnie przełóż go do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Truskawki zmiksuj, aż powstanie z nich gładkie puree. Galaretkę Truskawkowy Smak WINIARY rozpuść w 3-4 łyżkach wody (ok. 50 ml). Pamiętaj, że musi to być wrzątek! Następnie wlej galaretkę do musu z truskawek i zblenduj całość. Wyłóż truskawki na masę z nasion chia i wstaw do lodówki na czas stężenia galaretki. Każdy pucharek ozdób świeżymi owocami na wierzchu.
Taki deser kokosowy z chia i musem truskawkowym docenią osoby, które nie lubią skomplikowanych przepisów. Jest to też smakołyk dla tych, którzy muszą unikać laktozy i glutenu. Poza tym to zdrowy i orzeźwiający deser dla wszystkich!
Przygotowanie
235 min
Krok 1
10 min
Mleko kokosowe zagotuj z syropem z agawy lub cukrem i wiórkami kokosowymi.
Krok 2
200 min
Odstaw do ostudzenia i wymieszaj z nasionami chia. Mieszaj co jakiś czas do wystudzenia i wyłóż do pucharków. Włóż do lodówki na 3 godziny.
Krok 3
20 min
Zblenduj truskawki na puree. Rozpuść galaretkę truskawkową w 50 ml (3 – 4 łyżkach) wrzącej wody. Wlej do puree z truskawek i zblenduj razem.
Krok 4
5 min
Wyłóż na masę z chia i włóż do lodówki do stężenia. Ozdób świeżymi owocami.
Krok 1
z
4
Mleko kokosowe zagotuj z syropem z agawy lub cukrem i wiórkami kokosowymi.
Krok 2
z
4
Odstaw do ostudzenia i wymieszaj z nasionami chia. Mieszaj co jakiś czas do wystudzenia i wyłóż do pucharków. Włóż do lodówki na 3 godziny.
Krok 3
z
4
Zblenduj truskawki na puree. Rozpuść galaretkę truskawkową w 50 ml (3 – 4 łyżkach) wrzącej wody. Wlej do puree z truskawek i zblenduj razem.
Krok 4
z
4
Wyłóż na masę z chia i włóż do lodówki do stężenia. Ozdób świeżymi owocami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
K
Kasia
O co chodzi z tym deserem? W składnikach jest napisane "400 g Orzechy, mleko kokosowe, surowe (płyn wyciskany z tartego mięsa i wody)"
i nie wspomina się nic o syropie z agawy który podobno trzeba dodać????
Winiary
Expert
Kasiu, dziękujemy, świetnie, że zauważyłaś błąd. Poprawiliśmy przepis - teraz wszystko powinno być już jasne. Zamiast agawy można też dodać zwykły cukier - kryształ. Pozdrawiamy!
Komentarze 1