Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Lody śmietankowe na żółtkach

Lody śmietankowe na żółtkach

(0)
1 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest AlexM

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mleko
330  g
Śmietana 36%
1  szklanka
Śmietana 12%
4 
Żółtko
0.5  szklanka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.15 g
Węglowodany
20.05 g
Tłuszcze
9.97 g
Wartość energetyczna
161.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na lody? Zrób je samodzielnie! Kremowe lody śmietankowe przygotowujemy na bazie mleka, śmietanki, cukru i żółtek. Dzięki mlecznym składnikom lody śmietankowe mają aksamitną konsystencję, żółtka zaś dodają im delikatnego koloru. Lody śmietankowe na żółtkach podawaj tak, jak lubisz najbardziej – bez dodatków lub z ulubionymi owocami, bakaliami, polewą lub bitą śmietaną.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    6 min
    Do garnka wlać mleko i połowę śmietany 30%. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszać aż do rozpuszczenia cukru.
  • Krok 2

    3 min
    W misce ubić lekko żółtka, wlać do garnka, dokładnie wymieszać i podgrzewać powoli aż płyn zacznie lekko gęstnieć.
  • Krok 3

    20 min
    Następnie zdjąć z ognia, wlać resztę (zimnej) śmietany 30%, zamieszać. Schłodzić w lodówce.
  • Krok 4

    3 min
    Dodać do schłodzonej masy śmietanę 12% i zmiksować.
  • Krok 5

    30 min
    Wlać do maszyny do lodów. Po około 25-30 minutach lody są gotowe, można je od razu zjeść lub zamrozić w pojemniku po lodach aby można było je formować w kuleczki
Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 1 z 5

Do garnka wlać mleko i połowę śmietany 30%. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszać aż do rozpuszczenia cukru.

Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 2 z 5

W misce ubić lekko żółtka, wlać do garnka, dokładnie wymieszać i podgrzewać powoli aż płyn zacznie lekko gęstnieć.

Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 3 z 5

Następnie zdjąć z ognia, wlać resztę (zimnej) śmietany 30%, zamieszać. Schłodzić w lodówce.

Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 4 z 5

Dodać do schłodzonej masy śmietanę 12% i zmiksować.

Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 5 z 5

Wlać do maszyny do lodów. Po około 25-30 minutach lody są gotowe, można je od razu zjeść lub zamrozić w pojemniku po lodach aby można było je formować w kuleczki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A ANNA

zwazyły mi się lody , czy można uratować?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Kawa kokosowa

    Kawa kokosowa

    30 min Łatwy
  • Likier śmietankowy

    Likier śmietankowy

    1 godz 30 min Łatwy
  • Masa do przełożenia wafla (krem do wafli suchych)

    Masa do przełożenia wafla (krem do wafli suchych)

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu