Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

0
9 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest domowakuchareczka
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  g
Passata pomidorowa
3 
Żółtko
0.5  szklanka
Śmietana 36%
0.25  szklanka
Cukier
5  szklanek
Mleko
40  mg
Likier cytrynowy
0.25  szklanka
Woda
1 
Pomidor malinowy
1  szklanka
Cukier
15  ml
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.79 g
Węglowodany
85.76 g
Tłuszcze
24.85 g
Wartość energetyczna
603.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

550 min
Krok 1
5 min
Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę.
Krok 2
5 min
W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i passatę aż zacznie bulgotać.
Krok 3
10 min
Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny.
Krok 4
480 min
Przecedzamy masę przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 8 godzin. Co godzinę mieszamy lody, aby nie powstał lód.
Krok 5
20 min
Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się.
Krok 6
30 min
Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu
LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 1 z 6

Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 2 z 6

W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i passatę aż zacznie bulgotać.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 3 z 6

Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 4 z 6

Przecedzamy masę przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 8 godzin. Co godzinę mieszamy lody, aby nie powstał lód.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 5 z 6

Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się.

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Krok 6 z 6

Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu

LODY O SMAKU POMIDOROWYM z pomidorowym karmelem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika