Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i passatę aż zacznie bulgotać.
Krok 3
10 min
Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny.
Krok 4
480 min
Przecedzamy masę przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 8 godzin. Co godzinę mieszamy lody, aby nie powstał lód.
Krok 5
20 min
Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się.
Krok 6
30 min
Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu
Krok 1
z
6
Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę.
Krok 2
z
6
W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i passatę aż zacznie bulgotać.
Krok 3
z
6
Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny.
Krok 4
z
6
Przecedzamy masę przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 8 godzin. Co godzinę mieszamy lody, aby nie powstał lód.
Krok 5
z
6
Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się.
Krok 6
z
6
Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0