Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM
Dodaj do CookBook

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

(0)
9 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest SroczkaD
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Sos Spaghetti WINIARY
3 
Żółtko
0.5  szklanka
Śmietana 36%
0.25  szklanka
Cukier
5  szklanek
Mleko
40  mg
Likier cytrynowy
0.25  szklanka
Woda
1 
Pomidor malinowy
1  szklanka
Cukier
15  ml
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
86.1 g
Wartość energetyczna
606 kcal
Tłuszcze
24.9 g
Białko
12.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
LODY O SMAKU POMIDOROWYM z pomidorowym karmelem

Przygotowanie

550 min
  • Krok 1

    5 min
    Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i passatę aż zacznie bulgotać.
  • Krok 3

    10 min
    Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    480 min
    Przecedzamy masę przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 8 godzin. Co godzinę mieszamy lody, aby nie powstał lód.
  • Krok 5

    20 min
    Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się.
  • Krok 6

    30 min
    Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu
LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 1 z 6

Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 2 z 6

W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i passatę aż zacznie bulgotać.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 3 z 6

Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 4 z 6

Przecedzamy masę przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 8 godzin. Co godzinę mieszamy lody, aby nie powstał lód.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 5 z 6

Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 6 z 6

Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Włoskie lody kawowe na patyku

    Włoskie lody kawowe na patyku

    3 godz 21 min Łatwy
  • Lody z mleczkiem kokosowym

    Lody z mleczkiem kokosowym

    1 godz 31 min Łatwy
  • Lody śmietankowe na żółtkach

    Lody śmietankowe na żółtkach

    1 godz 2 min Łatwy
  • Lody bananowe

    Lody bananowe

    3 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu