LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM
550min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
12.82 g
Węglowodany
86.15 g
Tłuszcze
25.09 g
Wartość energetyczna
607.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
550 min
Krok 1
5 min
Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę.
Krok 2
5 min
W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i POMIDOROWA-koncentrat do zup WINIARY aż zacznie bulgotać.
Krok 3
10 min
Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny.
Krok 4
480 min
Przecedzamy masę przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 8 godzin. Co godzinę mieszamy lody, aby nie powstał lód.
Krok 5
20 min
Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się.
Krok 6
30 min
Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu
LODY O SMAKU POMIDOROWYM z pomidorowym karmelem
Komentarze 0