Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lody śmietankowe na żółtkach

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Mleko
330 g
Śmietanka 30%
1 szklanka
Śmietana 12%
4 
Żółtko
0.5 szklanka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.81 g
Wartość energetyczna
494.22 kcal
Węglowodany
35.63 g
Tłuszcze
36.04 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
6 min
Do garnka wlać mleko i połowę śmietany 30%. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszać aż do rozpuszczenia cukru.
Krok 2
3 min
W misce ubić lekko żółtka, wlać do garnka, dokładnie wymieszać i podgrzewać powoli aż płyn zacznie lekko gęstnieć.
Krok 3
20 min
Następnie zdjąć z ognia, wlać resztę (zimnej) śmietany 30%, zamieszać. Schłodzić w lodówce.
Krok 4
3 min
Dodać do schłodzonej masy śmietanę 12% i zmiksować.
Krok 5
30 min
Wlać do maszyny do lodów. Po około 25-30 minutach lody są gotowe, można je od razu zjeść lub zamrozić w pojemniku po lodach aby można było je formować w kuleczki
Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 1 z 5

Do garnka wlać mleko i połowę śmietany 30%. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszać aż do rozpuszczenia cukru.

Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 2 z 5

W misce ubić lekko żółtka, wlać do garnka, dokładnie wymieszać i podgrzewać powoli aż płyn zacznie lekko gęstnieć.

Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 3 z 5

Następnie zdjąć z ognia, wlać resztę (zimnej) śmietany 30%, zamieszać. Schłodzić w lodówce.

Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 4 z 5

Dodać do schłodzonej masy śmietanę 12% i zmiksować.

Lody śmietankowe na żółtkach

Krok 5 z 5

Wlać do maszyny do lodów. Po około 25-30 minutach lody są gotowe, można je od razu zjeść lub zamrozić w pojemniku po lodach aby można było je formować w kuleczki

Masz ochotę na lody? Zrób je samodzielnie! Kremowe lody śmietankowe przygotowujemy na bazie mleka, śmietanki, cukru i żółtek. Dzięki mlecznym składnikom lody śmietankowe mają aksamitną konsystencję, żółtka zaś dodają im delikatnego koloru. Lody śmietankowe na żółtkach podawaj tak, jak lubisz najbardziej – bez dodatków lub z ulubionymi owocami, bakaliami, polewą lub bitą śmietaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika